20 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nagrada "19. decembar": Todorović, Šćepanović i Abdić?

Društvo

Comments 1

Nagrada "19. decembar": Todorović, Šćepanović i Abdić?

  • Viber
Prema nezvaničnim saznanjima Portala Antena M, preliminarna odluka žirija u najuži izbor za nagradu „19. decembar“ ušli su slikar Rajko Todorović - Todor, ljekar Nermin Abdić i interpretatorka izvornih crnogorskih pjesama Branka Šćepanović.

Pravila dozvoljavaju dodjelu najviše tri nagrade Glavnog grada pa, iako su u posljednje vrijeme obično dodjeljivane dvije, velika je vjerovatnoća da ćemo ove godine imati tri laureata.  

Rajko Todorović – Todor rođen je 21. februara 1952. na Jasenovom Polju kod Nikšića. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980. Studirao je poslijediplomske studije 1980/82. u klasi prof. Aleksandra Lukovića.

Jedan je od osnivača neformalne grupe ¨Generacija 9¨. Član je ULUCG-a od 1982.  Za profesora slikanja na FLU na Cetinju izabran je 1997. Član je PEN centra Crne Gore. 1999. izabran za člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Realizovao je nekoliko javnih projekata, od kojih je najpoznatiji ¨Porta Montenegro¨ na stadionu Dela Vitorio u Bariju za Mediteranske igre 1997. godine. Imao je preko 20 samostalnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i „Trinaestojulska“.

Za nagradu "19. decembar" predložen je zbog ovogodišnje izložbe u podgoričkoj Modernoj galeriji.

Ljekar Nermin Abdić rođen je 1978. Magistar je medicinskih nauka, a radio je kao ortoped u Kliničkom centru Crne Gore. Prije nekoliko dana, naimenovan je za direktora Urgentnog centra u Podgorici.
Abdić je član Odbora DPS-a Glavnog odbora Podgorice.

Branka Šćepanović je legenda crnogorske izvorne narodne muzike. Na muzičkoj sceni je bezmalo 45 godina. Neke od njenih najpoznatijih pjesama su ”Gledala sam s Koma plava”, “Vasojevka”, “Od Berana do gore”.

Žiri za dodjelu Nagrade "19. decembar" dobio je 14 predloga kandidata za to prestižno priznanje.

Za nagradu za ostvarene rezultate u oblasti zdravstva predložen je ortoped Nermin Abdić. Predloženi su i direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović" Zoja Bojanić-Lalović, direktor Resursnog centra "Podgorica" Zoran Bošković, književnik Radojica Bošković i biolog i muzejski savjetnik Zlatko Bulić.

Za nagradu je predložen i novinar i publicista Slobodan Vuković, bokser Dejan Zlatičanin, Zlatko V. Zlatičanin, književnik Ilija Lakušić, novinar i književnik Ljubomir Mudreša i akademski slikar Rajko Todorović Todor.

Umjetnica Branka Šćepanović je, takođe, predložena za nagradu, kao i nevladina organizacija Fond za razvoj Kuča "Marko Miljanov" i Crveni krst Podgorica.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

milan

"Ljekar Nermin Abdić rođen je 1978. Magistar je medicinskih nauka, a radio je kao ortoped u Kliničkom centru Crne Gore. Prije nekoliko dana, naimenovan je za direktora Urgentnog centra u Podgorici. Abdić je član Odbora DPS-a Glavnog odbora Podgorice." I TO JE TO! :)))))))