9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
(Prećutna) dozvola Crkvi Srbije za korišćenje Njegoševe rodne kuće

Izvor: Narodni muzej Crne Gore

Društvo

Tag Gallery
Comments 12

(Prećutna) dozvola Crkvi Srbije za korišćenje Njegoševe rodne kuće

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske objavili su prošle sedmice da su prigodno proslavili Đurđevdan na Njegušima, da je Joanikije još prigodnije spomenuo kapelu na Lovćenu, te da su povodom krsne slave dinastije kolač prelomili u Njegoševoj kući. 

Iz ranijih objava Mitropolije, kao i iz sjećanja nekih vjernika, izvlači se zaključak da Crkva Srbije svake godine pomenutu slavu obilježava u toj jedinici Narodnog muzeja Crne Gore. Od drugih građana Cetinja kao i dijela uposlenika Narodnog muzeja, čuli smo da se takvo što nije dešavalo ranije. Zaplet o ovom neobičnom fenomenu na Njegušima daje i činjenica da je rodna kuća Petra II Petrovića zatvorena za posjete u to doba godine.

U pokušaju da saznamo jesu li ili nisu sveštenici u Muzeju svakog 6. maja, krenuli smo od direktora Narodnog muzeja Jakše Ćalasana.

Ćalasan tvrdi da je obred tokom posljednjih 30 godina, sve do proglašenja pandemije kovida, obavljan u Njegoševoj kući. Na pitanje kako se to tačno dešava i od koga Crkva traži saglasnost, kazao nam je:

"Mitropolija SPC obratila se Narodnom muzeju da se u Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima, povodom krsne slave dinastije Petrović Njegoš, tradicionalno obavi obred blagosiljanja slavskog kolača. Kako je objekat u tom trenutku bio prazan, jer se muzejski predmeti tokom zime čuvaju u Depou Narodnog muzeja na Cetinju, odobrena je posjeta Njegoševoj rodnoj kući, jer nije postojala mogućnost oštećenja muzejskih predmeta."

Nekadašnja direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović potvrdila nam je da je Muzej tada zatvoren, ali i da za vrijeme njenog mandata takvi zahtjevi nisu stizali!

"Ja sam bila u Narodnom muzeju od kraja maja 2018, što znači da je te godine Đurđevdan već bio prošao, ali nisam sigurna ni za iduću da smo dobili takav zahtjev. Za vrijeme mog mandata nismo imali tu vrstu aktivnosti u Njegoševoj rodnoj kući, ali ja je svakako ne bih dozvolila ni da je neko tražio", istakla je za Antenu M.

 Tekst se nastavlja ispod linkova

Izvor: Mitropolija; Ž. Drašković -  OVOGODIŠNJE OBILJEŽAVANJE ĐURĐEVDANA

Objašnjenje misterije - ima li ili nema mitropolita u Njegoševoj kući 6. maja, izgleda da ipak leži u pitanju 'ima li ili nema Crkva dozvolu za to', odnosno ko za tu dozvolu smije da zna!

Rukovoditeljka Njegoševog muzeja Isidora Kovačević neprijatno je iznenađena saznanjem da se bez znanja rukovodioca, u muzejskom prostoru proslavljao vjerski praznik.

"Od zaposlenog lica zaduženog za čuvanje objekta obaviještena sam, post-festum, da je odobrenje za ulazak u prostorije muzeja dao direktor", kazala je za Antenu M. 

"Bez obzira na činjenicu da se nekad u ovoj muzejskoj jedinici prećutno održavao "obred" povodom Đurđevdana, smatram da sve loše prakse treba prekinuti i da bi vjerske obrede trebalo obavljati u za to namijenjenim prostorima, a ne u objektima muzejskog karaktera u kojima se moraju poštovati muzejski standardi", zaključila je.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Mina

@Miki Neka vam demagoska prica! Belveder je svetinja, ne manipulisite s njim. Da sacekamo, brzo cemo vidjet ko govori istinu. Znamo se "borci"!!!!

Cgcg

Fino se okupit sledeci put pa im objasnit da nema sta tamo da traze..ovako im se sve pusta evo su najasali nemaju kud gore

Cicka

@Mina Dobro je Mina smiri se.... Znamo da te pogodilo ovo oko Petrovića, ali smiri se..., izdrži, budi dostojanstvena ne blamiraj se