18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVO 35mm povodom Dana bezbjednijeg Interneta: Unaprijediti uslove digitalizacije u Crnoj Gori

Izvor: Pixabay

Društvo

Comments 0

NVO 35mm povodom Dana bezbjednijeg Interneta: Unaprijediti uslove digitalizacije u Crnoj Gori

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Nevladina organizacija 35mm se pridružuje globalnom pokretu obilježavanja Dana Bezbednijeg Interneta čiji je cilj da doprinese stvaranju sigurnijeg i boljeg online prostora, u kojem će svako biti osnažen da tehnologiju koristi odgovorno, poštovati druge, razmišljati kritički i izražavati kreativnost.

"Ovu priliku koristimo da naglasimo potrebu za unapređenjem uslova u Crnoj Gori kada je u pitanju digitalizacija. Prije svega kroz legislativni okvir i efikasnije sprovođenje već usvojenih Strategija, ali i kroz veće napore da se ne samo na nacionalnom već pogotovo na lokalnom nivou unaprijedi trenutno stanje, posebno ukazujući na izazove povezane s bezbjednošću na internetu. Obilježavanje ovog Dana je još jedan u nizu naših aktivnosti da skrenemo pažnju na značaj ovih tema, s nadom da će naredni put biti obilježen u znatno povoljnijim okolnostima", navode u saopštenju.

Ono što se dešava u online prostoru se u velikoj mjeri reflektuje na našu svakodnevicu, te su digitalna i medijska pismenost praktično dio funkcionalne pismenosti 21. vijeka, a ujedno i jedan od osnova za razumijevanje toga na koji način internet možemo napraviti bezbjednijim i inkluzivnijim. Iz ove NVO žele da ukažu na značaj što češćih razgovora o rizicima na internetu, ali i razvijanja kritičkog mišljenja kao ključnog oružja u borbi protiv govora mržnje, sajber nasilja, onlajn prevara, rodno zasnovanog nasilja, idrugih opasnosti u digitalnom prostoru.

Digitalna pismenost znači da ne samo da smo u mogućnosti da pravilno koristimo digitalne alate, već da smo upoznati sa različitim socijalnim i etičkim praksama i izazovima neophodnim za život i rad u digitalnom društvu. Ono što nam iskustvo sa terena pokazuje je da građani često nijesu u dovoljnoj mjeri svjesni kako dijele svoje podatke, ali i velikog broja opasnosti koje postoje u sajber prostoru, te na koji način da reaguju i kome da se obrate.

"Važno je razumjeti prije svega na koji su način identiteti koje kreiramo na mreži korišćeni, i na koji način mogu biti izloženi različitim svrhama, prije svega jer su nam mobilni uređaji i korišćenje pretraživača i aplikacija već neko vrijeme dio svakodnevice. Pogotovo ako govorimo o mladima koji su praktično rođeni u vremenu gdje se višečasovna svakodnevna upotreba telefona podrazumijeva kao učešće u socijalizaciji na različitim nivoima. Zato je bitno da kroz različite formate kako u formalnoj tako i u neformalnoj edukaciji ukazujemo na ove teme građanima različitih generacija, i podstaknemo ih da razmisle o tome zašto, na koji način, i u koje svrhe daju pristup svojim uređajima i podacima i na koji način se to može upotrijebiti ili zloupotrijebiti.

Pričati o digitalnoj transformaciji na kraju dana znači govoriti o društvenoj promjeni. Tehnologija je postala neodvojiv dio svakodnevice i važno je komunicirati je tako. Sa jedne strane potreban je veći stepen uključenosti, efikasnijeg donošenja odluka ali i mehanizama prevencije i zaštite od strane institucija, sa druge etičniji odnos privatnog sektora, ali i spremnost građana da konstantno usvajaju promjene i nove informacije, i mijenjaju navike", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR