22 °

max 32 ° / min 21 °

Srijeda

19.06.

32° / 21°

Četvrtak

20.06.

36° / 23°

Petak

21.06.

34° / 23°

Subota

22.06.

35° / 25°

Nedjelja

23.06.

33° / 24°

Ponedjeljak

24.06.

32° / 23°

Utorak

25.06.

32° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjutra takmičarski dio konkursa "Ljepota kristala 2020"

Društvo

Comments 0

Sjutra takmičarski dio konkursa "Ljepota kristala 2020"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U organizaciji Zavoda za metrologiju sjutra počinje takmičarski dio nagradnog konkursa "Ljepota kristala 2020" u kojem učestvuje 138 učeničkih ekipa iz 43 osnovne i srednje škole iz čitave Crna Gore.

Takmičenje Zavod za metrologiju organizuje drugu godinu za redom u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, koja je do sada sprovela više nagradnih konkursa namjenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola, navedeno je u saopštenju. 

Takmičenje je namijenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola.

Na konkurs "Ljepota kristala 2020" prijavilo se preko 400 učenika osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

"Cilj takmičenja je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i naučnom metodologijom istraživanja.

Takmičenje se organizuje u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole - sinteza i kristalizacija dvojne soli.

U skladu sa izborom kategorije, Zavod za metrologiju je svim učesnicima poslao hemijske supstance potrebne za dobijanje kristala, kao i uputstva za pravljenje kristala. Svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su se prijavili za istu kategoriju dobili su supstance identičnog hemijskog sastava, mase i čistoće", navodi se u saopštenju. 

Zadatak tročlanih takmičarskih ekipa je da u roku devet sedmica, koliko traje takmičenje, dobiju što veći i pravilniji monokristal.

Dobijene kristale, tokom aprila, ocijeniće stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa, kada će i biti proglašeni pobjednici konkursa.

Svim članovima pobjedničkih timova 20. maja 2020. biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, akcione kamere, tablet računari, polaroid foto aparati, pametni satovi i bežične slušalice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR