31 °

max 31 ° / min 19 °

Četvrtak

25.07.

31° / 19°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošnjak: Lažnih diploma ima i u vrhu Vlade, moramo ovome pod hitno stati na kraj

Društvo

Comments 3

Bošnjak: Lažnih diploma ima i u vrhu Vlade, moramo ovome pod hitno stati na kraj

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednica PZP-a i profesorica na Univerzitetu Crne Gore Branka Bošnjak saopštila je da već duže vremena upozorava na to da u Ministarstvu prosvjete olako nostrifikuju kupljene diplome, te da se godišnje više od 5. 000 diploma podnese na nostrifikaciju što je, prema njenim riječima, nerealna brojka.

Ona tvrdi da ovakvih, lažnih diploma ima i u vrhu Vlade.

"Nažalost, te sumnjive obrazovne ustanove su priznate i akreditovane u susjednim nam državama, a svima njima u ENIC centru je više nego očigledno da se na njima, olako, po skraćenom postupku „štancuju“ diplome, i javna je tajna da se one dobijaju za nekih par hiljada eura. Nečiji trud i na stotine neprespavanih noći provedenih nad knjigom, da bi steklo neko znanje i pripremili ispiti se obesmisle sa samo par „ekskurzija“ do susjedstva i nešto keša u džepu, i diploma je tu, a naši nadležni uredno je nostrifikuju i stave pečat za prolaz na tržište rada", istakla je Bošnjak.

Smatra da je izostanak sankcija i žmurenje pred očiglednim devijacijama, prouzrokovalo opasnu „epidemiju“ ovakvih diploma u javnom sektoru, posebno u zdravstvu, policiji, prosvjeti..

"Godišnje preko 5. 000 diploma se podnese na nostrifikaciju. Sama ta brojka je nerealna i govori nam da smo u velikom problemu. Nama su naprasno diplomirali doskorašnji šoferi, zaštitari, higijeničarke, frizerke i slični, a nije rijetkost da su pojedini od njih, na predlog svojih partija koje vrše vlast, ekspresno postali rukovodioci u državnim i lokalnim preduzećima, državnim organima, iako su lideri tih partija vrlo svjesni kako su ti njihovi kadrovi došli do diploma. To je ubistvo naše države sa predumišljajem i to od onih koji su birani da vode računa o javnom interesu", ukazala je potpredsjednica PzP.

Napominje da ovakvih sumnjivo stečenih diploma ima i u poslaničkim klupama, u vrhu Vlade te najznačajnijim državnim preduzećima.

"Ali očigledan je izostanak političke volje da se ovome stane na kraj, jer ovakvih „mangupa“ ima u redovima svih partija, tako da se vrlo svjesno obesmišljava znanje. Dokle ide ta nezaježljivost, govori i činjenica da su se neki čak okitili i sumnjivim magistarskim i doktorskim titulama i predstavljaju nam se za znalce, ali ih javni nastupi najčešće odaju, njihova nepismenost, površnost i neznaje „zveče“ jer davno je naš mudri narod rekao „škola nije pojata“", naglasila je ona.

Dodaje i da politička volja za borbu sa ovom pošašću izostaje.

"Ali to što izostaje reakcija tužilaštva je nedopustivo. Ministarka prosvjete, nauke i inovacija nas je upoznala sa alarmantnim podatkom da je na desetine krivičnih prijava zadnjih godina podnijeto iz tog resora protiv lica za koje je dobijena potvrda da njihova diploma prijavljena za nostrifikaciju nije validna i nije stečena na instituciji za koju u diplomi stoji da ju je izdala, ali da nijedan taj slučaj nije procesuiran. Sumnjivo je da o tome javnost nije ništa do sada znala, niti je Ministarstvo tražilo povratnu informaciju o statusu tih krivičnih prijava. Kao da je postojao tajni pakt o ćutanju i netalasanju između Ministarstva i tužilaštva, te samo radi pukog ispunjavanja forme podnosila prijava i skidala odgovornost sa sebe", navela je Bošnjak.

Podsjeća da je javnost iz medija saznala da u aferi falsifikovane diplome u Institutu za javno zdravlje, čak osuđena osoba za to krivično djelo, je uspjela da upravo napreduje na osnovu te diplome koju je falsifikovala.

"Zaista smo zemlja apsurda. Pohvaljujem potez ministarke Jakšić - Stojanović koja je učinila javnim ove informacije, ali se mora tražiti odgovornost tužilaca za nečinjene. Jer u ovim slučajevima je institucija koja je navodno izdala diplomu potvrdila da se radi o falsifikatima, a tužilaštvo je odćutalo", podvukla je potpredsjednica PzP-a.

Pozvala je Tužilački savjet da hitno reaguje i vidi u kakvom su stanju ovi predmeti te da pozove na eventualnu odgovornost postupajuće tužioce.

"Pozivam Vladu da nađe način da se urgentno preispitaju sve diplome sa sumnjivih obrazovnih institucija raznih uniona, megatrendova, tutina, bihaća, sokolaca, novih pazara, brčka, travnika i „provjetri“ javna uprava od ovih lažnjaka. Ako ćemo da budemo „društvo znanja“, a puna su nam usta toga, onda da učinimo sve da zaista tako i bude, da promovišemo znanje, a ne da nam oni sa sumnjivim diplomama kreiraju budućnost države. Znanje nas jedino i može povesti ka napretku i razvoju, zato ga trebamo cijeniti i imati nultu toleranciju prema kupljenim diplomama. Ovaj postojeći sunovrat se mora zaustaviti. A to nije posao samo Ministarstva prosvjete, već cijelog društva", kazala je Bošnjak.

Napominje da je  u okruženju već pokrenuta istraga protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik, kao i Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke, dodajući da se u Srbiji već sve glasnije dovode u pitanje neke obrazovne ustanove.

"Pa da za početak krenemo od njih i vidimo koliko je naših upravo tamo dobilo diplome. Bilo bi interesantno upariti podatke sa graničnih prelaza, pa da vidimo koliko su ovi „studenti“ tokom „studiranja“ boravili u tim državama iz kojih su donijeli diplomu. A garantujem, da ih pitate da navedu tri predmeta koje su položili i tri profesora koja su im predavali da ne bi znali. Ali diploma im je nostrifikovana i puštena je u promet na tržište rada, dok oni koji su svojim radom i trudom je zaradili čame na birou rada. Moramo ovome pod hitno stati na kraj, ako postoji volja, postoji i način, pa da krenemo", poručila je Bošnjak.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bajo

Da li to Branka gadja Dada Šćekica. A Branka , za svaku fukarsku i anticrnogorsku odluku si digla ruku. A svaka takva odluka bez tvoje ruke u vazduhu ne bi mogla biti donesena. Prema tome , mozes sad da malo zavrsis sa pricom . iskoristeni ste i otjerani. Dok ste im trebali sluzili ste im itekako.

suzi

Samo magarci idu u školu. 5000 i diploma je gotova.

Ivan

Jos obitavas a nebitna si bila i prije, samo ne znam kako tebe zapada medijiski prostor...