21 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC i optužbe za pedofiliju: Zločini bez kazne?

Društvo

Comments 1

SPC i optužbe za pedofiliju: Zločini bez kazne?

Izvor: Portal Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Formiranje predmeta protiv Srpske pravoslavne crkve i njenog mitropolita Joanikija, povodom navodnog prikrivanja pedofilije ali i sumnji u podvođenje maloljetnka u Cetinjskom i manastiru Dajbabe, vijest je koja je u crnogorskoj javnosti dočekana na različite načine. Dio javnosti je reagovao, naročito oni na društvenim mrežama, dok drugi dio uglavnom ćuti.

No, treba najprije imati u vidu to da Specijalno državno tužilaštvo ima obavezu da po svakoj krivičnoj prijavi obavi izviđaj. U okviru te aktivnosti, u svojstvu svjedoka biće saslušan i bivši sveštenik Bojan Jovanović.

Jovanović ne odustaje

Jovanović je autor knjige “Kako smo ubili Boga” i on, po svemu sudeći, ne odustaje. Čovjek kojeg je svojevremeno seksualno uznemiravao Vasilije Kačavenda i tražio da mu podvodi maloljetnike, već godinama ukazuje na pedofiliju u SPC.

Dugo traju i njegove tvrdnje da Joanikije štiti pedofile u redovima te vjerske organizacije.

“Igumani su podvodili mladiće koji su dovođeni i sve im je nuđeno, baš kao meni. Vidio sam prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac. Dolazili su i razni biznismeni, pravljene su terevenke i pijanke u toku posta. Dovođeni su dječaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smio biti stariji od 11 godina”, govorio je Jovanović.

Kačavenda nakon svega predvodio i litiju

Podsjetimo, Kačavenda je dugo povezivan sa pedofilijom, a 2012. pojavili su se i snimci na kojima on opšti sa maloljetnim dječacima. Jovanović je tvrdio i kako je jedan mladi bogoslov ubijen zato što nije htio da opšti sa Kačavendom. Zapravo, i majka Milića Blaževića za smrt svog djeteta optužila je Kačavendu.

No, SPC se nije oglašavala po tom pitanju. Kačavendu su penzionisali “iz zdravstvenih razloga” u jeku afera.

To nije smetalo da Kačavenda 2018. predvodi litiju u Banjaluci, ali ni da se prije nekoliko dana, pojavi sa patrijarhom SPC Porfirijem ali i Joanikijem u Sremskim Karlovcima.

Pahomija na kraju odlikovao Vučić

Pamtimo i sveštenika Gorana Arsića, koji je štitio dječake koje je seksualno zlostavljao vladika vranjski Pahomije, a svjedočanstva nekih od žrtava dokumentovana su i u televizijskim emisijama. Nije se mnogo toga dogodilo – Pahomije, kojeg su teretili za četiri krivična djela bludničenja nad maloljetnicima, oslobođen je optužbi i to usljed zastarjelosti slučajeva ili nedostatka dokaza. Pritom su ročišta hronično odlagana usljed nepojavljivanja samog Pahomija.

Nedugo nakon toga, Pahomija je SPC uspjela i da odlikuje ordenom Bijelog anđela.

Još jedna istraga zbog nedozvoljenih polnih radnji nad 16-godišnjakom pokrenuta je protiv Pahomija 2013. godine, a potom je 2019. pronađen Pahomijev mobilni telefon sa eksplicitnim sadržajima, ali je pomenuti sveštenik i tada ustvrdio kako je riječ o zavjeri protiv njega.

Uprkos svemu tome, Pahomija je ove godine odlikovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz SPC u Crnoj Gori - tišina

Iako je sveštenik SPC Gojko Perović juče poručio da ta vjerska organizacija “ima pravo da se oglašava povodom svega što joj padne na pamet”, o optužbama za pedofiliju u sopstvenim redovima predugo traje ta tišina.

Dok posredstvom javnog servisa iz SPC upoznaju auditorijum i o tome šta, na primjer, patrijarh moskovski Kiril misli o abortusu u slučaju silovanja, o posljednjim optužbama za prikrivanje pedofilije i pokretanju postupka nijesu se oglasili.

Upućeni tvrde da dokazi postoje

No, ovog puta ključno pitanje je da li će crnogorskom tužilaštvu biti predstavljeni relevantni dokazi povodom više optužbi – od onih da je Joanikije prebacivao u Crnu Goru sveštenike za koje se sumnjalo da su pedofili, do toga da su se nedozvoljene seksualne radnje dešavale i po crnogorskim manastirima kojima upravlja SPC.

Advokat Aleksandar Olenik tvrdi kako Jovanović ima sve dokaze za počinjena nedjela.

“I to više dokaza koje je dobio od samih žrtava, ali i od drugih članova SPC. Nadam se da će tužilac u Crnoj Gori da uradi ovaj predmet kako treba i, ako pravda nije mogla da bude sprovedena u Srbiji, da će mitropolit i svi ostali osumnjičeni biti privedeni poznanju prava”, kazao je on za Gradsku televiziju.

Da Jovanović posjeduje dokaze, prošle godine je u autorskom tekstu za “Danas” ustvrdila i beogradska novinarka Jelena Diković.

“Bojan Jovanović, vjerujte, ima sve dokaze, ali Aleksandar Vučić i njegov režim i ljudi iz SPC neće ni da ga saslušaju jer su svi kao crijevca povezani i nije im u interesu da se o seksualnom zlostavljanju i pedofiliji uopšte govori, a kamoli da se zlostavljači procesuiraju”, poručila je ona.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

CRMNICANKA

Najveće blago covjece su DECA! Ako ocevi nemaju hrabrosti da se ovome usprostave onda ostaje samo Majke ! Svaki sekund vredi život nekog deteta spasiti od ovih popova!