5 °

max 11 ° / min 5 °

Petak

28.02.

11° / 5°

Subota

29.02.

12° / 1°

Nedjelja

01.03.

12° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 10°

Utorak

03.03.

14° / 11°

Srijeda

04.03.

13° / 11°

Četvrtak

05.03.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Episkopski savjet: Spremni smo na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane

Izvor: mitropolija.com

Društvo

Comments 10

Izvor: mitropolija.com

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Episkopski savjet: Spremni smo na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je danas u Konsistoriji u Nikšiću održao sjednicu u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako ističu, spremni su na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane.

"Kao i dosad, Episkopski savjet i ovoga puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obe strane u dijalogu. Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade", navodi se u saopštenju.

“Na sjednici je konstatovano da je tekst inicijative doveden u završni fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka. Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mjera koje bi preduprijedile i otklonile štetne posljedice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo”, ističu oni.

“Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavijestimo da u skladu sa odredbom čl. 36 tč. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocjene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, prije svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i vjerskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine. Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Žale, kako kažu, zbog grubih manipulacija koje su, prema njihovim riječima, u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti Crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi.

“Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori. Sa punom odgovornošću obavještavamo javnost da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade. Ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaviještena, a koji su obavljani prije donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog”, piše u saopštenju.

Litije i molebni, kako su naveli, nijesu usmjereni protiv države Crne Gore.


 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Ima li razlike izmedju radikalnog islamizma i radikalnog pravoslavlja ?Naravno jedni u ime sitsko sunitskog Alaha ,drugi u ime Svetosavskog Isusa .Ostalo su samo nijanse .

Katunjanin

Ono kad lopov kaze pristajem na sudjenje , ali , ako cete suditi kako ja trazim .Drzava (njeni zastupnici ) slabi su na lopova , gledaju kako ga spasiti . Lopov to smatra slaboscu i kaze ,zakoni za mene ne vaze . Nasa omladina gubi nadu ,gledajuci taj ,neprekidni krug ,i trazi sansu po Svijetu .A sto ce drugo .

Šćepan

A juče Amfilohije pozvao prosrpske opozicionare da se ujedine i održao sastanak sa njima. Znači idu na dva kolosijeka,kao i do sad. SPC je opoziciona stranka i tako sa njom treba i razgovarati! Neka se registruju i idu na izbore. Svi u odbranu Crne Gore! Bez partijskih razlika! Volimo te Crna Goro!