15 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novinar Žarko Božović potvrdio pisanje Antene M: Pred nadležnim organima dokazaću istinu koju menadžmet RTCG želi da porekne nevještim manipulacijama

Društvo

Comments 5

Novinar Žarko Božović potvrdio pisanje Antene M: Pred nadležnim organima dokazaću istinu koju menadžmet RTCG želi da porekne nevještim manipulacijama

Autor: Antena M

  • Viber

Novinar Radija Crne Gora Žarko Božović, kome je zabranjen rad u informativnoj redakciji zbog toga što koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika reagovao je i prvi put se oglasio tim povodom.

On je potvrdio ono što je Antena M inicijalno objavila i najavio da će pred nadležnim organima dokazati šta je istina.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno.

"Povodom raznih interpretacija iz proteklih dana koje su se ticale mog slučaja, a nakon jučerašnje emisije “Link”, u kojoj je saopšteno niz netačnih informacija, u obavezi sam da upoznam javnost sa svim činjenicama:

Na samom početku, želim naglasiti da mi je prošle sedmice (19.01.) urednik prvog programa Radija Crne Gore Milutin Tomašević jasno saopštio da ubuduće, zbog upotrebe jotovane verzije crnogorskog jezika, neću raditi u informativnim emisijama, jer je stav menadžmenta da jezik na Javnom servisu treba standardizovati. Tom prilikom Tomašević mi je kazao da ću ubuduće raditi samo ono što proizilazi iz mog ugovora o radu, a to je angažman u okviru Programa za manjine – redakcije na jezicima manje brojnih naroda.

Jasno sam tada naglasio da je riječ o kršenju mojih ustavnih prava, zatraživši od Tomaševića da mi on i direktor RCG pisanim putem dostave tu odluku, što sam kasnije učinio i formalno putem arhive.
Moram naglasiti da za ovo imam i svjedoke.

Tomašević je, međutim, u pisanom odgovoru negirao da je to od mene tražio, dok je direktor RCG istakao da je moja želja da istovremeno budem novinar DESK-a. Činjenica je, međutim, da sam ja već duže, upravo odlukom vrha RCG, bio novinar u okviru DESK-a i da sam gotovo svakodnevno izvještavao sa događaja, i to na zahtjev šefova DESK-a i urednika, što je lako provjeriti uvidom u bilo koju emisiju iz proteklog perioda. O tome, uostalom, postoji i evidencija o učinku, kao i spisak 36 novinara raspoređenih na DESK-u, te emitovane rubrike.

Pritom, za razliku od mene, koji uredno izvršavam sve što prolazi iz mog ugovora o radu, to nije slučaj sa znatnim brojem mojih kolega.

U poneđeljak, 23. januara, na ovu sam temu razgovarao sa generalnim direktorom RTCG i tom prilikom mu dostavio i odgovore direktora i urednika RCG, koje on nije ni imao. Nakon razgovora, smatrao sam da će generalni direktor ostati neutralan dok se ne dokaže istina. Međutim, u jučerašnjoj emisiji “ Link” generalni direktor se iznošenjem neistina, te konstrukcija o nekakvim atacima na RTCG i političkim utakmicama, jasno svrstao.

Već sam pomenuo da za tvrdnje o onome što mi je kazao Tomašević imam svjedoke, koji su ugledni i kredibilni članovi kolektiva.

Odgovorno tvrdim da je svaka informacija o tome što mi je Tomašević saopštio vjerodostojna. Pokušaji da se ovo prevede na teren politike su uzaludni, a uostalom – i u samoj emisiji “Link” se poslanica DPS Aleksandra Vuković ni na jedan način nije stavila ‘na moju stranu’. To samo govori o tome da niti imam bilo čiju političku podršku, niti mi je potrebna.

Ni sada ni ranije nijesam je imao, niti sam imao kumove i prijatelje kako bi me postavljali na odgovorne pozicije u Javnom servisu. I ponosan sam na to.

Upravo na ovom primjeru, međutim, vidi se na što je rukovodstvo Javnog servisa spremno u svojim progonima i da kršenjima ljudskih prava. Jako je porazno to što ću pred nadležne organe morati da pozivam svjedoke kako bih dokazao nešto što jeste istina, a što rukovodstvo RCG želi da porekne nevještim manipulacijama.

Ustavna prava garantovana su svakom građaninu, a tako i meni. I nema toga što će me pokolebati da se izborim da se ona poštuju u mom slučaju – prvo preko domaćih, a ako zatreba onda i pred međunarodnim instancama.

Žarko Božović, novinar"

 

Društvo

Raonić demantovao sam sebe!

24.01.2023. 07:20

     

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Krsto

Bolje reć podrška i za Crnogorce i jezik crnogorski

jovo

Srbi ugroženi u CG, povika koja se čula prje rata, u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu. Ugroženi su Crnogorci u svojoj državi. Oduzimaju im se Ustavom zagarantovana prava. Sad nam zabranjuju da govorimo svojim jezikom u svojoj državi, to nijesu radili ni okupatori.

Lipa

Jako mali broj novinara u CG koristi jotovanu varijantu u emisijama, zato je uvijek bilo izrazito zadovoljstvo čuti Božovića na radiju, kao da čujete nekoga svoga. Primjetno je da ga je vremenom bilo sve manje, a evo ga sada i nema u informativi. Podrška da se izbori za svoja prava!