14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PEN centar: Osuđujemo govor mržnje Beogradske patrijaršije i  Joanikija, čiji je cilj izazivanje podjela i destabilizacija Crne Gore

Društvo

Comments 0

PEN centar: Osuđujemo govor mržnje Beogradske patrijaršije i Joanikija, čiji je cilj izazivanje podjela i destabilizacija Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Prije godinu dana Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj je osudio nastojanja Rusije da koristi etničke tenzije na Zapadnome Balkanu s ciljem „rasplamsavanja sukoba i podjela“ što može destabilizovati cijeli region. Kao promotera Rusije u regionu Evropski parlament prepoznao je „pravoslavnu crkvu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini“, odnosno Beogradsku patrijaršiju, upozoravajući na njenu instrumentalizaciju čime se „sije razdor među lokalnim stanovništvom“ te „razvija pristrasno pisanje istorije i promovisanje antievropskih programa“, poručuju iz PEN centra.

"To što je Evropski parlament precizno identifikovao Beogradsku patrijaršiju kao jednoga od ključnih ruskih proksija na Balkanu, gotovo da nije ostavilo nikakvoga traga na odnos crnogorskih vlasti i diplomatskih predstavnika EU prema djelovanju Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori. Umjesto da se jasno očituju o negativnome političkom uplitanju Beogradske patrijaršije koja od 2020. godine usmjerava političke procese u Crnoj Gori, formira ili odobrava vlade te ostvaruje presudni uticaj na sve tri grane vlasti, predstavnici zapadnih saveznika u Crnoj Gori Beogradskoj patrijaršiji i njezinim štićenicima iskazivali su puno poštovanje, podršku, a nerijetko i direktnu pomoć u ostvarivanju njihovih ciljeva, koji nikad nijesu bili duhovne, već strogo političke prirode.

Bez nedvosmislenih reakcija i osuda prošle su sve aktivnosti mitropolita Beogradske patrijaršije Joanikija II – od ustoličenja u Cetinjskome manastiru koje je pratila brutalna represija protiv nenasilnih demonstranata, osnivanja militantnih crkvenih bratstava povezanih s ruskim organizacijama, preko negiranja crnogorske nacije, nazivanja Crne Gore „malom Ukrajinom“, promovisanja putinovske ikonografije na događajima upriličenim u organizaciji Beogradske patrijaršije, pa sve do izjava Joanikija II da je Ukrajinu stigla božja kazna zbog grehova i odlazaka u Rusiju đe je iskazivao poniznost i divljenje Putinovome patrijarhu Kirilu uz molitve za Moskovsku patrijaršiju, ruski narod i državu", navode u saopštenju.

Da su, kako kažu, Beogradska patrijaršija i njen namjesnik za Crnu Goru Joanikije II najdosljedniji izvršioci ruske politike na Zapadnome Balkanu potvrđuju i njihovi najnoviji postupci.

"Crnogorska filijala Beogradske patrijaršije uoči predśedničkih izbora pozvala je vjernike na glasanje, jasno targetirajući i stigmatizujući proevropske kandidate kao odgovorne za podjele i krizu te pozivajući direktno da se glasaju kandidati čija je politika podređena interesima Beogradske patrijaršije. Ovakvo direktno uplitanje jedne organizacije koja sebe smatra vjerskom u politički život jedne nezavisne države nezabilježeno je među državama koje pretenduju na status demokratskih i sekularnih društava.

No to predstavlja kontinuitet djelovanja Beogradske patrijaršije koja je sve svoje snage na posljednjim parlamentarnim i docnijim opštinskim izborima upregla kako bi antizapadne snage osvojile vlast, pri čemu njeni prelati nijesu prezali ni od proklinjanja birača koji podrže prozapadne političke strukture. Ostrašćena stigmatizacija i dehumanizacija onih koji su u percepciji Beogradske patrijaršije ocijenjeni kao neprijatelji nije samo u suprotnosti s ponašanjem jedne vjerske organizacije u savremenom društvu, već je u suprotnosti i s principom na koji se pozivaju kroz „riječi Gospodnje“ da „ljubimo jedni druge i međusobno brinemo jedni o drugima“", navode u saopštenju.

Zloupotrebljavajući svoju poziciju mitropolit Joanikije je, ističu, u istome danu kad je Beogradska patrijaršija pozvala na izlazak na izbore, ocijenio neprihvatljivim „francusko-njemački sporazum o Kosovu“.

"U maniru zadrtoga antievropejca i ksenofoba, mitropolit Joanikije iznio je optužbe na račun francuskih i njemačkih vojnika u okviru KFOR-a na Kosovu, a iskoristio je priliku da po ko zna koji put iskaže svoje šovinističke stavove prema kosovskim Albancima imenujući ih „šiptarskim teoristima“. Ovim je svojim javnim nastupom mitropolit Joanikije II pokazao ne samo da je realizator ruskih uticaja na Zapadnome Balkanu koji su usmjereni na izazivanje konflikata u regionu, već je demonstrirao i da je promoter govora mržnje koji dijeli crnogorsko društvo u uvodi ga u zonu konstantne nestabilnosti i prijetnji sukobima.

Crnogorski PEN centar oštro osuđuje govor mržnje i političko djelovanje Beogradske patrijaršije i mitropolita Joanikija II čiji je cilj izazivanje podjela i destabilizacija Crne Gore i regiona te poziva nosioce vlasti, predstavnike civilnoga sektora i predstavnike diplomatskoga kora da se oglase povodom anticivilizacijskoga i huškačkoga djelovanja Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori, koja u kontinuitetu promoviše ksenofobiju, šovinizam, kulturrasizam te ruske političke interese u regionu", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR