10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Rebrendiranje Amfilohija”

Religija

Comments 3

„Rebrendiranje Amfilohija”

Autor: Antena M

  • Viber
Piše Vladimir Jovanović

Piše: Vladimir Jovanović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović otputovao je u Grčku u goste Mitropoliji pirejskoj Grčke pravoslavne crkve i mitropolitu Serafimu Mendzelopulosu. Malo taktički, malo iz mesijanskih pobuda, Amfilohije prije svega ovom pośetom želi da se rebrendira u SPC kao borac protiv fanarskoga bezumlja i raskolništva - tvrdi „Верујем”, blog koji podržava kurs Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

„Mitropolit pirejski Serafim je poznat po tvrdim stavovima i neslaganju sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem. Serafim je jedan od onih episkopa Grčke crkve koji se odlučno protivi priznanju ukrajinskih raskolnika”, navodi „Верујем”.

Amfilohije je više dana boravio u Grčkoj, o čemu je „Antena M” izvještavala.

U neđelju 20. oktobra: AMFILOHIJE OBJAVLJUJE RAT VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI?

I Amfilohije u ratu sa Vaseljenskom patrijaršijom!

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske crkve se tek juče službeno oglasila potvrdom da je on uopšte bio u Grčkoj.

U članku „Ребрендирање Амфилохија” na blogu „Верујем” se navodi:

„Pošto su Rusi provalili Amfilohija kao fanarskoga i NATO igrača i zatvorili mu sva vrata, za rebrendiranje mu je jedino preostalo tvrdo krilo grčkih klirika. Logično bi bilo da je Amfilohije pohitao u Rusiju, ako već želi da otkloni sumnje da je fanarski igrač, ali u Rusiju ga niko ne zove.

Amfilohije ovim potezom ujedno želi da poruči Rusima kako je on i dalje njihov igrač i kako je tu ako ‘što zatreba’. Pitanje je da li će odlaskom kod Grka uspjeti da povrati naklonost Rusa, bez obzira što je u pośeti grčkoj tvrdoj struji.

Cijepanje pravoslavlja, koje je izazvao vaseljenski patrijarh Vartolomej, stavlja u nezgodnu situaciju mitropolita Amfilohija koji je do juče sa Fanarom bio u veoma bliskim odnosima; a niko ne garantuje da i dalje nije.

Pismo sa Fanara u Crnu Goru od Vaseljenskoga Patrijarha u kome patrijarha Irineja naziva patrijarhom Srbije dok ujedno hvali i veliča Amfilohija, koje je stiglo ‘kao poručeno’ jer je i bilo poručeno – otkrilo je ujedno tijesnu vezu Amfilohija i Fanara.

„PO UKRAJINSKOM SCENARIJU”: Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

Kada se tome pridoda prijem ukrajinskih raskolnika na Cetinju pokazuje se da je ono što se godinama spekulisalo o sprezi Amfilohija i Fanara tačno.

„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

Istovremeno dok je Amfilohije u Grčkoj u režimskim medijima Crne Gore se pojačava njegovo ‘srpstvo’ i privrženost SPC tako što se okrivljuje kao onaj koji pravi razdor sa Grcima i tako navodno ide na ruku Rusima i SPC. Odlaskom u Grčku Srbima treba zamazati oči.

Śeđenje na tri stolice je nešto po čemu je Amfilohije prepoznatljiv. Kod Grka više ne može ništa posebno učiniti. Ni kod Rusa više ne pale te Amfilohijeve dvostruke igre, ali sada glumi zilota kako bi sebe kod Srba predstavio kao revnitelja predanja kao što je i mitropolit Serafim.

Isti Serafim je hvalio i branio Artemija [Radosavljevića, od SPC raščinjenoga episkopa raško-prizrenskoga]... Dok je s druge strane isti taj Amfilohije progonio Artemija! 

Amfilohije ovim potezom pokušava da nadomjesti tu dimenziju revnitelja, čovjeka rusofila i poštovaoca predanja. To mu je i reklama kod srpskih vladika, da se pokaže kako on ima svuda pristup…

Očevidno je da je Amfilohije već počeo kampanju za budućega patrijarha”.

Rusi otpisali Amfilohija, tipuju Irineja Bulovića za patrijarha SPC. Ali, Vučić ima svoga kandidata…

***

Za razliku od Irineja Bulovića, te nekih drugih episkopa SPC, Amfilohije Radović od 2016, tj. od Sabora na Kritu, nije dobio poziv da pośeti Rusiju.

RUSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA: „Amfilohije stvara uslove za razbijanje SPC u Crnoj Gori”

Amfilohije je, uprkos retoričkoj podršci Moskvi u sukobu s Carigradom, povukao nekoliko poteza koji su Rusku crkvu naveli da ga u najmanju ruku držI na distanci.

Ruski crkveni mediji su ignorisali nedavni Amfilohijev boravak u Grčkoj.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Šćepan

Gospodin Amfilohije tumara kao bokser u nogdaunu ili kao kockar koji igra teške kombinacije da bi se izvadio... Mislio sam da će ga omalovažavanje i ignorisanje iz Srbije otrijezniti, ali izgleda da je odlučio da ide do kraja kao častan vojnik svoje misije. Volimo te Crna Goro!

Bucko

AntenaM je najbolji portal zbog nacina izbora i obrade vijesti, aktuelan, dovoljno sadrzajan, tacan, precizan, nepretenciozan. Ali rubrika Religija odudara od standarda-neimenovani izvori, neidentifikovane obavjestajne sluzbe, sumjivi portali, slutnje, predosjecaji, nagovjestaji, mogucnosti, spletke

Bdut

E moj Amfi, trč tamo trč onamo za malo poštenja a svoj narod nazivaš nakotom i volovima... Dje ti je obraz, ti i nisi Crnogorac ni jedan posto. U što si hrišćanstvo u CG pretvorio u politiku čistu, ustvari SPC se i raspada jer tu od Hristove vjere odavno nema ili je nikad nije ni bilo...