24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada usvojila novu Listu ljekova

Društvo

Comments 0

Vlada usvojila novu Listu ljekova

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 27. decembra usvojila Listu ljekova, u koju su uvrštena 34 nova inovativna lijeka, koji se koriste u tretmanu oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa, hipertenzije, reumatoloških i drugih oboljenja, koji najviše opterećuju našu populaciju, saopštilo je Ministarstvao zdravlja. 

Takođe, na zahtjev zdravstvenih ustanova, dodati su i ljekovi  koji se koriste u toku ambulantnog, odnosno bolničkog liječenja, kao i novi oblici ljekova i dopunjene indikacije za ljekove koji se već nalaze na Listi ljekova.  

Nova Lista ljekova sada sadrži preko 1.300 ljekova, koji se prepisuju i izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje.

- Sa liste ljekova su skinuta 23 lijeka zbog isteka registacione dozvole, neusklađivanja cijene shodno Uredbi o kriterijumima za stavljanje, odnosno skidanje lijeka sa osnovne i doplatne liste ljekova, ali i na zahtjev proizvođača.

Među tim ljekovima se nalaze ljekovi koji se koriste u terapiji dijabetesa Januvia i Janumet i kapi za oči Cosopt. Važno je napomenuti da za ove ljekove postoje odgovarajuće terapijske paralele na listi ljekova, i to: Sitagliptin Teva, Maysiglu i Dolista za lijek Januviu, Maymetsi i Dolista duo za lijek Janumet i Glaumax za lijek Cosopt.

Cilj donošenja liste ljekova jeste stvaranje uslova da se zdravstvena zaštita odvija na što efikasniji i racionalniji način, uz obezbjeđivanje savremenih, bezbjednih, kvalitetnih i efikasnih ljekova na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje - navode iz Ministarstva zdravlja. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR