10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vranac Pro Corde na krovu svijeta

Društvo

Comments 0

Vranac Pro Corde na krovu svijeta

Autor: Antena M

  • Viber

Vranac Plantaža posljednjih godina nalazi se među najboljim vinima svijeta, u društvu zvučnih imena iz slavnih svjetskih vinogorja. Osvojene zlatne medalje na najznačajnijim svjetskim takmičenjima, skreću pažnju vinskog svijeta da se na podgoričkom Ćemovskom polju, u vinogradu Plantaža, rađaju velika vina, vina od autohtonih sorti, koja u sebi nose drugačije i na svjetskom nivou još uvijek neispričane priče, saopšteno je iz te kompanije.

Na ovogodišnjem najprestižnijem globalnom vinskom šampionatu – Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu, jedinstveni i plemeniti Vranac, ponovo je osvojio čula vinskih znalaca. Autohtona crnogorska sorta Vranac nastavila je tradiciju trijumfa sa novim medaljama, potvrđujući svoju snagu i karakter. Ove godine najcjenjenije svjetsko zlato u Crnu Goru donio je Vranac Pro Corde 2016.

Kada je prošle godine Vranac Pro Corde 2015 donio srebro sa Decantera 2019., najprestižnijeg svjetskog vinskog takmičenja, smatralo se da je u pitanju odličan uspjeh. Šta tek onda reći za ovogodišnje zlato? Ovim zlatom Vranac Pro Corde 2016 je zasluženo dobio status šampiona, navodi se u saopštenju.

Kao i do sada na Dekanteru, ovogodišnji žiri činili su najiskusniji vinski stručnjaci i sudije. U konkurenciji od 16,518 vina iz 56 vinarija, brendovi kompanije 13. Jul – Plantaže osvojili su čak osam medalja, a najsjajnija je pripala plemenitom Vrancu Pro Corde 2016.

Strast koju Plantaže osjećaju prema vinu i vrijeme koje mu poklanjaju, definitivno je učvrstilo poziciju i vidljivost kompanije na zlatnom vinskom nebu. Predvođene Vrancem, ali i vinima drugih autiohtonih sorti Crne Gore, Plantaže dostojanstveno predstavljaju Crnu Goru kao zemlju velikih vina visokopozicioniranih na vinskoj mapi Evrope i svijeta.

Vino od srca i za srce

“U srcu jednog posebnog vinograda, od drevne loze – plemenitog srca, rađa se jedno posebno vino. Vranac Pro Corde – vino od sveg srca“

Vino Vranac Pro Corde – proizvedeno je od samog srca grožđa i zbog toga je prepoznatljivo kao “vino od srca”. Nastalo je kao rezultat sedmogodišnjeg istraživanja i desetine mikro i makro ogleda. Na tržištima širom svijeta nalazi se od 1993. godine. Plantaže su tada bile jedina vinska kuća na svijetu koja je naučna istraživanja, sprovedena tokom 20. vijeka, zaokružila jednim konkretnim vinom, koje ima blagotvorno dejstvo na ljudsko srce.

U proizvodnji vina Vranac Pro Corde sprovodi se tradicionalna maceracija i vinifikacija, ali uz poseban tehnološki postupak, kojim je u vinu povećan sadržaj proanticijanidola, prirodnih sastojaka grožđa, koji imaju moć da vezuju slobodne radikale i blagotvorno djeluju na ljudski organizam.

Vranac Pro Corde 2016

Vino purpurno crvene boje visokog intenziteta koja nagovještava sortni atribut. Ona je na prvi pogled sofisticirano predvidiva, kao rezultat vrhunske berbe i originalne tehnološke filozofije stare tri pune decenije.

U čaši srednje – sporo pokretljivo, jednostavno, primamljivo i zavodljivo. Tanke, guste, spore i obojene suze koje se lijepe po ivicama čaše, preslikavaju ambijent i kvalitet berbe. Vranac koji je izabran za ovo vino nalazi se na najboljem mikrolokalitetu na Ćemovskom polju. Vino je bogato voćnim, eteričnim i aromama hrastovine velike bačve gdje je dio vina odležavao i sazrijevao.

Raskošne arome crne ribizle, kupine, brusnice i nara, nepristrasno se utapaju u simfoniju nota likera od višnje i tercijalne arome tostirane vanile i blanširanog badema. Sortno i izražajno sa 14% alkohola, Vranac Pro Corde 2016 je moćno vino punog tijela sa sočnim i blago pikantnim taninima koji prate srazmjerno dugu i hrskavu  završnicu.

Doživljaj savršenstva uparivanja vina i hrane biće ukoliko se Vranac Pro Corde 2016 dekantira na temperaturi 17 – 19 °C. Servira se uz savršen biftek, ramstek sa grila ili ćumura. Ljubiteljima jela ispod sača preporučuje se uz jagnjetinu ili teletinu sa pekarskim krompirom.

U restoranu “13 jul”, kompanije Plantaže, u toku je promotivna ponuda “Dani nacionalne kuhinje” u okviru koje možete uživati u ukusima tradicionalnih jela i specijaliteta, kao i ukusima nagrađenih vina od sorte Vranac.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR