19 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU pozvana da reaguje na problem aerozagađenja

Društvo

Comments 0

EU pozvana da reaguje na problem aerozagađenja

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Evropska unija (EU) pozvana je da reaguje na problem aerozagađenja u Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz nevladine organizacije Grin houm.

Navodi se da je u Evropskom parlamentu održana konferencija gdje su predstavnici tog parlamenta, Evropske komisije, Energetske zajednice i nevladinih organizacija među kojima i Green Home izrazili zabrinutost i pozvali na hitne akcije u vezi sa zagađenjem vazduha na Zapadnom Balkanu.

Na događaju su, kako su katali, predstavljeni nalazi prvog nezavisnog mjerenja kvaliteta vazduha CEE Bankwatch sa partnerima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Upozorava se da su rezultati Bankvatch-ovog monitoringa ukazali su na zabrinjavajuće visoke nivoe PM 10 i PM 2,5 koji nijesu usklađeni sa nivoima propisanim standardima zagađenja definisanim zakonskim regulativama u ovim zemljama.

„Pored toga, najnoviji izveštaj o kvalitetu vazduha Evropske Agencije za životnu sredinu , korišćenjem podataka iz 2013, procjenjuje da samo zagađenje PM 2,5 svake godine ubija 18.310 ljudi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji“, kaže se u saopštenju.

Evropska komisija, kako se navodi, prepoznaje da je situacija alarmantna.

„Francois Vakenhut, šef Sektora za vazduh u okviru Generalnog direktorata za životnu sredinu kazao je da su koncentracije PM10 u Zapadnom Balkanu u gornjem opsegu koncentracija primijećenih u EU“, rekli su iz Grin Houma.

Oni su naveli da zagađenje prašinom ima poseban izazov zbog široke upotrebe mrkog uglja i biomase za grijanje, pa bi smanjivanje upotrebe uglja i njegovu zamjenu čistijim gorivom bio prvi korak ka čistijem vazduhu“.

Na konferenciji su predstavljeni prioriteti politika koje vodi Energetska zajednica u cilju rješavanja problema aerozagađenja u ovim zemljama.
„U tom smislu, Energetska zajednica usaglašava zakonodavne okvire sa pravnim mehanizmima koji postoje u EU i na taj način priprema zemlje članice za ispunjavanje zahtjeva Evropske unije na putu pridruživanja“, navode iz Grin houma.

Prema njihovim riječima, jedan od zaključaka konferencije je da problem zagađenja vazduha zahtijeva akciju i saradnju na globalnom, evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou, koja se mora postići u različitim sektorima privrede.

„Rješenja bi trebala uključivati tehnološki razvoj i strukturne promjene, a odgovorne institucije moraju krenuti dalje i preuzeti ključne korake u smislu mjera koje će doprinjeti energetskoj transformaciji svih sektora“, navodi se u saopštenju.

Konferenciju je organizovali Bankwatcha, najveće mreže nevladinih organizacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR