12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CDPR na Žabljaku: Duvan je društveno najprihvatljivija „loša navika”

Društvo

Comments 0

CDPR na Žabljaku: Duvan je društveno najprihvatljivija „loša navika”

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) boravili su na Žabljaku, gdje su posjetili OŠ „Dušan Obradović”, Srednju mješovitu školu „17. septembar” i Kancelariju za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih na Žabljaku.

Tom prilikom, razgovaralu su sa direktorima škola Zoranom Vojinovićem i Živoradom Bojovićem o primjeni novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kao o tome koliko je pušenje problem među nastavnim osobljem i učenicima.

“Nakon toga, šefici Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih na Žabljaku Ljeposavi Miljić i volonterima Kancelarije predstavljena su iskustva iz rada našeg Društva. Normalno, najviše po pitanju borbe protiv konzumiranja duvanskih proizvoda, čije posljedice odnose u Crnoj Gori veliki broj života. Povod posjete je razgovor oko nedavnog donošenja novog Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu 14. avgusta tekuće godine, saopštavaju iz CDPR-a.

"Inače, naše posjete ove vrste postale su posljednjih godina uobičajene početkom školske godine. Učenike osnovne i srednje škole na Žabljaku upoznali smo sa opasnostima koje nastaju konzumiranjem duvana, a poseban akcenat uvijek stavljamo na neophodnost preventivnog rada u osnovnim školama”, navodi se u saopštenju CDPR-a uz konstataciju da godišnje blizu 2.000 osoba u Crnoj Gori umire od kancera i bolesti srca i krvnih sudova i to samo kao posljedice pušenja.

Bilo je riječi i o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu i koliko štetno i nepovoljno utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti.

“Kod nas, nažalost, u osnovnoj školi već počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje. Primijećena je pored konzumiranja alkohola i upotreba narkotika, ali naravno u mnogo manjem obimu. Pušenje duvana je najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija „loša navika” čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”. Agresivno se razvija industrija duvana koju prati veliko povećanje broja pušača zahvaljujući jednim dijelom i agresivnom marketingu, tako da početkom ovog vijeka u svijetu duvan puši milijarda muškaraca i oko 500 miliona žena.

Pušenje duvana u razvijenim zemljama se smanjuje, a povećava se u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Svaka popušena cigareta skraćuje životni vijek za 5 do 15 minuta, tako da pušač prosječno živi 10 - 15 godina kraće od nepušača”, navodi se u saopštenju uz zaključak da se na razvijanju kulture mladih i njihovih aktivnosti mora raditi u okviru različitih nivoa prevencije, što znači da se preventivno djeluje i spriječe sve pojave i ponašanja koja dovode do pušenja, narkomanije i alkoholizma.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR