14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
RTCG neće prenositi festival Naša radost: Roditelji djece hora pisali Raoniću, ostali bez odgovora

Društvo

Comments 5

RTCG neće prenositi festival Naša radost: Roditelji djece hora pisali Raoniću, ostali bez odgovora

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Radio Televizija Crne Gore (RTCG) prvi put za 30 godina na svom programu neće emitovati tradicionalni festival dječje muzike "Naša radost" zato što je integralno prenošenje ovog sadržaja ocijenjeno, ni manje ni više nego kao "isuviše tradicionalno, nezanimljivo i prevaziđeno". 

Roditelji hora "Zvjezdice" ovim povodom su pisali i zatražili objašnjenje od generalnog direktora Javnog servisa Borisa Raonića, ali su ostali uskraćeni za odgovor.

- Ne shvatamo zašto jedna takva manifestacija nije našla mjesto na nacionalnom servisu - kazali su roditelji djece hora "Zvjezdice", ističući da su do ovog saznanja došli pripremajući se za festival.

Oni su ocijenili da je šokantno to što je neko sebi dao za pravo da prekine tradiciju dugu 36 godina.

- Posebno imajući u vidu da su i istaknuti stvaraoci, koji su bili pripadnici vaše kuće, RTCG-a, bili među utemeljivačima ovog festivala - ukazali su roditelji.

Oni su u otvorenom pismu Raoniću poručili da bi trebalo da ima na umu koliko je roditelja, rodbine, školskih drugara, nastavnika sa nestrpljenjem očekivalo da ih ugleda na malim ekranima prilikom prenosa festivala.

- A da i ne govorimo o značaju i popularizaciji dječije pjesme, posebno u prenosu putem satelita, čime je ovaj festival postizao mnogo širi uticaj i značaj od regionalnog. Decenijama „Zvjezdice“ s ljubavlju pjevaju djeci Crne Gore, moleći odrasle da za trenutak pogledaju na svijet očima djeteta. Podsjećamo Vas da je hor „Zvjezdice“ osnovan u Titogradu 1985. godine, učesnik je brojnih dječijih festivala i emisija proizvodnje RTCG, iza sebe ima preko 700 snimljenih dječijih pjesama različitih autora sa prostora bivše Jugoslavije - dodali su oni.

Roditelji djece su ukazali na to da je hor "Zvjezdice"osnovao dirigent Marko Klepić, te da im je ime dao pjesnik Dragan Radulović.

- Rasli smo pod okriljem Saveza pionira Titograda, kasnije Dječijeg saveza Podgorice, smatramo se jednom od kultnih institucija ovog grada, kroz koju su prošle brojne generacije djece. Jedan grad čine prepoznatljivim institucije kulture sa bogatom tradicijom i prepoznatljivim tragom u vremenu. Kultura je izuzetno vitalan faktor koji određuje kako jedna zajednica reaguje i raste - istakli su oni.

Poručili su nijesu profitabilna organizacija.

- Mi smo talentovana djeca koja svojom pjesmom nastoje da uljepšaju vrijeme u kojem živimo, uz ogromnu podršku i trud naše dirigentice Ane Klepić, koja sa ogromnim entuzijazmom i ljubavlju uljepšava zvjezdano nebo našeg grada - podvukli su u pismu koje je upućeno generalnom direktoru RTCG-a.

Oni su naglasili i da su snimci sa festivala decenijama unazad jako obogaćivali ukupan program RTCG.

- Kao i da smo kao hor uvijek izlazili u susret idejama vaših urednika. Danas kada djeci ima da se ponudi jako malo kvalitetnog sadržaja, vrijednost festivala i svega što radimo ima još veću težinu, koju bi vi kao nacionalni servis morali da prepoznate i promovišete. Vjerujemo da ćete pročitati naše pismo i shvatiti inicijativu za neophodnost kreiranja dječijeg programa na nacionalnoj frekvenciji, u kojima bi kvalitetni sadržaji poput festivala „Naša radost“ trebalo da nađu centralno mjesto - zaključili su u pismu.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Legenda

Pripremaju Radonić i rukovodstvo da SPC inače hor koji je u Hramu da ide u Javni servis sa Joanikijem

mr

Sada se raste pod nekim drugim okriljem-četničkim, i na to "morate" da se naviknete! Valjda ste to shvatili za ove dvije godine!

Branka

Stvarno mi nije jasno zašto ne prenosi kad tu ima dosta đece čiji roditelji slave što je u Podgorici izgubio "mali Milo", slave svetosavce, slave što su oni konačno vlast. Pronaći će oni zajednički jezik sa Raonikijem.