14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
LP: Umjesto pritisaka i zastrašivanja Vlada da prosvjetarima ispuni ono što je sama potpisala

Društvo

Comments 0

LP: Umjesto pritisaka i zastrašivanja Vlada da prosvjetarima ispuni ono što je sama potpisala

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore očigledno se ne snalazi u ispunjavanju svojih obaveza pa umjesto poštovanja prava zaposlenih u prosvjeti samo produbljuje krizu bahatošću i pritiscima na prosvjetne radnike, saopšteno je iz LPCG. 

- Bilo bi korisno za sve da se premijer konačno zainteresuje za svoj posao i probleme u kojima društvo grca umjesto što posmatra svijet kroz ružičaste naočare i ponaša se kao “Alisa u zemlji čuda”. Pravo na štrajk zagarantovano je međunarodnim konvencijama, Ustavom i zakonima Crne Gore, naročito kada Vlada pokušava da izigra prava radnika koja je sama potpisala i garantovala kolektivnim ugovorom, u kojem su obećali povećanje plata prosvjetarima od januara ove godine.

Nedopustive su autoritarne metode, prijetnje, zastrašivanja i pritisci na nastavnike i profesore koji samo traže ono što im pripada. Represija koja je ušla u škole sa pravljenjem spiskova, upadima policijskih službenika u škole i neovlašteno fotografisanje nastavnika i profesora samo su tužni dokaz da Crna Gora nije zemlja demokratije i da svjedočimo nastavku progona svih koji vide svojih očima, misle drugačije i usude se da javno protestuju protiv službene politike “meda i mlijeka” - navode u saopštenju. 

Najveća žrtva i koleteralna šteta jesu samo učenici, đeca, koja su zbog neodgovornog odnosa države ostavljena na milost i nemilost hodnika, školskih dvorišta ili ulice, poručuju iz LPCG. 

- Postavlja se pitanje da li je ovo ta sloboda koju su “oslobodioci” nudili građanima, kojima je sve jasnije da se u Crnoj Gori nijesu desile nikakve suštinske promjene i da iz dana u dan svjedočimo samo rasulu, nesnalaženju i otvorenoj bahatosti vlasti koja potpuno ignoriše građane i njihova prava. Zabrinjava i ćutanje javnosti, koje bi bilo nezamislivo prije 2020. godine, na pokušaje sistemskog progona prosvjetara koji su jedna od najvažnijih karika ovoga društva i njegove budućnosti.

Vladi predlažemo jednostavno rješenje, umjesto diktatorskih metoda, zastrašivanja i okretanja glave od problema, da jednostavno ispuni svoje zakonske obaveze koje proizilaze iz kolektivnog ugovora koji je sama potpisala. Na kraju, šta je to za “prvu slobodnu” i “najuspješniju” Vladu u istoriji Crne Gore, samo još jedno paf-paf - zaključuju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR