11 °

max 11 ° / min 3 °

Utorak

28.03.

11° / 3°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Četvrtak

30.03.

13° / 4°

Petak

31.03.

13° / 6°

Subota

01.04.

13° / 10°

Nedjelja

02.04.

13° / 9°

Ponedjeljak

03.04.

9° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protest ispred Direktorata za medije: NE targetiranju novinara, želimo javno izvinjenje i ostavku Raonića

Izvor: Antena M

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 6

Protest ispred Direktorata za medije: NE targetiranju novinara, želimo javno izvinjenje i ostavku Raonića

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa građana Podgorice okupila se danas ispred predstavništva Direktorata za medije CG, zgrada Europointa u Podgorici. 

Pridružili su se protestu kojim se traži prestanak ,politike’ mobinga i diskriminacije novinara i novinarki, kao i širenja straha i prijetnji svima onima koji pokazuju svoje neslaganje za postupanjem menadžmenta Javnog servisa RTCG.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše: Neđeljko, tvoje je ime sigurno sa nama, Ne targetiranju novinara, Zahtijevamo javno izvinjenje, Javni interes mora biti prioritet Javnog servisa...

Jedan od učesnika protesta, Milovan Gojović, kazao je da je novinaru Žarku Božoviću ugroženo zdravlje i da je odveden u bolnicu. 

Na pitanje novinara šta je tačno uzrok takvog njegovog stanja, Gojović je odgovorio "pitajte Borisa Raonića". 

Na protestu su i profesori sa FCJK, Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman, zatim Olivera Komar sa FPN, bivši ministar prosvjete Slobodan Backović i profesor Veselin Pavićević, kao i poslanici iz redova DPS-a (Nela Savković-Vukčević, Suzana Pribilović). 

Građanska aktivistkinja Aleksandra Radoman je objasnila da okupljeni žele da direktor RTCG Boris Raonić i menadžment daju ostavku. 

Aleksandra Radoman

Objašnjava da je "sve počelo sa Belvederom kada je RTCG počeo da podstiče paniku u društvu".

Traže i da se definišu i preispitaju kriteriji po kojima se bira Savjet RTCG, te da se država pobrine o situaciji sa radijom Zeta.

Radoman akcentuje da su u pitanju osnovna ljudska prava i da je fokus ovog protesta pokazivanje otpora ovakvoj diskriminaciji.

"Posebno novinari su sada oskrnavljeni u pogledu svojih prava. Potrebno je skrenuti pažnju na diskriminaciju i mobing u Javnom servisu koji pokušavaju da se zataškaju. Prvo je potrebno dobiti javno izvinjenje menadžmenta i Raonića zbog ponašanja prema Tanji Šuković i Žarku Božoviću.

Iako nas je Boris Raonić nazvao plaćenicima, mi mu poručujemo da smo mi samo građani koji žele zdravo društvo, te očuvanje integriteta društva", poručila je Radoman.

Slobodan Backović

Akademik Slobodan Backović poručio je da je "ovo jedna kockica u mozaiku haosa koji se trenutno dešava u Crnoj Gori".

"Državu vode ljudi koji ne znaju ni šta je država ni šta su zakoni", smatra on.

Darko Šuković

Glavni urednik Antene M Darko Šuković poručio je da je na protestu kako bi iskazao demonstraciju otpora unižavanju standarda u RTCG. 

"Ovo ne vodi ničemu dobrom", poručio je. 

Milovan Gojović

Predstavnik dijaspore Milovan Gojović upitao je "gdje su novinari i ostale kolege Žarka Božovića?". 

"Zašto su prodali svoju olovku i papir", izjavio je Gojović. 

Poručili su da će nakon ove adrese ići i na treću, a to će javnost saznati nekoliko dana pred sam protest.

Takođe će se obratiti i međunarodnoj zajednici. 

"Ovim putem zahtjevamo javnu osudu ovakvih ponašanja od menadžmenta RTCG, kao i javno izvinjenje kako novinarima koji su doživjeli diskriminaciju tako i građanima koji su se spontano okupili prošle subote da iskazu svoj otpor i neslaganje sa kršenjem osnovnih ljudskih prava, a ubrzo su od strane direktora RTCG nazvani ,izmanipulisanom grupom’.

Najbolje bi ipak sam Raonić, da jeste bio aktivan član društva, razumio što je to građanski otpor. Pošto je sada više nego jasno da igra političke igre, zahtijevamo njegovu ostavku kao i ostavku menadžmenta Javnog servisa RTCG", naveli su ranije u saopštenju i poručili da će okupljanje biti mirno i da će se svaki vid drugačijega ponašanja smatrati namjernim ometanjem iskrenog procesa pobune zbog kršenja ključnih ljudskih prava.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

Podrška iz Pljevalja, Milova vlast je imala rupa ali ovi rade sve da nam unište budućnost naše đece. Jad i nevolja...

Tara

Treba podnijeti krivicnu prijavu..i potpise gradjana..da mora napustiti javni servis-- Da se ovo desava u BG..oni bi prodrli u institucije..i licno ga izbacili..Mi smo malo drugi narod...sto nije dobro..jer se ova trauma..oduglovaci..

CG1

Svaka čast, svakom ko je prisustvovao ovom iznuđenom skupu u odbranu prava na život, jer ovakvom postupkom raonića sve nam je ugroženo. Puna podrška iz Berana.