17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Rekonstrukcija Trga nezavisnosti oživjeće centar grada, obezbijediti nova radna mjesta

Društvo

Tag Gallery
Comments 2

Vuković: Rekonstrukcija Trga nezavisnosti oživjeće centar grada, obezbijediti nova radna mjesta

Autor: Antena M

  • Viber

Press konferencija povodom predstavljanja rezultata Međunarodnog konkursa za izbor idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga nezavisnosti na kojoj su govorili gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić, Nikola Drakić, predsjednik žirija, Saša Begović, član žirija (Zagreb), Milan Đurić, član žirija (Beograd) , Dragan Vuković, član žirija i Andrijana Pavićević, izvjestilac žirija održana je danas u Gradskom parlamentu, saopšteno je iz Glavnog grada.

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković podsjetio je da je oživljavanje centra grada jedan od prioriteta gradske uprave.

“Cilj je da centar grada pretvorimo u pješačku zonu, zonu za bicikliste, ali i da animiramo biznis zajednicu kako bismo stvorili pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta. Okvirna procijenjena vrijednost rekonstrukcije Trga nezavisnosti je 12.387.486 eura, a naša namjera je da obezbijedimo optimalnan način finansiranja ovog važnog projekta, tako da to građane Podgorice ne košta nijedan euro”, istakao je gradonačelnik.

 “Trgu nezavisnosti nedostaju sadržaji koje obično nalazimo na glavnim gradskim trgovima evropskih i svjetskih gradova. Kao gradska uprava zacrtali smo cilj da pokušamo da promijenimo to stanje pa smo prethodnih godina pokušavali da glavnom gradskom trgu udahnemo novi život različitim manifestacijama, iako svjesni da to nije dugoročno rješenje tako da smo u budžetu za ovu godinu opredijelili značajna sredstva za  međunarodni konkurs za novo idejno rješenje glavnog  gradskog trga”, ocijenio je Vuković, dodajući da i pored rekonstrukcije trga 2006. godine taj prostor nije zaživio na pravi način zbog čega je i raspisan međunarodni konkurs za njegovu rekonstrukciju.

Gradonačelnik je konstatovao da je procesom međunarodnog konkursa upravljao vrlo referentan žiri koji čine vodeći ljudi struke iz Crne Gore i regiona.

“S ponosom možemo da konstatujemo da smo dobili značajan broj prijedloga i rješenja i da je žiri na bazi detaljne analize donio odluku o prva tri rangirana rješenja, dva otkupa i tri pohvale rada", saopštio je Vuković i naglasio da je pobjedničko rješenje izvanrednan izbor, kojim je, između ostalog planirana podzemna garaža sa 737 parking mjesta, što je 200 parking mjesta više nego što trenuto imamo u centru grada, novo zelenilo i komercijalni sadržaji.

“Ovo je veliki uspjeh, jer idemo ka tome da se centar grada pretvori u pješačku zonu i zonu za bicikiste, a dodatno moramo naći rješenje da animiramo preduzetnike da u centru otvore svoje biznise”, pojasnio je gradonačelnik, navodeći da su planirani i poslovni prostoru na -1. nivou, te da se time otvaraju nove šanse za biznis i zapošljavanje.

Predsjednik žirija arhitekta Nikola Drakić je istakao da se u dijelu grada preko Morače napravio veliki iskorak u izgradnji i razvoju infrastrukture i da se u tom smislu mora pratiti ravnoteža sa centrom grada naglašavajući da je u tom dijelu  najvažnije da se rekonstruiše glavni gradski trg.

Obrazlažući odluku žirija Drakić  je konstatovao da je prvonagrađeni rad funkcionalno i estetski najbolje iskoristio prostor i da u sebi sadrži najbolje objedinjeno racionalno, estetki i funkcionalno rješenje.

Glavni državni arhitekta Dragana Vuković kao član žirija je saopštio da je žiri formalno jednoglasno donio odluku za pronagrađeno rješenje i da su odlučivale nijanse između prva dva rada, dodajući da su dva od četiri predstavnika prvorangiranog rješenja iz jednog od svjetski najvećih i najpoznatijih arhitektonskih biroa, ali da bi jednako bio zadovoljan i da se radilo o studentima arhitekture.

Članovi žirija arhitekte iz Zagreba Saša Begović i Beograda Milan Đurić putem skajpa su se uključili u današnju press konferenciju.

Prema riječima Begovića pobjednički rad predstavlja najkvalitetnije rješenje na svim nivoima kojim se dobija novo središte javnog života u Podgorici i na neki način od svih radova nudi sve programske elemente trga kombinacijom dosta klasičnih i savremenih formi.

“Prema okolini, svim zgradama, fleksibiknosti trga. Rad je vrlo jasan i artikulisan. Ima te dvije tribine. Definitvno najbolje je riješen podzemni dio prema zgradi Beka. Tu su savremeni elementi, pristupačnost sa svih strana. Voda je jedan od scenarija koje se može napraviti tu. Ovaj rad ima energetsku i ekološku zanimljivu stvar koje pokriva. Mislim da će ovo biti izuzetan trg”, rekao je Begović.

Milan Đurić je istakao  da pobjedničko idejno rješenje donosi glavnom gradu novu simboliku, što i suštinski mijenja karakteristiku prostora i grada u cjelini. Đurić je objasnio da pobjedničko idejno rješenje Trga nezavisnosti, sadrži jasno racionalno saobraćajno rješenje i time je uspostavljen novi sloj ekoloških elemenata koji su na značajnom nivou unaprijeđeni.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfin

Gradski saobracaj u PG je kao u Africkim zemljama,OVO JE BRUKA I SRAMOTA,grad sa 250 hiljada stanovnika,da ne mozes osim taksijem nigdje poci.Tako da ima mnogo precih stvari da se urade od trga.Pozivam gradjane da sprijece rad trga.Ovo ne govorim kao opozicionar, NAPROTIV!!!

Samo naprijed!

Slažem se potpuno da je rješenje izvanredno. Često mi se čini da ovaj pretežno seljački grad ne zaslužuje ovakvoga gradinačelnika , to vidimo i po tome za koga su glasali prije dva mjeseca. Samo naprijed gradonačelniče i, čekamo te na državni nivo , ko će drugi ako nećeš ti, povedi borbu