9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvojena inicijativa za kontrolna saslušanja Novovića, Milića i Begović povodom sumnje za zloupotrebu službenog položaja Saše Čađenovića

Hronika

Tag Video
Comments 9

Usvojena inicijativa za kontrolna saslušanja Novovića, Milića i Begović povodom sumnje za zloupotrebu službenog položaja Saše Čađenovića

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Odbor za bezbjednost i odbranu nastavio je danas kontrolno saslušanje predstavnika Vlade, tužilaštva, policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) povodom dešavanja u sektoru bezbjednosti.

Odbor za bezbjednost i odbranu kontrolno saslušanje počeo je 13. aprila.

Tok sjednice možete ispratiti u nastavku: 

15:05 Izvještaj sa sjednice Odbora je glasovima članova usvojen. 

Raičević je predložio inicijativu za kontrolno saslušanje GST Vladimira Novovića, predsjedavajuće Tužilačkim savjetom Tatjane Begović i v.d. direktora ANB Borisa Milića, povodom osnovane sumnje za zloupotrebe službenog položaja specijalnog tužioca Saše Čađenovića u postupku "Državni udar". 

14:11 Milan Knežević predložio je prelazak u gluvu sobu. 

"Došli smo do kraja što se tiče otvorenog dijela sjednice. S obzirom na to da nas šestorica imamo pristup tajnim podacima mi ćemo nastaviti u gluvoj sobi, a onda bih vas doktore zamolio kad završimo da budete prisutni ovdje da bismo usvojili zaključke. Sve bi trebalo pretpostavljam da traje najduže sat", rekao je Knežević Pavićeviću. 

13:32 Doskorašnji direktor Uprave policije Zoran Brđanin osvrnuo se na diskusiju koja se vodila na Odboru, ukazavši da je fokus izlaganja bila prezumpcija nevinosti.

"Onda ću reći da Dejan Knežević nije kriv, dok se ne dokaže suprotno. A od vas, Abzoviću, to nijesam čuo", ističe Brđanin.

Brđanin je ocijenio da policija i Tužilaštvo, ili bar njihovi dijelovi, funkcionišu na najbolji mogući način u odnosu na druge institucije u državi.

Dodao je i kako će sigurno "još jedan period ćutati" o nekim stvarima koje su vezane za događaje prilikom Joanikijevog ustoličenja na Cetinju.

"Vi ste svjedoci određenih stvari i imali smo određene događaje. Ja i danas čuvam neke ljude, ne od krivične odgovornosti, čuvam ovu zemlju i ovaj narod i ne želim dodatno da potpirujem ionako usplamtjele vatre i podjele u društvu, iznoseći samo istinu", naglasio je Brđanin.

Dodao je da i danas smatra da nije trebalo da podnosi ostavku nakon hapšenja Dejana Kneževića.

13:21 Adžić je saopštio da će Jakov Milatović biti inaugurisan tamo gdje on to bude želio.

"Ako odluči da će biti Cetinje, biće Cetinje, a ako želi da bude Podgorica, biće Podgorica", kaže Adžić.

13:16 Poslanik Prave Crne Gore rekao je da su pipci Mila Đukanovića u svim institucijama.

"Ako Crna Gora ne procesuira Mila Đukanovića, od borbe protiv organizovanog kriminala nema ništa", tvrdi Milačić.

Milačić dodaje i da djelovanje Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije bilo moguće u Crnoj Gori bez Milivoja Katnića koji im je to omogućio.

13:07 Poslanik Branko Radulović pitao je Novovića da li je aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na spisku za skidanje imuniteta.

"Ako jeste, skidam kapu", rekao je Radulović i dodao:

"Zašto ne zaustavite onoga glaziranog da zloupotrebljava i pljačka crvene boksite?"

Radulović je kazao i da Milo Božović nije profil kriminalca.

12:48 Poslanik DF Slaven Radunović je rekao da smatra da je Neno Kaluđerović upravo član "Sedme uprave".

"Jako je sumnjivo da Kaluđerović bude oslobođen po svim osnovima i kada ima svjedoke koji potvrđuju da je izvršio krivično djelo ubistvo, a zatim je pucao prilikom masakra na Cetinju, pa uopšte nije procesuiran. Dakle, sumnjivo je jer u ovoj zemlji neko može da bude Neno Kaluđerović koji ode kad hoće, dođe kad hoće i sl.", ukazuje Radunović.

Dodaje da se vidi da je Neno Kaluđerović osoba koja je navikla na bezuslovnu zaštitu policije.

Radunović je rekao i da je cilj da se Milo Božović što duže zadrži u zatvoru.

12:20 Knežević je rekao da će se o hapšenju i sudbini Mila Božovića očigledno odlučivati u Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva, kazavši da je skandalozno da ambasadorka Medoks podržava akciju Tužilaštva bez ikakvih dokaza.

"Mi iz DF ćemo uspomoć naših advokata ćemo podneske direktno nositi njoj, kad je već ubijeđena da je hapšenje Božovića dobar potez. A kada smo već kod stanja u bezbjednosnom sektoru, pitam zašto novog predsjednika Crne Gore ne možemo da inaugurišemo na Cetinju? Prije ćemo, izgleda, pobijediti na Euroviziji nego inaugurisati Jakova Milatovića na Cetinju", kaže Knežević.

Dodao je i da vjeruje u nevinost Mila Božovića. 

Predrag Šuković, vođa Specijalnog policijskog odjeljenja, je kazao da je Milo Božović kum njegovog kuma, ali, dodaje da mu nije jasno zašto Knežević potencira to poznanstvo, jer, kako ukazuje, onda je jasno da svoj posao, koliko god komplikovan bio, radi savjesno.

Novović i Šuković su rekli da će o daljim pitanjima govoriti na zatvorenom dijelu sjednice.

12:08 Abazović je, na pitanje da li je Ljubo Milović u Crnoj Gori, odgovorio da ne zna.

"Specijalno policijsko odjeljenje još nije kompletirano, pa imamo još zadataka pred nama. Ono što je važno jeste da povratimo integritet i dostojanstvo svim našim policajcima, jer više ne smijemo da imamo slučaj da se policajci povlače za revere i ponižavaju kao do sada", ističe Abazović.

Dodao je da su Kavčani i Škaljarci nekada bili jedno te da su se u jednom momentu posvađali, pa je od njih poteklo mnogo razgranatih OKG.

12:03 Vladan Raičević iz Pokreta za promjene rekao je da politička i bezbjednosna situacija koja je trenutno u državi zavladala može da se riješi isključivo odlučnom akcijom.

"42. Vlada po tom pitanju nije uradila ništa, a 43. je tek zagrebala. Evropska komisija je u ovom dijelu dala primjedbe, pa je jasno da nam trebaju tektonske promjene. Politička stabilnost je u svemu tome najvažnija, pa se nadam da će do toga doći nakon 11. avgusta", ističe Raičević.

11:51 Srđan Pavićević iz Civisa ocijenio je da je pozicija bezvjednosnog sektora krajnje delikatna i veoma ozbiljna. 

"Potrebno je da budemo mnogo konkretniji u stavovima. Dokumenti nestaju, Mesopotamija je ostavila dokumente evo 2000 godina, a mi ne možemo da znamo što se to desilo prije 20 godina. Potrebno je da pametno i strateški radimo ove stvari, treba sistematski pristupiti komplikaciji i konkretno dati podatke. Ne treba da pričamo na ovakav način, već nam trebaju konkretni pomaci, operativne informacije i o tome treba da zna cijelo društvo", kaže Pavićević.

11:46 Govoreći o navodima zlostavljanja od policijskih službenika prema uhapšenim licima, Adžić ističe da su mnoga lica sa snimaka procesuirana te da je za njih šest odbačena bilo kakva sumnja, s obzirom da nije bilo elemenata krivičnog djela, što se, kako kaže, utvrdilo istragom. 

"Prema tom pitanju treba da se odnosimo sa posebnim senzibilitetom, mi radimo na tom pitanju, ali svakako da nam je za to potrebno vrijeme i nastojimo da riješimo takve probleme u našoj službi", ističe Adžić. 

11:31 Poslanik Dragan Krapović iz Demokrata rekao je da ga Crna Gora podsjeća na čir pun gnjoja, koji je sad probijen pa je malignitet iz njega zahvatio sve institucije u našoj državi.

"Vjerujem da je inicijativa kolege Mandića opravdana i time treba da se pozabavimo. "Sedma uprava" mi liči na specijalni odsjek za obračun sa kriminalom, dakle, imamo je i dalje u državi", tvrdi Krapović.

Krapović je naveo da je u nekoliko navrata bila ugrožena bezbjednost njegovog lidera, tadašnjeg predsjednika Skupštine Alekse Bečića, kojeg su navodno, pratili pripadnici Kavačkog klana, i to Ljubo Milović i njegov kolega Bugarin, o čemu, kako tvrdi, postoji službena zabilješka.

"Kada je samo jednom za vrijeme svog mandata Aleksa Bečić iskoristio privatni avion u službene svrhe, desio se problem na motoru, tačnije na stajnom trapu, i nedugo nakon polijetanja, avion je počeo da propada. Očigledno je da smo bili na meti i pod lupom pripadnika Kavačkog klana", dodaje Krapović.

11:24 Dragan Ivanović iz SNP rekao je da je očekivao da će nakon 30. avgusta  biti ozbiljnijeg obračuna sa kriminalom. 

"Šta je sa operativcima i policajcima, da li su preplašeni od moći kriminalnih grupa pa ne smiju ni službenu zabilješku napisati kako bi dali trag da se određene nedoumice riješe. Sada imamo zlostavljanje i prebijanje, građani su uznemireni jer vide službena lica na tim snimcima. Ti ljudi su u službu primljeni nakon 1997, pa se treba i time pozabaviti. Tužioče, i vas pitam da li je to došlo na red i da li ćete utvrditi ko im je davao slobodu da tako djeluju?", pita Ivanović.

11:14 Adžić je ukazao Mandiću da je potrebno da se suzdrži ocjena da je u pitanju politička kvalifikacija hapšenja Mila Božovića, jer, kako kaže, to bi mogli koristiti i drugi osumnjičeni.

"Ni na koji način ne treba da dovodimo povjerenje i način na koji ga podržavaju sugrađani, jer smo vidjeli i da je Svetozar Marović imao 70% podrške Budvana, pa je na kraju ipak kriv", objašnjava Adžić.

11:01 Mandić dodaje da se ubistvo Duška Jovanovića, kao i druga misteriozna ubistva mogu riješiti ako policija radi svoj dio posla savjesno.

"Ja vidim da samo Europol radi, a policija postupa u skladu sa njihovim smjernicama. Zašto se i policija ne kativira pa ne objelodani neke podatke koji su zaista od velike važnosti. I da, "Sedma uprava" nije radila samo do 2000. već do 2005, kada je nakon Belog Raspopovića na njeno čelo došao Zoran Lazović. Lazović je radio onako kako je Milo Đukanović naložio, jer je on upravljao i sudstvom, policijom, svim institucijama apsolutno", kaže Mandić.

Dodao je i da mu se ne sviđa što Crnom Gorom, maltene, upravljaju ambasade.

Kazao je i da više vjeruje uhapšenom predsjedniku Budve Milu Božoviću nego tužilaštvu, sudstvu i policiji.

"A sada, kada budu suđenja Milu Božoviću, Vesni Medenici i drugim javnim funkcionerima, sadašnjim ili bivšim, potrebno je da budu javna, kako bi javnost imala uvid u takav proces i sama donijela sud", ukazuje Mandić.

Mandić tvrdi da je tajming hapšenja Mila Božovića nešto više od 50 dana prije parlamentarnhih izbora, jasan znak da postoji želja da se nanese direktna šteta Demokratskom frontu.

10:50 Poslanik Andrija Mandić postavio je pitanje šta se dešava sa tzv. "Sedmom upravom" službi bezbjednosti.

"To je služba koja je sakupljala fizički sposobne pojedince, uvezane sa kriminalom, i to ne samo iz Crne Gore, već i iz država regiona, poput čuvenog Čumeta, Lukovića iz Zemunskog klana, pa i pripadnici JSO-a. Da li ste spremni da javno objavite ta imena? Nakon ubijenog inspektora Raspopovića, time je upravljanje preuzeo Zoran Lazović", pita Mandić.

Abazović je odgovorio da se Mandićev zahtjev razmatra, te da će se potruditi da pravda stigne i do onih iz "Sedme uprave", dodajući da trenutno nemaju pristup dokumentima od prije 2000.

"Svakako, arhiva MUP-a bi treblo da ima takve podatke, pa ćemo se potruditi da do njih dođemo", obećao je Abazović.

Abazović je podsjetio da je "Sedma uprava" služila kao tijelo za obračun sa najtežim oblicima kriminala i to 1997, a 2000. je ugašena. 

"Možete misliti kakvi oblici kriminala su postojali od 1997. do 2000, pa bi bilo dobro da se značajno pozabavimo tim pitanjem", kaže Abazović.

10:42 Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač istakao je da su skorašnje aktivnosti ukazale na visok stepen koordinacija segmenata u okviru državnog aparata. 

"Ključni zadatak koji je krenuo sa realizacijom jeste obrazovanje međuresornog tijela koje će se pozabaviti ažuriranom verzijom SOCTA-e, koja će nam ukazati na pravi način koliki je stepen opasnosti i prisutnosti OKG aktuelan u Crnoj Gori", poručuje Kovač.

10:32 Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić rekao je da je zadovoljan što teme o bezbjednosti zaokupljaju pažnju javnosti u ovolikoj mjeri.

"Udarili smo na sve organizovane kriminalne grupe, razbili smo sve OKG i njihove mogućnosti da obavljaju biznise su značajno manje nego ranije. To što se ljudi osjećaju znatno slobodnije da govore o određenim stvarima, zaista je pomak. Stanje u bezbjednosnom sektoru je značajno bolje. Procesuriali smo, u prethodnom periodu, čak 125 članova OKG, među kojima su i vođe tih grupa", rekao je Adžić.

Adžić dodaje da su opravdane konstatacije građana da su neki nepravedno procesuirani u odnosu na neke koji su u prethodnih 30 godina percipirani kao učesnici u kriminalnim aktivnostima.

"U ranijem periodu su bile uključene institucije koje su kriminalne aktivnosti uvodili u legalne tokove, međutim, nakon 30. avgusta to više nije moguće", rekao je Adžić.

10:26 Knežević je, po dolasku Abazovića, pročitao obraćanje branioca Mila Božovića, Miroja Jovanović, koji zahtijeva da mu se dostave tajni podaci sa zatvorenih sjednica ovog odbora,  a na kojima je učestvovao upravo njegov štićenik Božović.

"Odbor će zauzeti stav prema ovom pitanju, ali to bismo trebali uraditi na zatvorenoj sjednici. Ipak, veoma je važno da dobijemo izjašnjenje i SDT-a, kao i ANB-a i Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koji su prisustvovali na tim sjednicama", rekao je Knežević.

Knežević je zamolio GST Vladimira Novovića da obezbijedi tražene spise iz SDT-a.

"Koliko sam ja informisan, o tom zahtjevu je odlučeno istog dana. Toliko imam da kažem, a više podataka ću podijeliti na tajnoj sjednici", odgovorio je Novović.

10:20 Na početku, predsjednik Odbora Milan Knežević konstatovao je da premijer Dritan Abazović koji je trebao da ima uvodno izlaganje nije pristuan, pa je dao pauzu kako bi uspostavio komunikaciju sa njim sa ciljem utvrđivanja daljeg toka sjednice.

"Moraću da uspostavim komunikaciju sa njim kako bih vidio da ga možda nijesu zarobili u Pećkoj patrijaršiji, ili da se nije zamonašio pa postao vjeromonah Pajsije u međuvremenu", kaže Knežević.

Cijelu sjednicu možete pogledati na linku ispod:

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Andjela

Krapovicu samo polako,treba zagrepsti i u tvojoj,,malenkosti,,kako to volis da naglasis! Budvani su sve ovo znali evo deceniju o Bozovicu a znaju i jos ponesto!

Oscar

poslanik Krapovićopet pametan... na osnovu čega krapoviću znaš da ste bili pod pratnjom pritiscima kavcana a niste škaljaraca??? da li to znači da ste po zaštitom škaljaraca?

Oscar

poslanik krapović po običaju ima pametnu izjavu. CG je čir koji se je prosuo i onda je inficirao sam sebe.... odnosno institucije sistema toga čira.... krapoviću ti si sledeći...