27 °

max 36 ° / min 21 °

Petak

10.07.

36° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 19°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zenka: Vlada spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije

Društvo

Comments 0

Izvor: fosmedia.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Zenka: Vlada spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije

Razgovori o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti vode se na najvišem nivou, što pokazuje odlučnost Vlade da se donese što bolji zakon, kaže ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka. 

Poručuje da je Vlada spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije. Očekuje i da bi Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, brzo trebalo da se ponovo nađe u skupštinskoj proceduri, ali ističe da je prije toga potrebno usaglasiti s njim veliki broj podzakonskih akata.

Razgovori Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i dalje teku, kazao je Zenka, ali nije mogao da precizira kada bi zakon mogao biti formulisan.

“Sad je vrijeme relativno, jer je to ipak sad pred završnim činom i najbitnija je spremnost Vlade da to bude jedan dobar zakon”, saopštio je Zenka.

Upitan da li je Vlada spremna da koriguje tekst zakona, ministar odgovara:

“To ćemo da vidimo na osnovu zakona, ali ja znam sigurno da je Vlada spremna da u velikoj mjeri prihvati sugestije Venecijanske komisije. Baš u velikoj mjeri, možda i sve”.

Komentarišući Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, koji je već jednom bio u skupštinskoj proceduri, Zenka kaže da je sada potrebno prilagoditi podzakonske akte tom zakonu, za šta su ministarstva tražila rok od šest mjeseci.

“Ako Bog da zdravlja biće što prije. Nama je u interesu da što prije to završimo”, ističe Zenka.

Stavovi Vlade po tom pitanju su jasni, kaže Zenka, a da li će zakon ovoga puta biti usvojen zavisi od poslanika.

“Bez ovoga nema koraka dalje ka Evropi, nema ni riječi o zatvaranju poglavlja 23. Samo je pitanje koliko su oni toga svjesni i koliko žele da priđu Evropi. Da se okanemo demagogija i praznih moralnih priča, jednostavno ovaj zakon je izuzetno bitan za zatvaranje poglavlja 23”, kaže on.

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola u julu je bio u skupštinskoj proceduri, ali nije dobio potrebnu većinu. Protiv zakona glasali su poslanici manjinskih partija, dok poslanici opozicije nijesu bili u sali tokom glasanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR