25 °

max 25 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

25° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uočite razliku: Logo google kao inspiracija (ili nešto više) za novi logo RTCG...

Društvo

Comments 14

Uočite razliku: Logo google kao inspiracija (ili nešto više) za novi logo RTCG...

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Radmila Tomović

RTCG  je objavila da su autori i koautori iz Zagreba, Banja Luke i Beograda, osvojili prva tri mjesta na konkursu za izradu novog loga nacionalne medijske kuće. Bruto nagradni fond koji se dijeli na prva tri mjesta iznosi 22,5 hiljada eura.

Na društvenim mrežama  „ukazao“ se novi logo naše medijske uzdanice, a danas je koautor prvorangiranog rješenja koji nastupa ispred zagrebačkog ateljea Ivorin, na instagram profilu objavio kako će izgledati zaštitni znak Javnog servisa "evropske Crne Gore".  

Pod uslovom da je ovo zaista novi logo RTCG-a, da ga malo proanaliziramo.

Šta vidimo? Vidimo nešto...  geometrijsku figuru raznih boja... Vidimo nešto što često gledamo na google or tools!  Uz „delikatnu“ razliku - ono što je žuto na logu google or tools, ovamo je crveno. Ovamo plavo, tamo zeleno... Tamo zeleno, ovamo žuto... Sve u svemu vidimo u praksi primijenjen kreativan i nadasve suptilan metod „malih razlika“.

 Nešto vam je poznato?! Ako ste rekli da, odgovor je tačan. Ali, bolje da objašnjenje prepustimo nekom ko je verziran za ova pitanja. Drljević Veselin je doktor, najbolje njega da pitamo zašto nam logo izgleda poznato i šta predstavlja.

Čelni  čovjek RTCG-a prezentaciju je vjerovatno ostavio za kasnije, jer  – i ovo je prilika da pozove uticajne zvanice i ispripovijeda im skasku o tome kako  istorija Javnog servisa počinje onog trenutka kad je on nogom stupio u kabinet generalnog direktora! Što je u jednom detalju  i tačno – nikad u bogatoj tradiciji najvažnije medijske kuće, u fotelji čelnog čovjeka, nije sjedjela nezakonito izabrana osoba. Ali, to je sad druga tema.

Radujemo se prezentaciji novog vizuelnog znaka našeg RTCG-a,  brojnim reakcijama, a čelnim ljudima Javnog servisa upućujemo pitanje – ima li prostora da neđe uture i Justiciju? Makar u naznakama.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Grafika

Kakva je to STRUČNA komisija koja ne zna za softver koji otkriva slične logoe. Jedan klik je dovoljan za otkrivanje plagijata...

Petar

Bas prikladno,oblikom lici na kapsid virusa sto i jest svrha ovog medija da inficira gledatelje njihovim lazima, bojom ukazuje da nema nista crnogorsko nacionalno u sebi vec bi mogla biti bilo koja televizija svijeta, sve u svemu u pogresnom smjeru odavno RTCG ali nista nije slucajno a ni do vjeka.

Haplo

Zastiđe dizajnera. R(ed), G(reen), B(lue), Y(ellow) bojanisanje je daleka prošlost logotipova. Prekriću ga čipkom (ručni rad).