10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NOR: Narastajući nacionalizmi i fašizam u Crnoj Gori i Evropi ne smiju prevladati

Društvo

Comments 0

NOR: Narastajući nacionalizmi i fašizam u Crnoj Gori i Evropi ne smiju prevladati

Autor: Antena M

  • Viber

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića je povodom međunarodnog Dana borbe protiv holokausta i antisemitizma organizovalo niz prigodnih manifestacija.

Kako je saopšteno iz te organizacije, ma lokalnoj televiziji Nikšić, profesorica istorije Snježana Bošković govorila je o holokaustu, zatim je delegacija UBNOR-a i mladih antifašista položila cvijeće na spomen-ploču posvećenu jevrejskom muzičaru Luju Daviču koji je poslije aprilskog rata sa grupom nikšićkih studenata pobjegao iz Beograda u Nikšić zbog progona i deportacije Jevreja u logore smrti.

U Nikšiću se zaposlio kao konobar u hotelu „Nikšić“ koji je bio pretvoren u restoran za italijanske oficire. U proljeće 1942. godine četnici u Nikšićkom srezu zavode teror i sve saradnike narodnooslobodilačkog pokreta i patriote isporučuju italijanskim fašistima. Predosjećajući da će biti otkriven 25. juna 1942. godine Lujo Davičo u menzi hotela baca bombu među italijanske oficire. Tom prilikom nekoliko njih je nastradalo ali on nije uspio da pobjegne. Uhvaćen je i masakriran a njegov grob nikada nije pronađen, ističu iz NOR-a.

"Obilježavanje Dana sjećanja na nevine žrtve holokausta završićemo u 17 časova organizovanjem narodnog skupa na Trgu Slobode, kod spomenika Ljubu Čupiću, da se oda dužna pošta svim stradalim žrtvama holokausta. Poruka skupa biće da su sloboda, mir, suživot, jednakost i ravnopravnost ono što treba da nas ujedinjuje, a da narastajući nacionalizmi i razni vidovi fašizma koji se na razne načine i različitim povodima pojavljuje kako širom Evrope, tako, u zadnje vrijeme, i na našim prostorima, ne mogu i ne smiju prevladati jer temelji Crne Gore su slobodarstvo i antifašizam koji će građani Crne Gore znati da sačuvaju", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR