9 °

max 16 ° / min 9 °

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

17° / 12°

Petak

01.03.

16° / 11°

Subota

02.03.

13° / 11°

Nedjelja

03.03.

13° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samoodređenje je slogan 11. Montenegro Prajda

Društvo

Comments 0

Samoodređenje je slogan 11. Montenegro Prajda

Izvor: PR Centar

Autor: Antena M

  • Viber

Samoodređenje je slogan 11. Montenegro Prajda, jer to pravo pripada svima i ne smije biti privilegija odabranih, niti dovedeno u pitanje, poručeno je sa pres konferencije, koju su organizovali Kvir Montenegro i Organizacioni odbor Montenegro Prajda.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra, Jovan Ulićević, podsjećajući da će Prajd biti održan 21. oktobra, poručio je da je njegov značaj za demokratiju i društvenu pravdu u Crnoj Gori neizmjeran.

“On predstavlja naš glas, našu snagu i našu odlučnost da se izborimo za ravnopravnost. Želimo da naše društvo shvati da smo dio crnogorske stvarnosti i da zaslužujemo ista prava, poštovanje i ljubav kao i svi ostali njeni građani i građanke. Samim tim, naša borba nije samo za kvir osobe, već sa cijelo društvo. Jedno od tih prava je pravo na samoodređenje”, kazao je Ulićević.

Pravo na samoodređenje je, kako je istakao, nešto što ne bi smjelo biti dovođeno u pitanje, a kamoli osporavano i negirano.

“Svi mi zaslužujemo život u društvu koje poštuje našu jedinstvenost, društvu koje nas podržava i omogućava nam da iskažemo svoju istinu bez straha. Pravo na samoodređenje ne smije biti privilegija odabranih. Samoodređenje za trans osobe značilo bi da Crna Gora garantuje samoodređenje svim svojim građanima i građankama, bez obzira na njihovu pripadnost”, rekao je Ulićević.

Prioritet ovog Prajda je, kako je poručio, Zakon o rodnom identitetu, koji tek treba da dođe na dnevni red u Skupštini.

“Zalažemo se protiv politika usmjerenih protiv transrodnih, interpolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba, koje su i dalje najmanje zaštićene zakonom. U Crnoj Gori takođe vlada nedostatak hormonske terapije estradiolom, neophodne ne samo trans ženama, već i mnogim ženama koje nijesu trans. Nakon više od sedam godina pokušaja rješavanja ovog problema, vrata Ministarstva zdravlja i dalje nijesu otvorena, čime je demonstrirana potpuna nezainteresovanost za zdravlje naših građana i građanki”, ukazao je Ulićević.

Prema njegovim riječima, Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je stupio na snagu, pored svih apela, i dalje ne može da se primjenjuje na ispravan, punopravan način, jer podzakonski akti vezani za njegovu primjenu nijesu usaglašeni.

“Uprkos napretku, LGBTIQ zajednica je u samo proteklih godinu više puta bila meta gnusnih verbalnih i fizičkih napada. Nasilnici provaljuju u domove članova i članica zajednice, napadaju naše zajedničke prostore, a na internetu buja govor mržnje. I to samo zbog onoga što jesmo, ali i zbog kontaminacije javnog prostora od strane političkih elita, koje demonstriraju sve osim odgovornost za izgovorenu riječ i urađena djela i neurađene obaveze“, kazao je Ulićević.

„To više nećemo trpjeti. Država mora da prepozna nasilje i govor mržnje kao takve i da ih procesuira. Zahtjevamo da institucije i vlast usklade zakonske odredbe i reaguju kako bi se suzbilo nasilje i govor mržnje, koji dolaze i od nekih organizacija u Crnoj Gori koje uživaju veliku podršku građana“, poručio je Ulićević.

Smatra da LGBTIQ zajednica baštini antifašističke vrijednosti Crne Gore, a jedanaesti Montenegro Prajd biće, kako je rekao, još jedan podsjetnik na to koliko je važno ne samo prihvatiti sebe i biti svoje najautentičniji "ja“, već se stalno boriti za bolje društvo za sve.

„S ozbirom na to da imamo mantru da se na Prajd ne poziva, već se na Prajd dolazi, ovom prilikom želimo da podsjetimo da svi vi koji odlučite da dođete na Prajd, ne dolazite samo da pružite podršku onima koji su isti kao vi ili drugačiji od vas, već hodate za sebe i sve nas. Hodaćemo zajedno 21. oktobra, kao svake godine, kako bismo pokazali ujedinjenost i jedinstvo u različitostima, kako bi svako od nas imao pravo na samoodređenje, da bude ono što jeste i da živi dostojanstven život“, poruka je Ulićevića.

Koordinatorka za odnose sa javnošću Montenegro Prajda, Jana Vlahović, pojasnila je da će se novi logo manifestacije koristiti i u narednim godinama.

“Logo, koji je djelo dizajnerke Brankice Mikić, inspirisan je jednim lijepim dijelom crnogorske tradicije, odnosno vezom na našoj nošnji. Montenegro prajd će nastaviti tradiciju, na koju smo zaista ponosni, i u godinama koje dolaze”, rekla je Vlahović.

Članica Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Željka Ćetković, kazala je da je će se učesnici i učesnice 21. Oktobra okupljati od 13 do 14 i 30, a u 15 sati počeće mirna šetnja centrom grada.

“Okupljanje je na Trgu Nezavisnosti odakle će povorka krenuti Ulicom Slobode, skrenuti desno Bulevarom Sv. Petra Cetinjskog, nastaviti Bulevarom Stanka Dragojevića, skrenuti ponovo desno u Bokešku ulicu, nastaviti ulicom Miljana Vukova, ići Trgom Balšića, Vučedolskom ulicom, gdje će skrenuti u Ulicu Slobode i vratiti se na prvobitno mjesto”, navela je Ćetković.

Glavni koordinator Montenegro Prajda, Miloš Knežević, predstavljajući Neđelju ponosa, rekao je da će biti otvorena Human Rights Fashion Show-om 16. oktobra u 19 sati u CKZ Ribnica, a u organizaciji Asocijacije Spektra.

“U utorak, 17. oktobra, u zgradi Skupštine Glavnog grada, Asocijacija Spektra u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Glavnim gradom, organizuje panel diskusiju Pravo na samoodređenje - pravo svih nas ili samo odabranih? Istog dana će Kvir Montenegro organizovti neformalno druženje Nacionalni ukusi i interkulturalni razgovori, gdje ćemo razgovarati sa LGBTIQ emigrantima u Crnoj Gori”, najavio je Knežević.

Za kraj drugog dana Neđelje ponosa, kako je kazao, biće organizovana izložba fotografija pod nazivom Obasjaj života, u realizaciji Kolektiva Talas TIRV, Glavnog grada, Sekretarijata za socijalno staranje i Kancelarije za LGBTIQ lica.

“Trećeg dana Neđelje ponosa, 18. oktobra, u CKZ Ribnica Kvir Montenegro, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, organizuje događaj Pride Cafe - Samoodređenje! Na istom mjestu biće organizovana projekcija filma Trans magija, autorke Čarne Brković, koji prikazuje priče iz dnevnika koje su četiri trans osobe vodile u toku 2022. godine. Nakon projekcije, biće organizovano druženje i neformalan razgovor sa autorkom i protagonistima filma”, naveo je Knežević.

Asocijacija Spektra će, kako je najavio, 19. oktobra u zgradi Skupštine Glavnog grada, organizovati panel diskusiju Čije je naše zdravlje?: Kvalitet zdravstvene zaštite trans osoba.

“Kvir Montenegro će u CKZ Ribnica organizovati Prajd kviz, a četvrti dan Neđelje ponosa zatvorićemo drag show nastupom House of Tailors koje nam dolaze iz Slovenije. U petak 20. oktobra Juventas će u Kući zdravlja, organizovati panel diskusiju Dugini gradovI - Pride i lokalna zajednica. Takođe, tog dana Juventas i Udruženje Stana će u CKZ Robnica organizovati panel diskusiju Manjinski stres i dispariteti mentalnog zdravlja u zajednici LBTQ žena u Crnoj Gori”, rekao je Knežević.

Na kraju Neđelje ponosa biće organizovana revija kvir filmova, a na dan Prajda i besplatan koncert grupe Nipplepeople u 21 sat u CZK Ribnica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR