15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Zloupotreba prava i dostojanstva LBGT osoba neprihvatljiva"

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Društvo

Comments 0

"Zloupotreba prava i dostojanstva LBGT osoba neprihvatljiva"

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Zloupotreba prava i dostojanstva LBGT osoba je neprihvatljiva, poručila je koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

Ona je čestitala organizatorima i učesnicima sedme Parade ponosa, koja će sjutra biti održana u Podgorici.

Mekluni je, kako je saopšteno, ukazala na hrabrost LGBT i interseks osoba u njihovom zalaganju za svoja prava u okolnostima punim izazova.

„Biti homoseksualna, biseksualna, transrodna ili interseks osoba često znači suočiti se sa brojnim preprekama u svakodnevnom životu, od vršnjačkog maltretiranja u školi, do diskriminacije ili fizičkog i mentalnog zlostavljanja“, istakla je Mekluni.

Ona je podsjetila da se sva ljudska bića rođaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, kako je to utvrđeno članom 1 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Prema njenim riječima, mnogi su bili šokirani nedavnom viješću o prebijanju transrodne osobe na pragu njenog doma u Kolašinu.

„Takvo nešto je neprihvatljivo i želim da čestitam na efikasnoj reakciji države prema počiniocima u ovom slučaju“, rekla je Mekluni i iskazala podršku Vladi u njenim naporima da LGBTI osobama obezbijedi dostojanstven život i poštovanje prava.

Mekluni je, kako se navodi, izrazila duboku zabrinutost zbog homofobnog jezika koji su političke stranke nedavno koristile kao vid međusobnog vrijeđanja i ličnog klevetanja, kao i zbog nedostatka konsenzusa u Skupštini Crne Gore o osnovnim pravima LGBTI osoba.

„Žalimo što Skupština nije usvojila zakon o istopolnim brakovima i nadamo se da će takva odluka biti preispitana. Takođe, tretman LGBTI osoba u nedavnim diskusijama između političkih stranaka je neprihvatljiv", rekla je Mekluni.

Ona je istakla da takvo ponašanje podstiče nove izlive homofobije i govora mržnje.

„Zato mi u timu UN u Crnoj Gori snažno podržavamo slogan ovogodišnje Parade ponosa LGBTI osoba - Ne preko naših leđa!”, naglasila je Mekluni.

Kako je navela, Crna Gora je dekriminalizovala istopolne aktivnosti prije više od 40 godina i od tada je usvojila zakonske i druge mjere kojima se zabranjuje diskriminacija, govor i zločin iz mržnje zasnovan na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Uprkos tim naporima, smatra Mekluni, LGBT i interseks osobe se i dalje suočavaju sa diskriminacijom, zastrašivanjem i nasiljem u svakodnevnom životu.

„Sve dok se ljudi suočavaju sa isključenošću, odbacivanjem, diskriminacijom i nasiljem na osnovu svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili polnih karakteristika, svi moramo da udvostručimo napore da zaustavimo takva kršenja ljudskih prava“, poručila je Mekluni.

Ona je dodala da tim UN u Crnoj Gori snažno podržava LGBTI osobe u njihovim zahtjevima za dostojanstvenim životom, jednakim pravima i pravednim postupanjem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR