15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgorica dobila prvu punionicu za električne automobile

Podgorica

Tag Video
Comments 1

Podgorica dobila prvu punionicu za električne automobile

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Podgorica je dobila prvu javnu punionicu za električne automobile. Postavljena ispred Skupštine Glavnog grada, na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske i prva je od tri planirane.

Punionice su nabavljene u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma, kroz partnerstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Glavnim gradom.

Do kraja oktobra biće postavljene još dvije punionice, a do kraja godine ukupno jedanaest širom Crne Gore.

"Crnogorski sektor saobraćaja trenutno je odgovoran za 20% nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ukoliko se rast emisija nastavi dosadašnjom dinamikom, predviđa se da će do 2030. činiti do 30% nacionalnih emisija. Prelazak na električna vozila pomoći će u borbi protiv klimatskih promjena i doprinijeti smanjenju GHG emisija, jer su e-vozila sve više dio globalnog rješenja što je podstaknuto inovacijama u automobilskoj industriji. Vjerujem da će punjenje električnog automobila uskoro postati jednostavno i ležerno kao i punjenje pametnog telefona. Postavljanje većeg broja punionica na javnim površinama jedan je od preduslova za širu upotrebu električnih vozila", poručila je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

Električni automobili nude brojne prednosti – manje zagađenje, smanjenje emisije CO2, smanjenje nivoa buke, povećanje energetske efikasnosti, nezavisnost od fosilnih goriva. U prvoj godini punjenje e-automobila biće besplatno.

Aplikacija se može preuzeti sa sljedećeg linka: www.plugsurfing.com

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, istakao je da da nema značajnije teme od teme zaštite životne sredine.

"Mislim da je Pariski ugovor koji ima za cilj da ublaži negativne posljedice klimatskih promjena vjerovatno najvažniji dokument našeg doba i meni je jako drago što je Crna Gora dio te priče. Znamo koliko se razvijeni svijet bavi ovim pitanjima, imali smo prilike to da vidimo i u kontekstu nedavnih požara u slivu Amazona. Kada pogledamo neku širu sliku, otvaranje prve punionice za električna vozila je mali korak za taj veliki svijet, ali je veliki korak za Podgoricu i za Crnu Goru. Ovim što danas radimo i otvaranjem nove punionice u dijelu grada preko Morače tokom oktobra mjeseca mi šaljemo poruku da smo spremni da idemo u korak sa tim svijetom i da koliko god bili mali želimo da damo doprinos na planu zaštite životne sredine i nekim budućim generacijama ostavimo ono što smo naslijedili. Mi kao gradska uprava našim sugrađanima smo ponudili jedan sveobuhvatan zeleni paket podrazumijeva i to da smo juče najavili novi ciklus subvencija za kupovinu bicikala, u cilju motivisanja građana da koriste ovaj vid prevoza“, poručio je Vuković.

Električni automobili krstare svjetskim cestama već desetak godina, ali ni na našim ulicama više nisu rijetkost. Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori ih je 106.

Sve je dio šireg projekta koji tretira smanjenje efekata staklene bašte, kažu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Do kraja oktobra planirano je još 8 javnih punionica za e-automobile u Budvi, Bijelom Polju, Kolašinu, Cetinju i Žabljaku.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ja

hahahahahahahahah nije bilo bolje lokacije! ova raskrsnica ulica je prosto savršena! nema korisnika električnog auta kome neće na usput bit! i niko se tu neće parkirat ka ni do sad! hahahahahahahahahahahahahah