0 °

max 5 ° / min 0 °

Subota

16.01.

5° / 0°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pećanin: Postupak protiv Nikčević izrugivanje temeljnim postulatima pravne države

Društvo

Comments 6

Autor: Antena M

  • Viber

Pećanin: Postupak protiv Nikčević izrugivanje temeljnim postulatima pravne države

To što je podgorički Centar bezbjednosti pokrenuo prekršajni postupak protiv novinarke Tamare Nikčević zbog prijave Bojane Jokić, članice savjeta RTCG, predstavlja drastičan primjer zloupotrebe funkcije državnih organa i izrugivanje temeljnim postulatima pravne države, poručuje advokat iz Sarajeva, Senad Pećanin. 

"Centar bezbjednosti Podgorica niti po jednom pravnom osnovu nije imao i nema ovlaštenja da pokreće prekršajni postupak protiv Nikčević samo zato što se Jokić osjeća povrijeđenom vrjednosnim sudovima Nikčević o javnom angažmanu i stavovima Jokić.

Pravo gosp. Nikčević u konkretnom slučaju garantovano je članom 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, čiji je potpisnik i Crna Gora. Ukoliko gosp.Jokić smatra da je gosp. Nikčević svojim vrijednosnim sudovima o javnom angažmanu i stavovima Jokić izišla iz okvira prava koja garantuje član 10. Evropske konvencije, na raspolaganju je imala i ima mogućnost zaštite svojih prava privatnom tužbom u parničnom postupku pred mjesno i stvarno nadležnim sudom.

Učešće bilo kojeg državnog organa, poput Centra bezbjednosti Podgorica, u funkciji zastupnika i zaštitnika privatnopravnih interesa jednog građanina, koji je u sukobu sa pravom koje drugom građaninu pružaju Evropska konvencija o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda i Ustav Crne Gore, predstavlja apsolutno neprihvatljiv i zabrinjavajući slučaj arbitrarnog i nezakonitog postupanja.

Ukoliko državni organi Crne Gore žele da grade pravnu državu u skladu sa praksom državnih organa onih zemalja čiji lideri predstavljaju uzor premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću, poput Mahmuda Ahdmedinedžada, onda je krivična prijava protiv Tamare Nikčević dokaz da su na najboljem putu da to i ostvare", poručuje Pećanin. 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Ljiljana

Ovakvim postupcima Crna Gora bukvalno bjezi od EU i svake civilizivane norme.