19 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mihailo: Vikarni episkop neovlašćeno iznosi svoj lični stav, CPC se zvanično ograđuje

Društvo

Comments 5

Mihailo: Vikarni episkop neovlašćeno iznosi svoj lični stav, CPC se zvanično ograđuje

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo oštro je juče reagovao na poruku vikarnog episkopa Borisa (Bojovića) i ocijenio da se on direktno umiješao u politiku, na što crkva nema pravo, kada je u subotu saopštio da neće učestvovati na obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, jer je najavljen dolazak premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

"Kao prva i jedina u pravoslavnom svijetu - Crnogorska pravoslavna crkva od 2005. godine redovno ide na poklonjenje nevinim žrtvama genocida u Srebrenici, što je čin moralne osude genocida. CPC time ispunjava suštinski cilj svoje božanske, istorijske i ljudske misije", poručio je mitropolit i naglasio da je CPC uvijek na strani mira, pravde, slobode, nevine i pravedne žrtve, univerzalnih vrijednosti, dobara i svetinja.

Konstatovao je da je i Crna Gora nakon 1918. bila žrtva brutalnog terora.

"Vikarni episkop CPC iz Nikšića neovlašćeno iznosi lični stav povodom ovogodišnje komemoracije u Srebrenici. Na osnovu njegove izjave, uslovljava svoje prisustvo događaju nedolaskom premijera Crne Gore u Srebrenicu. Ovom izjavom odstupio je od pravila Crkve i direktno se umiješao u politiku. Od tog postupka CPC se zvanično ograđuje", istakao je poglavar CPC.

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo zaključio je da CPC osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i uslovljavanje priznanja genocida bilo kojim povodom.

Ove godine u Potočarima će biti sahranjeno još 30 žrtava genocida, objavio je ranije Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine. 

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Ddd

@Mojaš - termin "Pravoslavna Crkva Crne Gore" koristio je Antilopije koji je to registrovao u Ministarstvu javne uprave i unutrašnjih poslova par nedjelja nakon proglašenja nezavisnosti 2006. godine. Nakon njegove smrti 2020 godine, Perićentije Perić je ukinuo svu njegovu zaostavštinu i testament.

NIKOLAČELEBIĆ

Ti si pute svijetlila Crnoj Gori od heroja ni u vrijeme osmans- kome ne gasi se svjetlost tvoja. Lučo zlatna mi s tobom naučili postojati i ni jedna druga crkva ne može nam ko ti sjati.Zato ćemo čuvat vječno tvoje smje- rno časno lice ,Crnogorska crcrkvo sceta,pravoslavlja uzd- anice..MIR BRAĆO

Mojaš

Zar se ne kaže Crkva Crne Gore a ne "CPC"?