27 °

max 27 ° / min 17 °

Četvrtak

08.06.

27° / 17°

Petak

09.06.

25° / 16°

Subota

10.06.

24° / 16°

Nedjelja

11.06.

25° / 17°

Ponedjeljak

12.06.

25° / 16°

Utorak

13.06.

25° / 16°

Srijeda

14.06.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pitanja neprijatna, ali ih treba uključiti u obrazovni sistem: I Goli otok mora biti izučavan

Društvo

Comments 0

Pitanja neprijatna, ali ih treba uključiti u obrazovni sistem: I Goli otok mora biti izučavan

Izvor: Portal Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Neprijatna pitanja iz prošlosti moraju biti uključena u obrazovni sistem, jer njihovom naučnom i pedagoškom obradom se stvara osnova za preveniranje kršenja ljudskih prava i represije, a daje impuls kritičkom razmišljanju, slobodi izražavanja, odnosu prema drugosti i demokratizaciji, zaključeno je danas da cjelodnevnom seminaru o Golom otoku koji su za profesore istorije organizovali Centar za građansko obrazovanje, Udruženje profesora istorije Crne Gore HIPMONT i Fondacija "Friedrich Ebert".

Seminar je otvorio dr Ralf Melcer, direktor regionalne kancelarije "Friedrich Eber" za Jugoistočnu Evropu u Sarajevu, koji je elaborirao razloge podrške ovoj inicijativi.

“Vi imate divnu profesiju, ali i ogromnu odgovornost u prenošenju znanja”, poručio je Melcer okupljenim profesorima istorije.

"Udruženje profesora istorije Crne Gore učestvovalo u nekoliko međunarodnih projekata koji se bave osjetljivim temama. Međutim, u svom tom procesu Goli otok je ostao prilično skrajnut, jer je akcenat usmjeren na teme koje se tiču dešavanja 90ih. Iako je napravljen određeni broj materijala koji sadrže izvore i metodiku rada za period SFRJ, današnji program o kojem pričamo, a to je Goli otok i SFRJ kao nastavne teme u Crnoj Gori predstavlja značajan iskorak koji može biti vrlo relevantan za nastavnike u Crnoj Gori", istakao je istoričar Miloš Vukanović iz HIPMONT-a.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević je istakla i značaj proučavanja Golog otoka u Crnoj Gori danas.

"Goli otok je opomena kako autoritarni mehanizmi vlasti nemaju mogućnosti da unutrašnje razlike i protivriječnosti prevazilaze na elementarno humanističkom nivou, nego se razlike brišu nasiljem i terorom. Goli otok je i opomena kako ruski imperijalizam koristi unutrašnje slabosti društva da bi razarao sistem i izlazio na “topla mora”. Goli otok je i opomena da čista represija i autoritarni mehanizmi ne mogu dugoročno da riješe problem, ako se dubinski ne radi sa društvom, ne mijenja sistem, a to može samo suštinskom demokratizacijom, što je posebno važno razumjeti u odnosu i na tekuće procese u Crnoj Gori", naglasila je Uljarević.

Završio dio seminara, navodi se, bila je panel diskusija „Goli otok u savremenoj istoriografiji i kulturi sjećanja“, na kojoj su učestvovali dr Adnan Prekić, istoričar sa Filozofskog fakulteta, Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) i Filip Kuzman, istoričar i rukovodilac Narodnog muzeja Crne Gore, a moderirala je bila Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava u CGO-u.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR