10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Babović: Medicinskim sestrama povećati plate 17 odsto, dio ljekara zloupotrebljavao obračune

Društvo

Comments 0

Babović: Medicinskim sestrama povećati plate 17 odsto, dio ljekara zloupotrebljavao obračune

Autor: Gradski.me

  • Viber

Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore već dva mjeseca vodi pregovore za povećanje plata medicinskim sestrama i tehničarima na svim nivoima zdravstvene zaštite u iznosu od 17 odsto, srazmjerno inflaciji u prošloj godini i za korekciju plaćanja sati pripravnosti i dežurstava za ljekare i ostale upošljene u sistemu, ističe predsjednik SSZCG hirurg Mihailo Babović u razgovoru za Gradski portal.

Većina medicinskih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, objašnjava, ispašta zbog zloupotreba obračuna 20 odsto njegovih kolega.

To je, podsjeća, dovelo do protesta izabranih ljekara nakon što su im ukinuti dodaci na platu po osnovu broja pregleda.

Sindikat izabranih ljekara organizovao je prošle sedmice protest ispred Ministarstva zdravlja trežeći da im se uvećaju plate za oko 300 eura, a za ovaj vikend su najavili novo okupljanje ispred Vlade.

” Svaki protest koji upućuje na ‘nepravdu’ uvjek ću podržati. Kako ja tako i čitav sistem Samostalnog sindikata zdravstva. Problem kolega izabranih doktora treba tražiti u premještanju koeficijenata ljekara iz Granskog kolektivnog ugovora (GKU) u Zakon o javnim zaradama”, smatra Babović.

Zna se, kaže, ko je to uradio…

“Pravni tim Ministarstva zdravlja i samo ministarstvo iznijelo je inicijativu tokom zadnjih pregovora i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora o ukidanju metode obračuna “kapitacije”. Razlog ukidanja je što Zakon ne prepoznaje ovakav model obračuna ali navode i zloupotrebe u 15-20 odsto slučajeva, odnosno upisivanje “nerealnog” što je ovih dana u javnosti ponovio i resorni ministar”, istakao je on.

Ali, dodaje, da se u potpunosti razumijemo, ne treba ostalih 80 odsto da ispašta, posebno ne medicinske sestre, laboratorija, farmaceuti, tehničari koji su prethodno potpisanim GKU iz juna 2022. izbačeni iz timova Izabranih ljekara i ostali sa nižim koeficijentom pa čak i u grupu tzv. nemedicinskog osoblja.

“Nažalost, svi su ćutali. Izostala je solidarnost u “Izabranom timu”. Lično smatram da zbog onih 15-20 odsto zloupotreba ne treba da ispašta ostalih 80 procenata čestitih zdravstvenih radnika na čelu sa ljekarima i tu treba tražiti krivca u menadžmentima koji to nijesu ispratili i sankcionisali “, ističe Babović za Gradski portal.

Smatra da se koeficijenti ljekara moraju vratiti u GKU i stvoriti preduslovi da se svačiji učinak plati i uvaži.

“Nepravda je i da su svi specijalisti i subspecijalisti sa istom visinom koeficijenata, kako na primarnom, sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstvene zaštite što je GKU prije juna 2022. i te kako “razlikovao” (rad u salama, intenzivnim njegama, invazivnim kabinetima-kardio sale, gastroenterološkim, bronhoskopskim i td.). I to je nepravda koju treba ispravljati vraćanjem koeficijenata u GKU odakle su ‘ponešeni’ u Zakon o javnim zaradama”, ističe Babović.

Vode pregovore, kaže, da se medicinskim sestrama i tehničarima povećaju zarade zbog inflacije prošle godine.

” Za povećanje koeficijenata ljekarima pregovaraćemo kad o njima ne budu odlučivali “političari” u Skupštini već sindikati kojima to i pripada. Propisi su postojali i prije pa da se malo ko pridržavao ‘famoznih 30 pregleda’ ljekara tokom smjene. U Skandinaviji je 6-9 pa se niko ne buni. Naprotiv to su ljekari tražili ali su dobro plaćeni … Ovo je stvar tehničke prirode i u biti našeg zdravstvenog radnika je da se svima izađe u susret i niko ne vrati. Ali, te ljekare i uopšte medicinsko osoblje morate platiti u realnim okvirima i tu se problem rješava, kao što treba platiti i nagraditi sve zdravstvene radnike na svim nivoima zdravstvene zaštite”, jasan je Babović.

Podsjeća na žrtvu na koju su medicinski radnici bili spremni tokom kovid pandemije.

“Pa niko ne progovori već smo u tišini djelili sudbinu sa pacijentima i umirali zajedno sa njima. I zaključio bih sa još jednom činjenicom, a to je ko će ‘platiti’ ljekare i medicinsko osoblje kao i sve upošljene u Urgentnom bloku KCCG koji nemaju ‘famozne propise’ u broju pregleda i najopterećeniji su u zdravstvenom sistemu”, upitao je Babović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR