12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi rektor UCG dio propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija - Izvještaj Stejt Departmenta

Društvo

Comments 2

Novi rektor UCG dio propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija - Izvještaj Stejt Departmenta

Autor: Antena M

  • Viber

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore od juče je predsjednik Matice srpske i osnivač opskurnog portala In4s, Vladimir Božović. 

Osim što je razriješeni rektor Danilo Nikolić odmah poručio da je prekršen Statut Univerziteta, kao i Poslovnik o radu Upravnog odbora, neke od partija su takođe ukazale da taj izbor nije u interesu države Crne Gore, te da je urušena autonomija UCG.  

LP je, na primjer, poručila da je Vlada omogućila Matici srpskoj, instituciji strane države, da preuzme kontrolu nad najvišom visokoobrazovnom institucijom u državi, te da je sada, valjda, svima jasno šta je zapravo suština politike Vlade i kakva je njihova misija. 

"Postavljanjem na čelo UCG Vladimira Božovića, predsjednika Matice srpske, oni sada i otvoreno podređuju institucije sistema i državu Crnu Goru interesima i institucijama Srbije", naveli su iz LP-a.

Božović važi za ključnog čovjeka ruskih i srpskih operacija sračunatih na pretvaranje Crne Gore u dio "srpskog sveta".

Antena M juče je objavila njegov govor sa jedne konferencije iz 2015. u Beogradu, u kojem, između ostalog, poručuje da je "kulturno osvajanje temeljnije" te da je "najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori SPC".

"To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila. Ako Rusija želi CG u zoni svog budućeg uticaja mora uzeti aktivnije učešće u budućim političkim dešavanjima, a prije svega pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt na koji se može osloniti, a to je SPC", rekao je Božović. 

Na čelu Univerziteta Crne Gore je, dakle, čovjek čije se ime povezuje sa Maticom srpskom i portalom In4s, a ako se pita DF-ov Nebojša Medojević, onda i sa nekim službama. 

Kad smo kod portala In4s, veoma je važno podsjetiti, da je upravo taj portal, jedan od glavnih medija srpske propagande u Crnoj Gori, u izvještaju Stejt Departmenta, označen kao dio takozvanog propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija.  

U tom izvještaju predstavljeni su stubovi ruske kampanje dezinformacija, o čemu je Antena M pisala početkom septembra. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

dolar

Samo treba provjeriti otkuda dolazi novac za portale koje osnovao Božović. Portali su registrovani u Delaveru preko Atlantic news group. Preko ove kompanije Božoviću stiže dio novca, Od koga? Najjednostavnije je da se objavi dosije koji Božović ima u ANB, stvari će biti mnogo jasnije.

mr

Ne vjerujem ja da bi URA to dozvolila! Jedna ruka im je na srcu dok kliču CG, a druga u džep, bilo srpski, bilo ruski! Sasvim svejedno, nijesu gadljivi!