9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Građani poručili: Krivokapiću, bolje grob nego rob, ne pristajemo na asimilaciju crkve Srbije!

Društvo

Tag Video
Comments 33

Građani poručili: Krivokapiću, bolje grob nego rob, ne pristajemo na asimilaciju crkve Srbije!

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa građana Cetinja organizovala je protest ispred zgrade Vlade u Podgorici sa ključnom porukom koja je poslata Vladi Crne Gore - Krivokapiću, bolje grob nego rob, Crnogorci ne ljube lance!

Član Savjeta "21. maj" Aleksandar Zeković poručio je da je današnji skup glas slobodne i nezavisne Crne Gore.

Govoreći o Cetinjskom manastiru i, kako se sa skupa čulo, sramoj odluci o upisu, Zeković je rekao da manastir nema samo vjerski značaj već i državotvorni i simbol je kulturne baštine Crne Gore.

"Onima koji će formirati ili podržati novu Vladu jasno poručujemo da da se zaključak mora odmah povući iz državnog katastra. Ukoliko se to uradi stvoriće se polazna osnova za uspostavljanje dijaloga. Vlada u ovom sazivu postaje sve više izolovana kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Ovakvoj Vladi mi brojimo posljednje dane i odbrojavamo ih", rekao je Zeković.

Dokumentovani primjeri propusta policije na Cetinju

Kako je poručio, propusti policije na Cetinju 4. i 5. septembra su brojni, a primarno je da je policija postupala na osnovu manipulacija i obmana Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Policija je nesrazmjerno i nezakonito upotrijebila sredstva prinude prema demonstrantima. Policija je bez prethodnog upozorenja upotrebila sredstvo prinude prema mirnim demonstrantima. Dokumentovali smo i primjere gdje je policija postupala i prema grupama žena samo zato što im se nije sviđala njihova retorika", rekao je Zeković i dodao da se hemijska sredstva upotrebljavaju samo prema većim grupama lica koja remete red i mir u većem obimu.

"Na Cetinju nije bilo uslova za primjenu sizavca. Takođe, gumeni metak ne predstavlja zakonito sredstvo prinude. Policija nije građanima omogućila i ponudila razumno vrijeme ili čak potrebnu pomoć da bezbjedno napuste lokaciju na kojoj se navodno dešava remećenje javnog reda i mira", rekao je Zeković.

Kako je objasnio, nasila intronizacija SPC ukazala je i na političku zloupotrebu Vojske Crne Gore.

"Korišćenje vojnih resursa za postizanje političkih ciljeva je nedopustivo. Ministarka odbrane Olivera Injac je trajno narušila neutralnost vojske i povjerenje javnosti u nju. Poručujemo vlastima da policija nije rekvizit vec garant javne slobode i ljudskih prava", rekao je Zeković.

Donijeli i dokaze o policijskoj brutalnosti - žive ljude

Jelena Marković iz Liberalne partije poručila je da su donijeli dokaze da je policija na Cetinju povrijedila prava građana.

"Ne samo da im donosimo dokaze nego su ovdje došli živi dokazi, živi ljudi, građani sa punim identitetom. Došli su da posvjedoče o policijskoj brutalnosti samo zato sto ne pristaju na politiku asimilacije crkve Srbije", rekla je ona. 

Vlada samo produbila podjele

Kako je rekla aktivistkinja Tanja Pavićević, Vlada Crne Gore je građanima obećala pravedniju policiju i ravnopravnost bez razlike, a za godinu su produbili podjele i dozvolili da se u građanskom društvu govori o državnoj vjeri.

"Na to ne pristajemo i pozivamo sve političke strukture i međunarodnu zajednicu da obezbijede ravnopravnost među svim građanima", rekla je ona i dodala da nema demokratije u vremenu gdje se negira postojanje jednog naroda i gdje se vrijeđaju pripadnici manjinskih naroda.

Za Abazovića Crnogorci su teroristi

Građanska aktivistkinja Dijana Vuković, koja je povrijeđena na Cetinju, poručila je da su duboko zabrinuti za budućnost.

"Za Abazovića Crnogorci su teroristi. On je poveo društvo u ambis i još par koraka je ostalo do nepovrata. Mi mu poručujemo da nećemo ćutati i posmatrati razdor i otimanje crnogorskih svetinja", rekla je ona.

Sluge Vučiča, okupila nas je vaša mržnja prema Crnoj Gori

Pisac Đorđije Šćepović imao je poruku, za, kako je kazao, sluge Vučića.

"Džaba vam iznajmljeni i dresirani intelektualci, mediji koji poput zadnje prostitutke svako može da rentira. Vaša imena neće oprati ni sva propaganda srpskog sveta. Za svaki gumeni metak, šok bombu i suzavac biće vam suđeno pred sudovima koji neće kontrolisati izdajnik. Svaka oteta crnogorska bogomolja biće vraćena Crnoj Gori! Nas je ovdje okupila vaša mržnja prema Crnoj Gori, a vi gospodo okupatori ste iskapili kap koja preliva čašu!", rekao je on.

Podsjetimo, u najavi uoči protesta organizatori su poručili da je potonjom sramotnom odlukom Uprave za katastar i državnu imovinu Crne Gore dovršen čin koji je marionetska Vlada u Podgorici započela 5. septembra ove godine.  

"Prvo su gumenim mecima, šok bombama, stotinama suzavaca i privatnim bagerima rašćerali demonstrante koji su se gušili na cetinjskim ulicama, a onda su uz pomoć vojske, policije i kriminalaca s dugim cijevima intronizacijom nedostojnoga Jovana Mićovića detronizovali crnogorsku slobodu.

Izdajnička crna trojka na vlasti - Krivokapić, Abazović i Bečić - postavili su na čelo crnogorskih institucija izrode, izdajnike i tuđe sluge koji će sve u Crnoj Gori podrediti planovima Srpskoga sveta Aleksandra Vučića. Samo se u ovakvoj nesretnjoj Crnoj Gori može desiti da direktor Uprave za katastar i državnu imovinu svojom odlukom prepisuje u vlasništvo druge države najveće svetilište crnogorske državne slobode - Cetinjski manastir", poručuje grupa građana. 

"Nećemo više pitati ni Krivokapića ni Abazovića ni Bečića ni cetinjske Uraše je li ih stid što Cetinjski manastir pokloniše državi Srbiji jer se stiđet ne može ko obraza nema."

"Svim legalnim sredstvima borićemo se da se pokažemo dosljednim baštinicima svoje tradicije i težiti da ova zemlja ne bude budžak Srpskoga sveta no bastion multikulturalizma, slobodarstva i građanskoga sklada. Prvi korak k tome cilju jeste pad ove izdajničke Vlade i privođenje poznaniju prava onih koji uništavaju državu i njenu kulturnu baštinu, onih koji zavode teror nad građanima, onih koji mrze sve što nije velikosrpsko, onih koji od sekularne države prave mantijaško leglo svetosavlja."

"Sve veća izdaja i pritisak kojemu ova vlast izlaže svoje građane vrlo će brzo dobiti adekvatan i zaslužen odgovor. Veleizdajnike podśećamo na stihove koji su nastali u društvenim okolnostima koje neodoljivo podśećaju na današnje:

"Gledate nam dom đe gori
kojemu ste vatru dali.
Gledajte ga i smijte se
dok se i vaš ne zapali!" zaključuju u saopštenju. 

Komentari (33)

POŠALJI KOMENTAR

tito

@Jelena procerase popovi i petra i pavla

tito

@Vanja Pozdravljaj dok popovi uzese i manastir i drzavu, ti pozdravljaj svaki dan.

tito

@Lili saveznici su bombarovali cijelu evropu 44te. svaki glavni grad i sta? I ?