11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
RUSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA: „Amfilohije stvara uslove za razbijanje SPC u Crnoj Gori”

Religija

Comments 4

RUSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA: „Amfilohije stvara uslove za razbijanje SPC u Crnoj Gori”

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

„Srpski Telegraf” nastavlja da objavljuje navode neimenovane ruske obavještajne službe o Amfilohiju Radoviću.

IZ SRBIJE RASPALILI PO AMFILOHIJU: Objavljena lista njegovih veza sa ambasadama Rusije u Beogradu i Podgorici

„Amfilohije je u proteklome periodu važio za ruskoga čovjeka, a onda je uslijedio kopernikanski zaokret mitropolita crnogorsko-primorskoga i on se priklanja drugome taboru”, piše ovaj list.

Kako smo ranije izvještavali, Amfilohije je, uprkos retoričkoj podršci Moskvi u sukobu s Carigradom oko ukrajinskoga crkvenoga pitanja, povukao nekoliko poteza koji su Ruse naveli da ga u najmanju ruku drže na distanci – poput njegove pośete patrijarhu vaseljenskome Vartolomeju jesenas, te nedavnoga prijema na Cetinju jednoga arhijereja iz autokeflane Pravoslavne crkve Ukrajine, koju Moskovska patrijaršija smatra „raskolničkom”.

Amfilohije juče bio kod Vartolomeja

Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

Slijede navodi ruske obavještajne službe iz „Srpskoga Telegrafa”…

***

„Sredinom 2016. došlo je do izvjesnoga zahlađenja u odnosima ruskih političkih predstavnika i Ruske pravoslavne crkve (RPC) prema Amfilohiju, i to nakon što je ovaj predvodio delegaciju SPC na saboru pravoslavnih crkava na Kritu, čemu se RPC oštro protivi, smatrajući da je pomenuti sabor direktno usmjeren protiv njezinih interesa.

Amfilohije na fresci hrama u Baru „izbrisao” iz Pravoslavne crkve ruskoga i još trojicu patrijarha!

Raspoloživa saznanja ukazuju da je Amfilohije u veoma bliskim odnosima sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, koji je i bio glavni organizator toga sabora”, navodi ruska služba.

„Prema saznanjima iz krugova bliskih Amfilohiju, on je svojim saradnicima početkom 2018. godine prenio da je u narednome periodu neophodno organizovati sastanke sa predstavnicima Ambasade SAD u Podgorici, a u vezi sa pitanjem zaštite interesa SPC u Crnoj Gori.

Na tim sastancima neophodno je OSTAVITI UTISAK DA JE SPC SPREMNA NA SARADNJU SA PREDSTAVNICIMA SAD.

Takođe, ima saznanja da je bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort, posredstvom Amfilohija, pokušavao da ostvari direktan uticaj na izbor novoga patrijarha SPC 2009. godine, protežirajući vladiku Grigorija (Durića)”.

PATRIJARHA IRINEJA GRUPA VLADIKA OKUPLJENA OKO MITROPOLITA AMFILOHIJA VIDI KAO GLAVNU SMETNJU ZA PREUZIMANJE VLASTI U SPC, navodi se u ruskome izvještaju.

Grigorije je kupio četiri episkopa da se domogne mjesta patrijarha, tvrde Rusi.

Amfilohije je nastojao da uz podršku bliskoga saradnika, koordinatora pravnoga savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića, u prijedlog novoga ustava SPC uvrsti odredbu prema kojoj bi se izbor patrijarha vršio preglasavanjem, a ne žrijebanjem kandidata, što je do sada bio slučaj.

Uz Amfilohija, konstatuju Rusi, jaku želju da bude patrijarh iskazuje i vladika Grigorije, koji već duže vrijeme lobira među episkopima kako bi obezbijedio glasove za neke buduće izbore.

Rusi istakli svoga kandidata za novoga patrijarha SPC – Amfilohija ne pominju

Upravo prethodnih dana, kada je patrijarh Irinej bio bolestan i jedno vrijeme nije ni napuštao postelju, grupa vladika pojačala je lobiranje, očigledno se nadajući da patrijarh trajno, zbog narušenog zdravlja, neće moći da obavlja funkciju.

Tajni dokumenti ruske obaveštajne službe, do kojih je „Srpski Telegraf” došao preko diplomatskih kanala, ukazuju na čudnu ulogu Vladike Joakinija (Mićovića) u „ratu" za prevlast u Srpskoj pravoslavnoj crkvi na svim nivoima upravljanja.

BORBA ZA PREVLAST U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI: Atanasije Jevtić napao patrijarha Irineja i članove Sinoda

Kao najbliže saradnike mitropolita Amfilohija Rusi označavaju episkopa budimljansko-nikšićkoga Joanikija i protojereja Velibora Džomića.

Za Joanikija konstatuju da figurira kao najozbiljniji kandidat za Amfilohijeva nasljednika s obzirom na to da je relativno mlad (rođen 1959. godine, dok je Amfilohije rođen 1938), što se u određenim krugovima tumači kao STVARANJE USLOVA ZA RAZBIJANJE SPC U CRNOJ GORI.

„Joanikije, zajedno sa vladikom Grigorijem i Džomićem, u kontinuitetu pokušava da ojača uticaj mitropolita Amfilohija u SPC, što pojedini krugovi bliski SPC tumače kao POKUŠAJ DA SE UNUTAR SPC IZGRADI ODVOJENA INFRASTRUKTURA KOJA BI REZULTIRALA FORMIRANJE AUTONOMNE CRNOGORSKE CRKVE, SA AMFILOHIJEM NA ČELU, A U SKLADU S PLANOVIMA CRNOGORSKE VLASTI”, navode Rusi.

Pojedina saznanja ruske obavještajne službe o SPC, u koje je „Srpski Telegraf” imao uvid, ukazuju da je tokom marta 2017. godine na Cetinju realizovan sastanak Amfilohija i crnogorskoga premijera Duška Markovića.

„Tom prilikom je, navodno, postignut dogovor da Vlada Crne Gore preduzme korake koji će dovesti do ublažavanja sukoba između vlasti i opozicije, dok bi Mitropolija crnogorsko-primorska među građanima propagirala opciju pomirenja i izbjegavanja masovnih okupljanja i protesta”, stoji u dokumentu.

Ovaj dogovor, konstatuju Rusi, doveo je do POGORŠANJA ODNOSA IZMEĐU AMFILOHIJA I LIDERA DEMOKRATSKOGA FRONTA Andrije Mandića i Milana Kneževića, koji su se zalagali za radikalnije mjere u svome djelovanju.

Baš kao i njegov mentor Amfilohije, vladika Joanikije je održavao bliske veze s Rusima, a onda je POČEO DA SE SASTAJE I SA PREDSTAVNICIMA ZAPADNIH AMBASADA.

Rusi konstatuju da je održao tokom 2015. i 2016. više sastanaka sa ambasadorom Rusije u Podgorici Sergejom Gricajem.

Joanikijeva bliska veza i čovek od poverenja, sekretar eparhije arhimandrit Vladimir [arhimandrit Nikifor] Milović sastajao se s tadašnjim britanskim ambasadorom u Crnoj Gori Janom Vitingom.

 

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Бајо Пивљанин

Та анонимна "руска служба " се зове: АВАВАВ!

Nk

Snila baba sto bi rada bila. Uzalud se trosite montenegrini.

veselin

Svako nosi svoj krst...hriscanstvo jeste raspeta religija..za zivot ne nosi radanje i umiranje..raspece...muko moja predji na drugoga....najlakse receno...pa ipak ima nesto sveto..od boga zivoga i kaze zar jos verujes....posle svega ti verujes...trebalo bi da znas.. ..