12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sveštenik Femić negirao krivicu za objavljeni tekst, osjeća se uvrijeđenim

Hronika

Comments 2

Sveštenik Femić negirao krivicu za objavljeni tekst, osjeća se uvrijeđenim

Autor: Antena M

  • Viber

Sveštenik Eparhije budimljansko-nikšićke Ognjen Femić saslušan je juče u svojstvu osumnjičenog u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, povodom teksta „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“ objavljenom početkom aprila na neregistrovanom portalu IN4S, a zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, potvrdio je Pobjedi njegov branilac, advokat Sava Kostić.

Prema njegovim riječima, Femić je tokom saslušanja negirao da je izvršio to djelo i naveo da tim tekstom nije imao namjeru niti je izvršio podsticanje na nasilje i mržnju ni prema kome, a pogotovo ne „prema braći Crnogorcima i muslimanima“, već je upravo tim tekstom „afirmisao vrijednost bratstva, zajedništva i nebratoubilaštva“.

Kako je Pobjeda ranije pisala, Femić je u tekstu objavljenom na IN4S-u Crnogorce uporedio sa biblijskim bratoubicom Kainom, ustvrdio da je na bratoubistvu nastala i država Crna Gora, te je uporedio sa Ukrajinom.

- U tom smislu sadašnja Crna Gora je nastala na antidržavnim elementima. Ona je antipod države. Može li Kain biti legitiman? Krv traži novu krv, i zato je nelegitimno, jer nije pravedno. Krv Aveljova se sada proliva u Ukrajini. Za rat u Ukrajini je kriv Kain, i rat se tu neće završiti. Spas od Kaina je u jedinstvu, u tome da braća žive zajedno. Jedinstvo i ujedinjenje je lijek od ukrainizacije - napisao je tada Femić.

On je pred tužiteljkom Andrijanom Nastić juče kazao da se u navedenom tekstu Kain i Avelj pominju kao biblijski pojmovi i alegorija.

- Pod čim je podrazumijevao uopšteno mržnju i bratoubistvo što je notorna činjenica, te da to ne treba da se dešava. Kaina nije upoređivao ni sa nacijom ni sa čovjekom, a to što je naveo Ukrajinu, ukazao je da se ta biblijska priča nažalost ponavlja danas u toj državi, ali se dešavalo kroz istoriju - ta bratomržnja i zlo koje je rezultiralo sukobima koji trebaju prestati - kazao je Pobjedi Kostić.

Prema njegovim riječima, Femić je dao direktan odgovor i objašnjenje da svojim tekstom Kaina nije upoređivao sa Crnogorcima jer su mu oni braća, rođaci, da o njima nije mislio ništa loše niti je svojim tekstom slao bilo kakvu poruku, jer je on iz Crne Gore kao i svi njegovi srodnici.

- Odgovarajući na pitanja državne tužiteljke objasnio je da je pod Aveljovljevom krvlju koja se proliva u Ukrajini podrazumijevao vječnu borbu između dobra i zla, da je pod jedinstvenom srpskom državom podrazumijevao Crnu Goru Petrovića u kojoj je srpstvo bilo državni pojam i u kojoj se gajilo bratstvo između pravoslavaca i muslimana – navodi Femićev branilac.

Kostić je kazao da je sveštenik tužiteljki naveo da je i ranije pisao tekstove i da nijednim svojim tekstom nije podsticao nasilje i mržnju ni prema kome, već je svojim tekstovima afirmisao vrijednosti bratstva i zajedništva.

- Povodom njegovih tekstova nije dobio nijednu prijetnju od bilo kog Crnogorca ili muslimana, već je bilo sasvim drugačije. Ukazao je da povodom njegovog teksta drugi ljudi pišu svoje tekstove, u kojima oni daju njihovo tumačenje njegovog teksta, da mu umeću riječi i značenja koja on nije naveo, da se to radi zlonamjerno i da se tužilaštvo treba pozabaviti i tim licima, te da se zbog toga osjeća uvrijeđenim - kazao je Kostić.

Kao njegov branilac, on je rekao da smatra da Femić nije počinio krivično djelo zbog kojeg je saslušan u tužilaštvu zato što tekstom „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“, kao ni bilo kojim drugim tekstom, nije preduzeo nijednu nedozvoljenu, a pogotovo ne radnju izvršenja bića krivičnog djela iz člana 370 Krivičnog zakonika.

Više državno tužilaštvo u Podgorici samoinicijativno je 7. aprila formiralo predmet povodom objavljivanja teksta sveštenika Femića, kada je dat nalog Upravi policije da prikupi potrebne informacije kako bi se utvrdilo da li je u tom slučaju počinjeno krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Kako piše u Krivičnom zakoniku Crne Gore, ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

sičija

"Ujedinjenje ili ukrajinizacija". Ne zna se ko je gori, ili ti ili tvoj advokat. Nemoj da nam se se*eš u mozak. Ti si zapravo rekao: ili da se ujedinimo sa Srbijom ili nas čeka rat kao u Ukrajini. Ja ne znam kako drugačije protumačiti ovo što si rekao sem tako. Sram te bilo. Za takve je samo zatvor.

Boro

Ovo je primjer kad pojedeš ono što si p....o jer si pred sudom uplašen