28 °

max 28 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Martinović: Sky prepiske za koje se ne zna ko i kako ih je pribavio nisu validan dokaz

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 1
Odbrana Petra Lazović tražila izuzimanje Sky prepiski iz spisa predmeta i pozvala se na presudu Evropskog suda od 30. aprila

Martinović: Sky prepiske za koje se ne zna ko i kako ih je pribavio nisu validan dokaz

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber


Advokat Nikola Martinović je danas od vanraspravnog vijeća Višeg suda koje odlučuje o validnosti dokaza protiv kriminalne organizacije u kojoj je, prema stavu SDT-a, kao pripadnik označen I njegov branjenik Petar Lazović, zatražio da se iz spisa predmeta izuzmu komunikacije sa Sky aplikacije koje je Crnoj Gori dostavila Francuska.
 
Obrazlažući ovaj zahtjev, on je ukazao da od kada se podigla prva optužnica protiv Petra Lazovića dogodilo se da je Evropski sud pravde zauzeo stavkada je u pitanju postupanje u predmetima koji se temelje na komunikacijama sa Sky aplikacije.

Advokat Martonović je naveo da je Evropski sud u Luksemburku odlučio da se Sky prepiske koje se nalaze u našim spisima predmeta ne mogu koristiti kao dokaz I da se moraju izuzeti iz spisa predmeta.

-Sud u Luksemburgu je donio mišljenje koje se odnosi na Evropski istražni nalog i možda nema veze sa Crnom Gorom kako to tvrdi Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore ali se i te kako tiče našeg pravosuđa. Radi se o obavezama koje moramo poštovati – kazao je on.

Advokat Martinović je naveo da Evropski sud u presudi od 30. aprila kontstatuje ono što branioci optuženih u takozvanim Sky predmetima ukazuju i govore od početka.

-Prema stavu ovog suda, strana država ne može sprovoditi istražne radnje u odnosu na komunikacije koju su imali optužene crnogorski građani na teritoriji Crne Gore. Osim toga, Nacionalnom kaznenom sudu u Berlinu je naloženo da se u okviru kaznenih postupaka izdvoje informacije I dokaze na koje se optuženi ne može izjasniti a oni imaju odlučujuću ulogu za proces. Sky prepiske na koju se odbrana ne može izjasniti kako I gdje je pribavljena I kojim sredstvima je pribavljena mora biti izdvojena iz spisa predmeta.

Evropski sud po tom pitanju nije dao preporuku niti mišljenje već je dao izričiti nalog. Podsjetio bih da je odbrana Petra Lazovića od početka ukazivala da su dostavljeni Sky dokazi modifikovani i da moramo utvrditi kvalitet tih poruka – pojasnio je Martinović.

Komentarišući stav Vrhovnog tužilaštva da crnogorsko pravosuđe nema obavezu koju nalaže Evropski sud kada su pitanju Sky komunkacije, advokat Martinović je kazao da je Crna Gora u tom slučaju na crnom putu ako evropska put nije onaj kojim treba da idemo.

Za njega je porazno da je Specijalno tužilaštvo čija je obaveza borba protiv kriminala odlučilo da ne želi da koristi metode koje zastupa Evropska unija.

Advokat Martinović je u izjavi medijima kazao I da se presudom Evropskog suda zabranjuje ono što Sky predstavlja a to je masovni nadzor kakav je izvršen.

-Ne može se i nije dozvoljeno na tlu Evrope vršiti masovni nadzor pa iz masovnog nadzora formirati određene krivične predmete. To bi značilo da smo svi pod nadzorom znali mi to ili ne. Tražio sam od suda da nam u toj odluci saopšti da li mi živimo u Evropi i želimo li poštovati evropske standarde koje uspostavljaju institucije ujedinjene Evrope ili živimo u Južnoj Koreji. To bih volio da znam da kao advokat znam čemu da se prilagodim: sistemu Koreje ili Evrope – zaključio je advokat Martinović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ana

Slovenija nije mogla osuditi Balkanskog ratnika (škaljarski klan) zbog preprodaje i nabavke droge, zato što je morala poštovati odluku Evropskog suda i isključiti sky razgovore. A drugih dokaza nije imala. I tako su oni na slobodu. U vezi toga neka se VT malo pozanima kako je sa tim, pošto oni niti