16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraživački novinar iz Slovačke: Balkanski kriminalci se osjećaju u Slovačkoj kao kod kuće

Izvor: Nova.rs

Hronika

Comments 0

Istraživački novinar iz Slovačke: Balkanski kriminalci se osjećaju u Slovačkoj kao kod kuće

Izvor: Nova rs

Autor: Antena M

  • Viber

Balkanski kriminalci sve češće svoje poslove prenose u Slovačku, gdje otvaraju firme koje nesmetano rade, a posljednji u nizu jeste vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, tvrdi istraživački novinar Marek Nemec. Nemec je u više navrata pisao o vezama kriminalaca sa Balkana sa Slovačkom.

U razgovoru za list Nova ističe da je razlog toga visoki stepen korupcije u toj zemlji.

Nemec je na portalu Aktuality.sk objavio seriju tekstova o vezama balkanskih narko-kartela u toj zemlji.

Ispostavilo se da Radoje Zvicer i članovi njegove familije – supruga Tamara Zvicer, njegov brat Goran Zvicer i izvjesna Mitra Ćaćić, imaju otvorene firme u toj zemlji.

Zvicer, vođa jedne od najopasnijih kriminalnih organizacija u Evropi, nije prvi kriminalac sa ovih prostora koji je vezan za Slovačku.

Prije toga je bio Darko Šarić, narko-bos kome se trenutno sudi u Specijalnom sudu u Beogradu za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, kao i za pranje novca.

Šarić je bio i prvi veliki igrač u unosnom poslu šverca kokaina za koga je saznala ovdašnja javnost, preteča kavačkog i škaljarskog klana.

Šarić ne samo da je imao firmu u Slovačkoj, već i državljanstvo. On je u maju 2005. godine doputovao u Slovačku i već sjutradan se vjenčao sa jednom Slovakinjom i dobio stalni boravak.

Kada je ispunio uslov za državljanstvo, Šarić se razveo, ali je dobio slovački pasoš pomoću kojeg je slobodno putovao po cijelom svijetu.

Nemec objašnjava zašto je Slovačka omiljena destinacija balkanskih kriminalaca.

“Odgovor je vrlo jednostavan na pitanje zašto postoje jake veze balkanskih mafijaša sa Slovačkom. Ovdje je sve na prodaju – policija, pravosuđe i tužilaštvo”, započinje priču Nemec.

On objašnjava da je posljednjih godina u javnosti u Slovačkoj izbilo mnogo slučajeva korupcije‚ kao i da su trenutno u toku sudski postupci zbog primanja mita protiv bivšeg guvernera centralne banke Slovačke, bivšeg specijalnog tužioca, ali i nekoliko drugih tužilaca.

U takvoj atmosferi se balkanski kriminalci osjećaju kao kod kuće, jer je slična situacija i u njihovom zavičaju.

Ipak, ova kombinacija ne bi mogla da proradi da nema lokalnih „igrača“ koji imaju dobre veze i mogu da „završe papire“ – od otvaranja firme do boravka. On pominje nekoliko osoba.

„Postoji jedna osoba, Viktor Mohač iz gradića Medzlaborce i njegov brat Anatolij Mohač. Viktor Mohač je čovjek koji ima jake veze sa balkanskim kriminalcima, pa nije ni čudo što je on osnovao kompaniju za Radoja Zvicera. Tu je i izvjesni Ivan Gondor, prijatelj Viktora Mohača, a sjedište nekih kompanija koje je osnovao Zvicer imaju sjedište upravo u zgradama koje su vlasništvo Gondora“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

U tom kontekstu pominje i izvjesnu braću Sparavalo.

„Anatolij Mohač je blizak braći Sparavalo (Vojislav i Dejan) koji su stekli ogromno bogatstvo u Češkoj i koji su izbjegli iz Bosne i Hercegovine devedesetih. Braća Sparavalo su uticajni u Češkoj, ali imaju veze i sa Sjevernom Makedonijom, tačnije sa odbjeglim bivšim šefom makedonske tajne službe Sašom Mijalkovim. Takođe i Ivan Gondor radi sa braćom Sparavalo u uterivanju dugova u Ukrajini, Rusiji, Češkoj i Slovačkoj“, objašnjava Nemec.

Braća Sparavalo, o kojima mediji pišu kao o bogatim biznismenima iz Češke, su zanimljivi i za srpsku javnost jer se pojavljuju u nekim sumnjivim kupovinama preduzeća po Srbiji, a imaju direktne veze sa vrhom i češke politike, ali i bivšim vladajućim režimom u Sjevernoj Makedoniji koji je optuživan za malverzacije.

O računima i firmama Radoja Zvicera u Slovačkoj se više puta u medijima govorilo. Kao vlasnica nekih firmi iza kojih stoji Zvicer pojavljuje se izvjesna Mitra Ćaćić.

„Interesantno je da ta osoba ima prijavljen boravak na istoj adresi, kao i Tamara Zvicer i pitanje je da li je to zapravo lažni profil iza kog stoji zapravo Tamara Zvicer“, objašnjava Nemec.

Podsjetimo, po podacima Europola, kriminalne grupe iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih djelova Zapadnog Balkana, koje međunarodne organizacije nazivaju balkanski kartel, najveći su snabdjevači Evrope kokainom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR