11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Patrijarh SPC pisao Carigradu: Crnom Gorom upravljaju „ateističke vođe”, a Milo Đukanović je „nekršten i bezbožan”

Društvo

Comments 2

Patrijarh SPC pisao Carigradu: Crnom Gorom upravljaju „ateističke vođe”, a Milo Đukanović je „nekršten i bezbožan”

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Zahtijev za priznanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve, Carigradska patrijaršija riješiće pozitivno, ali Crkva u Makedoniji biće, možda, priznata pod nazivom – Skopska crkva.

U svakome slučaju, realne su dvije opcije: autokefalija će za Makedonce od Carigrada biti odobrena, a naziv njihove Crkve isključivaće imenicu Makedonija ili njene derivate.

Takve informacije objavili su, juče, neki mediji na grčkome jeziku. Kako smo ranije izvijestili, tema crkvenoga pitanja u Makedoniji razmatrana je na Sinaksi (arhijerejskome saboru) Carigradske patrijaršije kroz dvije tačke dnevnoga reda koje su službeno formulisane:

„Istorijsko istraživanje Crkve Ohrida u odnosu na novi identitet” i „Kanonska i eklisiološka obnova Skopske crkve”.

Pitanje Crkve u Makedoniji od najvećega je interesa i za Srpsku pravoslavnu crkvu. Po osnovu tomosa koji je 1922. dobila od Carigrada, Beogradska patrijaršija de iure ima kanonsku nadležnost nad Makedonijom.

Kako je Carigrad sada i na Sinaksi potvrdio da je uzeo u razmatranje crkveno pitanje u Makedoniji, jasno je da je otpočela procedura stavljanja toga tomosa van snage.

Upravo protiv takvoga raspleta protestovao je Irinej Gavrilović, patrijarh SPC, uputivši pismo patrijarhu carigradskome Vartolomeju.

Vijest da je Irinej pisao Vartolomeju objavili smo na „Anteni M” još 30. avgusta. U pismu, srpski patrijarh stavlja se u ulogu ne samo advokata Ruske crkve u sporu zbog Ukrajine, već (po stilu obraćanja) i u ulogu Vartolomeju nadređenoga autoriteta!

Tek juče su najuticajnija srpska glasila („Blic”, „Večernje novosti”, „Informer”...) dala publicitet tome pismu – vjeruje se nakon što su i do Beograda, kanalima preko SPC, dospjele informacije o raspravi na Sinaksi: da se Carigrad kreće i ka priznavanju autokefalije Crkvi u Makedoniji.

U međuvremenu, danas je vjerska agencija „Romfea” u cjelini objavila Irinejevo pismo na grčkome jeziku. Napisano je još 13. avgusta.

U njemu on na više mjesta pominje Crkvu Crnogorsku (Ἐκκλησία Μαυροβουνίου) i arhiepiskopa cetinjskoga i mitropolita crnogorskoga Mihaila (oslovljava ga kao Miraš Dedejić), te navodi, odnosno izražava stav, da je – kao i za Makedoniju – crkveni status za Crnu Goru riješen tomosom iz 1922. godine.

Irinej za Crnu Goru, Ukrajinu i Makedoniju, tj. za crnogorsku, ukrajinsku i makedonsku naciju – sa jasnim aluzijama i na Mila Đukanovića – doslovno piše: „To su komunističke tvorevine, danas uglavnom sa ateističkim vođama, kao što je nekršten i bezbožan vođa (guverner) Crne Gore”.

„Oni ne traže autokefalnost Crkve, jer su pretpostavljamo njeni vjerni članovi, već korist po principu ideologije, moći i interesa. To je zlostavljanje Crkve i vjere. Da li je saglasnost Crkve za ovo zlostavljanje dozvoljena?”

Pismo nosi pečat Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Integralno pismo Irineja Gavrilovića patrijarhu Vartolomeju pročitajte OVĐE.

A Carigradska patrijaršija, ne samo što je najavila da će postupiti upravo suprotno zahtijevima patrijarha SPC, nego je danas s riječi priješla na djela.

Kako je službeno objavio Sinod u Carigradu, Vartolomej je imenovao svoje egzarhe za posebnu misiju u Kijevu. Radi se o arhiepiskopu Danilu (Zelinskome) i episkopu Ilarionu (Nikolajeviču Rudniku), etničkim Ukrajincima, koji na američkome kontinentu služe u Carigradskoj patrijaršiji. Njihova misija je „u okviru priprema za davanje autokefalije Crkvi Ukrajine”.

Kijevska Patrijaršija Ukrajinske pravoslavne crkve, čiji je predstojatelj patrijarh Filaret Denisenko, tim povodom je izdala saopštenje: „Pozdravljamo ovu odluku Vaseljenske patrijaršije i očekujemo plodnu saradnju sa egzarsima u pripremama za darivanje autokefalije”.

Efektivna crkvena titula egzarha (ἔξαρχος) uobičajeno ima privremeni karakter. Titulu daje patrijarh podložnim mu arhijerejima za posebnu misiju u crkvenim oblastima van njihove matične jurisdikcije i ukida se pošto ta misija bude obavljena.

Imenovanjem egzarha za Ukrajinu, Vartolomej je potvrdio svoj prije par dana saopšteni stav: Ukrajina nije kanonska teritorija Ruske crkve, već njegove Patrijaršije.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

A sta ce irinej nego da lupa gluposti.

Gorčin

Poštovani g.Jovanoviću Vi radite častan posao u interesu Crne Gore i njenog vjernog naroda. Zamolio bih, ipak, da pismo irineja(namjerno malim slovima) date u prevodu jer će čitateljstvu biti jasnije izrečene nebuloze.