16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raskopavanje grobnice je više od kršenja zakona

Politika

Comments 0

Raskopavanje grobnice je više od kršenja zakona

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Iako Manastir Gornji Brčeli i zemljište oko Gornjeg i Donjeg manastira imaju status kulturnog dobra od 10.11.1961, Mitropolija cmogorsko-primorska nije tražila od Uprave za zaštitu kulturnih dobara zahtjev za izmjene ili izvođenje bilo kakvih radova, saopšteno je Pobjedi iz Uprave.

Istakli su da nepoštovanje procedura predviđenih Zakonom o zaštiti kulturnih dobara predstavlja kršenje tog zakona.

Sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin Krsto, optuženi su da su raskopali grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca u Manastiru Gornji Brčeli.

On je nakon privođenja u subotu 7. novembra kazao da su to učinili jer je bilo planirano da se stavi natpis grobnog mjesta, te da su zbog toga morali da znaju da li tu počiva samo Plamenac ili još neko.

I vikarni episkop u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Metodije izjavio je da je na grobno mjesto, gdje se pretpostavlja da počiva mitropolit Arsenije Plamenac, trebalo staviti krst i natpis i da se zbog utvrđivanja da li je još neko tu sahranjen podigla ploča.

“Sve što se bude radilo biće u saglasnosti sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odnosno svim nadležnim institucijama i uz njihov nadzor”, kazao je ranije episkop Metodije.

Na pitanje Pobjede da li im je prethodno upućen zahtjev za izvođenje bilo kakvih radova u Manastiru Gornji Brečli, i ako jeste od koga, Uprava je odgovorila da nisu primili zahtjev po „aktuelnom pitanju” niti su postupali po bilo kom osnovu vezanom za spornu grobnicu, niti je bilo ikakve njihove aktivnosti koja se tiče Manastira.

Pobjedi je rečeno iz Uprave da sve intervencije kojima se ulazi u integritet kulturnog dobra podliježu odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, te da oni koji obavljaju bilo kakve radove moraju da imaju istraživačku licencu i da je obavezna saradnja sa tom institucijom.

“Kada su u pitanju arheološka istraživanja/iskopavanja, ista se vrše od strane pravnih lica koja posjeduju istraživačku licencu, a uz prethodno pribavljenu saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Kada su pak u pitanju građevinske intervencije bilo kog vida, iste je potrebno raditi u saradnji sa Upravom, a u cilju definisanja uslova pod kojima se ovakve intervencije mogu sprovoditi. Uslovi zavise od vrste intervencija, i mogu podrazumijevati saradnju sa drugim nadležnim institucijama (lokalnim sekretarijatima…), izradu projekta, ili poštovanje smjernica upućenih od strane Uprave po pitanju redovnog održavanja kulturnog dobra”, kazali su u Upravi.

Uprava je naglasila da su ranije imali saradnju sa Mitropolijom kada je u pitanju ovaj lokalitet.

“Obzirom na štetu pretrpljenu u zemljotresu 1979, Gornji Brčeli saniran je 1988. u skladu sa Glavnim projektom sanacije zaštićenog spomenika kulture manastirskog kompleksa Gornji Brčeli – Opština Bar. Nadalje, uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara po pitanju kultunog dobra „Manastir Gornji Brčeli” imala raniju saradnju sa pravoslavnom Mitropolijom crnogorsko-primorskom. Naime, 2011, Mitropolija je Upravi dostavila Idejni projekat rekonstrukcije pomoćnih objekata Manastira na saglasnost, međutim u procesu analiziranja istog utvrđeno je da nisu ispoštovane odredbe Zakona o zaštiti kulturnih dobara koje tretiraju predmetno pitanje, te Uprava nije imala osnova za postupanje”, kazali su iz te institucije.

Oni su istakli i da im je 2019. upućen zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova za potrebe izrade konzervatorskog projekta za obnovu Manastira, ali da je postupak prekinut.

Uprava je po ovom pitanju Mitropoliju uputila na organ lokalne samouprave nadležan za pokretanje procedure, međutim daljih postupaka od strane Mitropolije na ovu temu nije bilo.

Incident u Manastiru Gornji Brčeli je izazvao osudu mještana, koji su se u subotu okupili kako bi stali u odbranu oskrnavljenog groba.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR