13 °

max 18 ° / min 8 °

Nedjelja

24.10.

18° / 8°

Ponedjeljak

25.10.

18° / 7°

Utorak

26.10.

17° / 9°

Srijeda

27.10.

18° / 11°

Četvrtak

28.10.

20° / 9°

Petak

29.10.

18° / 10°

Subota

30.10.

19° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Udruženje pravnika: Masovna razrješenja u prosvjeti skupo će koštati državu

Društvo

Comments 0

Udruženje pravnika: Masovna razrješenja u prosvjeti skupo će koštati državu

Autor: Antena M

  • Viber

Udruženju pravnika Crne Gore obratio se određeni broj direktora osnovnih i srednjih škola koji je ukazao da u odlukama o njihovom razrješenju postoji čitav niz procesnih i materijalnih grešaka.

S obzirom da Udruženje pravnika ne pruža pravno zastupanje pred sudom to su profesori upućeni na advokatske kancelarije, a Udruženje je u okviru svojih kompetencija istima dalo svoje vidjenje pravne prirode ovog problema, navedeno je u saopštenju Udruženja pravnika.

"Masovno i linearno razrješenje direktora osnovnih i srednjih škola koje je izvršeno od strane resornog minstarstva vrlo izvjesno će proizvesti sudske postupke protiv države – ministarstva, koje će ili su već pokrenuli razriješeni direktori, i koji mogu proizvesti visoke budžetske izdatke za državu, za slučaj da se utvrde greške ministarstva na koje ukazuju smijenjeni direktori.

Generalni problem koji se vać sada može jasno identifikovati je pitanje cjelishodnost i osnovanosti „masovnog razrješenja“ bez kriterijuma u kojima se skoro svi razrješeni profesori/direktori tretiraju na istovjetan način. Pritom se određenom broju profesora ne reguliše njihov radno-pravni status i stavlja im se na teret odgovornost i za radnje za koje je nadležno i samo ministarstvo", naveli su u saopštenju.

Kako dodaju, posebno je pitanje da li se ovim radnjama krši potpisani Sporazum tri koalicije od 08.09.2020 godine u kojem se u tački 5 precizno navodi „da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu“.

"Cijeneći način na koji je sproveden postupak razrješenja direktora škola i činjenicu da javnost već duže ukazuje na više nego sprona rješenja za izbor djela novih vršioca družnosti direktora u školama, pored pravne prirode problema, koji će evidentno dobiti sudski epilog, neupitno se u ovom slučaju može čitati i namjera koja nije u službi razvoja i unapređenju osnovnog i srednjeg obrazovanja, već neke druge prirode", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR