9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Univerzitetu Crne Gore odobrena tri nova projekta za finansiranje

Društvo

Comments 0

Univerzitetu Crne Gore odobrena tri nova projekta za finansiranje

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Zajednički nadzorni odbor (eng. Joint Monitoring Committee) Interreg - IPA programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020 je na sastancima selekcije projekata koji su održani u Sarajevu 29. i 30. oktobra 2019. godine, odobrio za finansiranje jedan koordinatorski i dva partnerska projekta Univerzitetu Crne Gore u okviru drugog poziva za dostavljanje projektnih aplikacija. Kako su najavili, faza ugovaranja istih će uskoro započeti i obuhvatiće odobrene projekte za četiri prioritetne ose, saopšteno je iz UCG.

"Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor će koordinirati projektom pod nazivom “Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer” (akronim: WRECKS4ALL). Ovaj projekat pripada trećoj prioritetnoj osi PA3 (Contributing to the development of tourism and preserving cultural and natural heritage) i trajaće dvije godine. Glavni cilj projekta je da se kroz savremene tržišne metode valorizuje turistička ponuda podvodne kulturne baštine Istočnog Jadrana uključujući prekograničnu saradnju, zaštitu i promociju brodskih olupina i ostalih jedinstvenih elemenata navedenog kulturnog nasljeđa. Pored koordinatora, partner iz Crne Gore je Turistička organizacija Opštine Bar, dok su ostali partneri Turistička Zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Bosne i Hercegovine, kao i Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu i Hrvatski pomorski muzej Split iz Hrvatske. Ukupna predložena vrijednost projekta iznosi 1,1 miliona eura, dok je predviđeni iznos sredstava za Pomorski fakultet Kotor oko 350.000 eura", navedeno je u saopštenju.

Institut za biologiju mora – Kotor Univerziteta Crne Gore će učestvovati kao partnerska institucija na projektu pod nazivom “Explore Cross-border Aquatic Biodiversity” (akronim: EXChAngE) koji takođe pripada trećoj prioritetnoj osi PA3. Koordinator ovog projekta je Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Glavni cilj projekta je da se ojača i diverzifikuje turistička ponuda kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti i da se omogući bolje upravljanje i održivo korišćenje kulturnog i prirodnog nasleđa. Ovim projektom je planirano da se u Kotoru razvije nova turistička ponuda – turistička ruta Kotor i akvarijum Boka. Ukupna predložena vrijednost projekta iznosi 2,1 miliona eura, dok je predviđeni iznos sredstava za Institut za biologiju mora - Kotor oko 410.000 eura.

"Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore se nalazi u konzorcijumu odobrenog projekta “Mobile Access Dental Clinic” (akronim: MADE) i pripada prvoj prioritetnoj osi PA1 (Improving the quality of the services in public health and social care sector). Glavni cilj projekta je uspostavljanje zajedničkog pružanja preventivne stomatološke zdravstvene zaštite u južnoj Hrvatskoj, zapadnoj Bosni i Hercegovini i Crnoj Gore. Formiraće se Zajednički centar znanja za razvoj neophodnih preventivnih programa i kapaciteta primarne zdravstvene zaštite na rano otkrivanje i intervenciju. Koordinatorska institucija na ovom projektu je Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu. Ukupna predložena vrijednost projekta iznosi 600.000 eura, dok je predviđeni iznos sredstava za Medicinski fakultet oko 110.000 eura", piše u saopštenju.

U ovom pozivu, 30 projekata je odobreno za finansiranje od ukupno 161 prijavljenih. Univerzitet Crne Gore je još jednom pokazao da kroz kontinuirani rad i orijentisanost ka međunarodnim aktivnostima bilježi značajne rezultate u broju odobrenih projektnih aplikacija, što utiče na njegovu prepoznatljivost, ne samo u neposrednom okruženju, već i u široj evropskoj zajednici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR