8 °

max 10 ° / min 8 °

Nedjelja

24.01.

10° / 8°

Ponedjeljak

25.01.

10° / 8°

Utorak

26.01.

8° / 2°

Srijeda

27.01.

6° / 0°

Četvrtak

28.01.

8° / 1°

Petak

29.01.

8° / 5°

Subota

30.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pešić: Naukom za zaštićeni vodeni ekosistem Crne Gore

Izvor: ucg.ac.me

Društvo

Comments 0

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Antena M

  • Viber

Pešić: Naukom za zaštićeni vodeni ekosistem Crne Gore

Biti najbolji na fakultetu kao što je Prirodno-matematički fakultet koji baštini izuzetnu tradiciju naučnog rada i koji je prepoznatljiv i van granica Crne Gore je sigurno poseban izazov. To je kazao profesor ovog fakulteta, Vladimir Pešić, dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta.

Za priznanje koje mu je uručio rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, krajem 2020. godine, predložilo ga je Vijeće Pirorodno-matematičkog fakulteta.

Profesor Pešić objavio je u 2020. 11 radova u Q1 časopisima, od čega je na četiri rada prvi autor. Takođe, pet njegovih radova su u Q2 časopisima, dok je na tri rada prvi autor.

„U ovoj godini posebnu satisfakciju mi je predstavljalo publikovanje knjige "The Rivers of Montenegro" (Rijeke Crne Gore) koju je publikovao Springer Nature. S ovom knjigom, kao i knjigom "The Skadar Lake Environment" (Životna sredina Skadarskog jezera), koju je publikovao takođe Springer Nature vjerujem da smo uspjeli da bar malo osvijetlimo jedinstvenost i ugroženost vodenih ekosistema Crne Gore“.

Profesor Pešić očekuje da će u narednoj godini završiti još dvije knjige u uzdanju Springer Nature.

Riječ je o knjigama "The Rivers of Serbia" (Rijeke Srbije), na kojoj je ko-editor i knjiga „The small water bodies of the Balkans", o malim vodenim staništima (izvorima, potocima, barama i lokvama) Balkana i njihovom značaju, na kojoj je glavni urednik.

„Nagrada za najboljeg naučnika na Prirodno-matematičkom fakultetu mi znači i zahvalan sam kolektivu fakulteta što je prepoznao moj naučni doprinos fakultetu i univerzitetu“, zaključuje Pešić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR