8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije nakon potpisivanja TU: Naglašeno da imamo pravo da tražimo nepravedno oduzetu imovinu

Društvo

Comments 21

Joanikije nakon potpisivanja TU: Naglašeno da imamo pravo da tražimo nepravedno oduzetu imovinu

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolit MCP SPC Joanikije gostujući na TVCG kazao je da vlada Zdravka Krivokapića prvo usvojila tekst Temeljnog ugovora, te da je kasnije dolaskom nove vlade formiran pravni tim, nakon čega je SPC usvojila neke primjedbe.

Upitan kako komentariše tvrdnje da je sva crkvena imovina Temeljnim ugovorom prepisana Beogradu kaže da su to laži.

"To su notorne laži i manipulacije. Sva imovina je upisana na eparhije, unešena je sva imovina u imovinske knjige u katastar i to je crkvena imovina", naveo je on.

Kaže da je Temeljni ugovor urađen tako da su se dvije strane sastale i dogovorile, ali da su tu pravnici SPC imali glavnu inicijativu. Upitan zašto je potpisan tajno kaže:

"Naš stav je bio da se tom događaju ne pridaje veći značaj nego što ga ima. To je dokument koji ništa neće izmijeniti, i tim dokumentom ništa nećemo dobiti što nije predviđeno Ustavom i zakonima CG. To je samo dokument koji izražava dobru volju o saradnji", kaže Joanikije.

Na pitanje da li će potpisivanje ugovora promijeniti odnos crkve i države te da li imaju prostora da iz ugovora crpe nove zahtjeve odgovara:

"Ništa što nam i ostali zakoni ne dozvoljavaju. Ali naglašeno je da imamo pravo da tražimo nepravedno oduzetu imovinu, kao što su imali i drugi vlasnici imovine koji su to pravo ostvarili. Zakonima o restituciji, donešen je takav zakon, koji nas isključuje iz tog prava vraćanja naše zemlje", naveo je on.

Poručio je da se ugovor ne može mijenjati bez saglasnosti obje strane, te da ukoliko dođe do osporavanja to bi bilo nasilje nad crkvom.

"Mislim da je na to pitanje stavljena tačka. Ako neko hoće to da ospori naravno da ćemo se mi boriti za svoja prava", kaže on.

Kaže da je pogrešno protumačena njegova izjava da Crnu Goru treba očistiti od ustašluka.

"Ja sam rekao da se prilikom rušenja lovćenske kapele, da se udružilo mnogo zala, Savić Marković poznati opskurni saradnik Ante Pavelića dao je glavne argumente za rušenje lovćenske kapele. Skupio gomilu laži i to plasirao, posle su to prihvatili komunisti. To je argumentacija kojom se služe do dan danas svi protivnici Njegoševe kapele. Ja sam se ograničio samo na to. Vidimo da ima mnogo onih koji se i dan danas služe tom retorikom", naveo je on.

"Treba da se pokajemo za to zlo koje je učinjeno. Kada smo govorili o vraćanju kapele na Lovćen, to je tumačeno ovi hoće da ruše Mauzolej. Niko o tome nije govorio. Pokojni Amfilohije je pisao Vladi CG da se vrati kapela na Lovćenu, da se vrate Njegoševe kosti, da se ispoštuje njegov amanet a da mauzolej ostane kao dio nekog vremena. Mi ne možemo da se odrekenemo Njegoševog amaneta", dodaje Joanikije.

Naveo je da u održavanju parastosa Draži Mihailoviću ne vidi ništa sporno.

"Koji je u tome problem? Koliko znam Draža Mihailović je cijelo vrijeme tretiran kao saveznik, on je imao ovlašćenja od jugoslovenske vlade u Londonu, i on je od zapadnih zemalja bio tretiran kao saveznik. Čak ga je predsjednik Hari Truman odlikovao jer je spaio američke pilote, i to odlikovanje je uručeno njegovoj ćerki preko američke ambasade u Beogradu. Ja poštujem pravo na svačije tumačenje, ali on je pravoslavni hrišćanin, nije se nikad odrekao svoje vjere i on ima pravo na parastos. A taj parastos su organizovali potomci onih koji su bili vojnici Draže Mihailovića", kaže on.

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

Ozana

@Branka, nije utopija, pa i Marko Kovačević je nedavno priznao da je trenutno po anketama samo 7% u CG za zajednicu sa Srbijom i da na tome moraju malo poraditi.

Ozana

Ćuti malo, svega ti. Barem se jedno vrijeme pravi da ti nekretnine nisu bitne, samo vjera.

Miro

Osilio si pope . Moraš . Unizili su ti državu, narod, unizili su čak i tebe iako si takav kakav si . Kada jednom izdaš ni onaj za koga radiš ti ne vjeruje . Nikada Srbiji nećeš biti dovoljno dobar sluga koliko se god trudio . A nije da se ne trudiš i dokazuješ. Džaba ti.