Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Episkopski savjet: Spremni smo na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: mitropolija.com

Episkopski savjet: Spremni smo na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane mitropolija.com

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je danas u Konsistoriji u Nikšiću održao sjednicu u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako ističu, spremni su na dijalog o Zakonu, ali uz uvažavanje obje strane.

"Kao i dosad, Episkopski savjet i ovoga puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obe strane u dijalogu. Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade", navodi se u saopštenju.

“Na sjednici je konstatovano da je tekst inicijative doveden u završni fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka. Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mjera koje bi preduprijedile i otklonile štetne posljedice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo”, ističu oni.

“Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavijestimo da u skladu sa odredbom čl. 36 tč. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocjene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, prije svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i vjerskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine. Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Žale, kako kažu, zbog grubih manipulacija koje su, prema njihovim riječima, u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti Crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi.

“Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori. Sa punom odgovornošću obavještavamo javnost da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade. Ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaviještena, a koji su obavljani prije donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog”, piše u saopštenju.

Litije i molebni, kako su naveli, nijesu usmjereni protiv države Crne Gore.


 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 

Komentari

Katunjanin,

Ima li razlike izmedju radikalnog islamizma i radikalnog pravoslavlja ?Naravno jedni u ime sitsko sunitskog Alaha ,drugi u ime Svetosavskog Isusa .Ostalo su samo nijanse .

Katunjanin,

Ono kad lopov kaze pristajem na sudjenje , ali , ako cete suditi kako ja trazim .Drzava (njeni zastupnici ) slabi su na lopova , gledaju kako ga spasiti . Lopov to smatra slaboscu i kaze ,zakoni za mene ne vaze . Nasa omladina gubi nadu ,gledajuci taj ,neprekidni krug ,i trazi sansu po Svijetu .A sto ce drugo .

Šćepan,

A juče Amfilohije pozvao prosrpske opozicionare da se ujedine i održao sastanak sa njima. Znači idu na dva kolosijeka,kao i do sad. SPC je opoziciona stranka i tako sa njom treba i razgovarati! Neka se registruju i idu na izbore. Svi u odbranu Crne Gore! Bez partijskih razlika! Volimo te Crna Goro!

podgoricanin,

uvažavanje obije strane za mene znaci da uvazite to da srbi nisu crnogorci kao da crnogorci nisu srbi. da uvazite to da je Crna Gora drzava svakog građania koji je smatra svojom državom a ne druga srpska država. kada počnete da poštujete takvu Crnu Goru onda smo na jednakim polazištima.

Đoko Orlandić,

Sa ovom ... pregovarati. Pa to je strašno. Pogledajte sliku, to je Inkvizicija i mračni Srednji vijek. I Talibanski teroristi su za njih "moderna liberalna Evropa"

Nezakonito donesen,

Zakon je donet uslovima hapšenja, vršenja prisile nad ljudima. Pa i oni što su bili prisutni na glasanju namerno su zastrašeni da bi glasali! Nek me pravnici u Cg demantuju! Zakon je nezakonito donet. Niti je neophodan!

Narod se pita.,

Zakon nije legitiman ako se pojavi kritična masa ljudi koja je protiv! On mora da se poništi!

Zürich,

Opa...opa...Soremni su vratit okuoirane Svetinje..Vrijeme je?

Misko,

Ovi likovi ne shvacaju da su pozvani na dijalog u vezi i sprovodjenja novog zakona,prvo moraju se registrovati,a zatim prema zakonu organizovati u okviru pravnog sistema drzave CG,sto prije to shvate i prihvate bolje za njih,jer vise sa drzavom nema igara bez granica!

Kosmajtjoj,

MCP i Episkopski savjet su nepostojeca tijela SPC. pravno ne postoje u CG, osim u novinama i nelegalnim ugovorima. Oni su samo marketinski trik SPC, naziv eparhije nista drugo, bez ikakve autonomije. Sto ce ih naucit vjerovatno brzo. Kako Vlada da pregovara sa duhom i reklamom, to je metafizika.

Ostavi komentar

0/300