18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanić: Prekinuti crni talas saobraćajnih nesreća, postaviti stacionarne radarske sisteme

Hronika

Comments 0

Stanić: Prekinuti crni talas saobraćajnih nesreća, postaviti stacionarne radarske sisteme

Autor: Antena M

  • Viber

Gotovo da nema dana od početka godine kad se na crnogorskim drumovima nije desila teška saobraćajna nesreća u kojoj je neko stradao, teže ili lakše povrijeđen, poručuje Mirko Stanić, predsjednik GO SDP-a. 

"Živote, nažalost, prečesto gube mladići i djevojke na samom pragu punoljetstva. Zbog toga je nužno sprovesti svaku moguću mjeru kako bi se ovaj crni talas prekinuo.

Rješenje za ključni uzrok velikog broja nesreća – prebrzu vožnju - je postavljanje stacionarnih radarskih sistema, za što se SDP zalaže proteklih osam godina", navodi Stanić. 

Kroz njihovu instalaciju na kritičnim tačkama i putnim pravcima, značajno bi se, kaže, povećala sugurnost svih učesnika saobraćaja i sačuvali brojni životi.

"Crna Gora je jedina država regiona koja nema sistem stacionarnih radara, koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja, posebno na prometnim saobraćajnicama. Slični sistemi su u zemljama EU prepolovili broj nesreća sa smrnim ishodom. 

Stacionarni radarski sistemi bi se prioritetno postavili u područjima gradskih naselja u blizini škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, a na magistralnim putevima na mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode.

Na taj način se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, a time bi se smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu.

Ključni efekat ove mjere bi ipak bio broj sačuvanih života, najčešće mlađih vozača i njihovih saputnika. I zbog toga poziv resornom ministarstvu da u najkraćem roku nabavi i postavi odgovarajuću opremu", zaključuje Stanić. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR