20 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

25° / 16°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CSA konferencija regrutuje nove mlade istraživače

Društvo

Comments 0

CSA konferencija regrutuje nove mlade istraživače

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, svake godine privuče, pored više od 200 naučnika iz cijelog svijeta, i mlade istraživače na početku karijere.

Kako je saopšteno iz UCG, ove godine je među njima bilo i 100 studenata magistarskih i doktorskih studija iz regiona, sa fakulteta sa kojima Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore ima redovnu saradnju.

Isidora Vasiljevć, student prve godine doktorskih studija iz Novog Sada, sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitaja, kaže da joj je ovo druga godina kako dolazi na konferenciju.

„Iz Novog Sada je ove godine došlo čak 50 studenata, i to sa Fakulteta sporta i i fizičkog vaspitanje u Novom Sadu. Iz Vojvodine su tu bili i studenti Visoke poslovne škole, studenti Medicinske škole, a jedan dio studenata je došao iz Subotice“, kazala je Isidora.

To je bilo prilika i da se povežu sa crnogorskim studentima doktorskih studija, kojih je bilo oko 15 sa Univerziteta Crne Gore.

Na konferenciji je mladim istraživačima ove godine predstavljeno 112 naučnih radova vodećih naučnih istraživača i eksperata na polju sportskih nauka sa posebnim akcentom na neurokognitivna, neuromuskularna i kineziološka istraživanja.

„Bilo je puno novih znanja i informacija iz struke kojom se mi bavimo. Za nas je veoma važno da pratimo trendove, nova istraživanja, stičemo nova saznanja, a to je svakako ono što nam ova konferencija ovdje pruža. Jako je puno dobrih predavača, kvalitetnih predavanja, novih naučnih radova, novih istraživanja i to je ono što meni kao studentu doktorskih studija puno doprinosi“, smatra Isidora.

Na ovom najvažnijem regionalnom međunarodnom naučnom skupu, kada su sportske nauke u pitanju, predavači su govorili na teme iz antropologije, biomehanike, sportskog treniranja, motornog učenja, adaptivnog fizičkog vježbanja, biohemije, zdravlja i fitnesa, molekularne biologije, neuromuskularne fiziologije, nutricionizma, fiziologije, fizioterapije, rehabilitacije, sportske medicine, traumatologije, olimpizma, informatičkih nauka, ekonomije, istorije, filozofije i etike, fizičkog vaspitanja i pedagogije, sociologije, sportskog menadžmenta, arhitekture i urbanizma, statistike u sportu i sportskog turizma.

Mladi naučnici se motivišu i tradicionalnom nagradom za najboljeg mladog naučnika i najbolju naučnicu koja se obično dodjeljuje na zatvaranju Konferencije.

Konferenciju je organizovala Crnogorska sportska akademija (CSA) u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, tj. sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR