23 °

max 36 ° / min 23 °

Utorak

11.08.

36° / 23°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Klinički centar dobio treći aparat za spoljašnje zračenje

Društvo

Comments 0

Izvor: Dnevne novine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Klinički centar dobio treći aparat za spoljašnje zračenje

Klinički centar nabavio je treći aparat za spoljašnje zračenje Halcyiona vrijedan više od dva miliona eura koji će biti u funkciji za mjesec, pišu Dnevne novine.

“Nakon sprovedene tenderske procedure Klinički centar Crne Gore nabavio je i treći aparat za spoljašnje zračenje Halcyiona, čija instalacija se planira za mjesec dana. Nakon instalacije će se sprovoditi pripremne radnje za njegovu kliničku primjenu, odnosno, puštanje u rad aparata čija je cijena iznosila 2.170.437,50 eura”, kazali su za DN iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Riječ je o savremenom linearnom akceleratoru na kome se, kako su rekli, izvode savremene tehnike zračenja, prvenstveno namijenjen za slikom vođenu VMAT tehniku, kojom će se zračiti najveći broj naših pacijenata.

“Prednost aparata je lakša instalacija, brža isporuka radioterapijske doze i zbog toga je pogodan kod karcinoma u pokretnim organima. Takođe, postoji komplementarnost sa TrueBeam aparatom, pa uz malu korekciju plana zračenja pacijenti se mogu, u slučaju kvara, prebaciti sa jednog na drugi aparata”, ističu iz Kliničkog centra.

Namijenjen je svim pacijentima, a zbog energije od šest Mev-a, kako su rekli, prvenstveno pacijentima sa karcinomima glave i vrata, dojke, prostate.

“I pored činjenice da u Kliničkom centru ne postoje liste čekanja za zračenje, nabavkom trećeg aparata dodatno ćemo unaprijediti pružanje ovog vida terapije onkološkim pacijentima, jer u slučaju kvara na jednom aparatu biće moguće zračiti pacijente na drugom”, zaključili su iz te zdravstvene ustanove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR