9 °

max 16 ° / min 9 °

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

17° / 12°

Petak

01.03.

16° / 11°

Subota

02.03.

13° / 11°

Nedjelja

03.03.

13° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skupština osvijetljena ružičastom bojom u znak Ružičastog oktobra

Društvo

Comments 0

Skupština osvijetljena ružičastom bojom u znak Ružičastog oktobra

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom obilježavanja Ružičastog oktobra - mjeseca prevencije raka dojke, zgrada Skupštine Crne Gore sinoć je simbolično bila osvijetljena ružičastom bojom.

Na ovaj način, crnogorski parlament, poput brojnih važnih institucija u svijetu, kako se ističe u saopštenju, nastoji da kampanju Ružičastog oktobra prenese što širem auditorijumu, ukazujući na važnost preventivnih zdravstvenih pregleda, neophodnost rane dijagnoze i pravovremenog završetka liječenja ove najčešće dijagnostikovane maligne bolesti.

Skupština Crne Gore je u cilju podizanja svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, tokom oktobra, obezbijedila sistematski pregled za sve zaposlene, uključujući detaljan ultrazvučni pregled dojki i ,,Mamografiju”. Takođe, na inicijativu Sindikalne organizacije Skupštine Crne Gore, sa istim ciljem u prostorijama institucije biće održana prezentacija na kojoj će na pomenute teme govoriti direktorica Instituta za onkologiju Sanja Lekić i specijalizant onkologije Tatjana Vuković.

"Ovim naša institucija nastoji da bude primjer dobre prakse, kojom bi se u globalnom nastojanju o važnosti podizanja svijesti o prevenciji bolesti, fokus usmjerio na redovan pregled kao najvažniji i gotovo jedini preduslov blagovremene dijagnostike", saopšteno je iz parlamenta.


Prema procjenama GLOBOCAN-a za 2020. godinu, u Crnoj Gori dobna standardizovana stopa obolijevanja od raka dojke bila je 72,3/100 000 žena, a umiranja 23,9/100 000 žena. Iznijeti podaci su zabrinjavajući jer je prikazana stopa mortaliteta jako visoka i znatno iznad Evropskog prosjeka kao i situacije u regionu. Broj oboljelih žena od raka dojke iznosio je 378, što je uslovilo da ovo oboljenje zauzme vodeću poziciju na rang listi obolijevanja, sa učešćem od 25,5% svih maligniteta.

Takođe, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u 2020. godini registrovano je oko 2,3 miliona novih slučajeva raka dojke u svijetu i oko 685 000 umrlih od ove bolesti, uz velike geografske varijacije uočene između zemalja i svjetskih regija. Stope incidencije raka dojke najveće su u zemljama koje su prošle kroz ekonomsku tranziciju, a te zemlje bilježe i veliki udio smrtnih slučajeva od raka dojke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR