15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mihailo: Vlast, ako je suverena, da vrati grob Plamenca u prvobitno stanje i spriječi falsifikovanje istorije

Društvo

Comments 0

Mihailo: Vlast, ako je suverena, da vrati grob Plamenca u prvobitno stanje i spriječi falsifikovanje istorije

Autor: Antena M

  • Viber

O devastaciji grobnice vladike Arsenija Plamenca oglasio se i mitropolit CPC Mihailo.

Kaže da je čitao objašnjenje popa beogradske patrijaršije Jovana Plamenca, kojim objašnjava razloge zbog kojih je razorio grob vladike Arsenija Plamenca u Gornjim Brčelima.

"Veli da mu je prošle godine, 14. oktobra, na slavi manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Brčelima, u Crmnici, kao Plamencu i popu, Amfilohije dao blagoslov da postavi krst na grob mitropolita Arsenija Plamenca, sa upisanim njegovim imenom kao cetinjskog mitropolita ali i egzarha  pećkog trona. Ovim obrazloženjem sam bio sam zapanjen. Nijesam mogao vjerovati da su mu grob prevrnuli  s namjerom na grobnoj ploči napišu, ne samo Arsenije Plamenac vladika crnogorski, skenderijski i primorski nego i da dopišu egzarh trona pećkoga, da bi falcifikovali istorijske činjenice, i povezali ga organski sa Srpskom crkvom", naveo je on.

Kako dodaje, vladika Arsenije Plamenac je kratko bio poglavar Crnogorske crkve, od 1781. do 1784. godine, ali je bio poglavar ne samo crkve nego i države.

"Zakonima, ne samo naše nego i svih evropskih država, zabranjeno je da se grobovi ličnosti koje oličavaju državni suverenitet otkopavaju bez prisustva aktuelnoga suverena i državne komisije, i to samo u zakonom propisanim slučajevima. Upravo je takav slučaj s grobom vladike Arsenija. Zapanjen sam da vlasti ove zemlje dozvoljavaju ovakve intervencije na grobovima suverena kojima se, ustvari, prezire i dovodi u pitanje crnogorska država", naveo je.

Inače, dodaje, nije to prvi put da beogradski popovi prekopavaju grobove crnogorskih suverena.

"Svojevremeno su razorili grobove nadvojvode Mirka i knjaza Danila zašto su počinioci suđeni i osuđeni. A iz Cetinjskoga manastira, ti isti popovi otuđili su panagije crnogorskih mitropolita i prodali ih. Namjerno su to uradili da bi nas lišili dokumentacije koja śedoči našu državnost i postojanje nas kao naroda. To je, kao u slučaju razura groba vladike Arsenija, ustvari, bio napad na autoritet države potkopavanjem njene opstojnosti razaranjem unutrašnjih veza i odnosa između građana i države. Na takvoj tendecioznoj interpretaciji naše istorije temelje se političke aspiracije velikosrpskih političara i dokazuje pravo Srbije na Crnu Goru. Zato pozivam vlasti, ukoliko jesu suverene, da grob vrate u prvobitno stanje, zakonom zaštite i spriječe falcifikovanje istorijskih činjenica, posljedično i njihove interpretacije uperene protiv crnogorskoga suvereniteta", zaključio je mitropolit CPC Mihailo. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR