12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jaramaz: Joanikije preuzeo kormilo od nepredvidljivog i po Srbe štetnog Amfilohija

Religija

Tag Gallery
Comments 9

Jaramaz: Joanikije preuzeo kormilo od nepredvidljivog i po Srbe štetnog Amfilohija

Izvor: Vidovdan

Autor: Antena M

  • Viber

Amfilohije približno 25 godina igra ples sa Đukanovićem, bilo koreografiju ili kontrolisani konflikt, radi dogovora – tvrdi Igor Jaramaz, jedan od autora strategije Vlade Srbije o Srbima u regionu iz 2011, bivši v.d. šefa kabineta ministra vjera Republike Srbije.

U članku koji objavljuje srpski sajt „Видовдан“, piše da „to što su se Mandić i Knežević sastali sa patrijarhom Irinejem je zato što Mandić zna Amfilohijevu igru”.

„Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) je posljednja spona između Srba i crnogorske državnosti; likvidacijom tog mitosa se Srbi trajno oslobađaju jedinog balasta koji ih je držao pacifikovanim”.

„Zato su prvog dana barikade digli njemu (Amfilohiju) najmanje odani Pljevljaci, Novljani, Beranci, Bjelopoljci”, tj. „većinske srpske sredine, na ‘periferiji’ Crne Gore” (van eparhije mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija).

„Joanikije (Mićović) je ovđe na ispitu kao istinski vođa koji je preuzeo kormilo od senilnog, neuračunljivog, nepredvidljivog i po Srbe i pravoslavlje u Crnoj Gori štetnog ‘Đeda’ Amfilohija”, tvrdi Jaramaz.

„Čak je i ljuti arhiprotivnik Đedu u SA Saboru i SA Sinodu, episkop bački Irinej (Bulović), prevođenjem protesta u Novom Sadu, podržao stvar, što je Joanikijeva pobjeda”.

„Najgore rješenje nije oduzimanje hramova, već stvaranje nekakve autonomne crnogorske crkve od eparhija SPC, kao od (eparhija) Ruske crkve u Ukrajini”, prenosi „Видовдан“.

„On (Amfilohije) i njegova četiri saradnika – Džomić, Perović, Nikčević, Plamenac – najmanje od 2004. do 2006. pripremaju teren za tu varijantu”, piše Jaramaz, navodeći kao dokaze „unilateralno samoproglašenje (Amfilohija) za arhiepiskopa – stavljanjem Sinoda pred svršen čin da to prizna; rasrbljavanje i crnogorčenje MCP – pod geslom borbe protiv ‘etnofiletizma’, kroz npr. poturanje naziva Pravoslavna crkva u Crnoj Gori – MCP, umjesto SPC; čišćenje MCP od integralno-srpskih klirika – Purić, Bogosavljević, Dragojlović, itd; pritisak na Mileševsku eparhiju – Filaret 2007, pljevaljski protoprezviterijat 2012” ili „izjednačavanje Petrovića-Njeguša sa Nemanjićima”.

„Đukanovićevi potezi su iznuđeni – za neđelju dana Amfilohije puni 82 godine – ovo mu je možda posljednja šansa, jer Joanikije ne bi nikada pristao na šta je, po svim dosadašnjim potezima, spreman Amfilohije”.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Kakve su ovo spodobe,izvini đaažvole,ovi su te prešli, a ja mišljah da nema goreg od tebe,izvini još jednom......

Milosav

Ovaj tekst vjerovatno nije tacan, ali ukazuje na bolnu cinjenicu da je "mocni" Amfilohije samo juzni crnogorski episkop koji nema nikakvu crkvenopravnu vlast sjeverno od Kolasina i Ostroga. Mitropolija nije iznad budimljanskoniksicke episkopije nego su ravnopravno podredjene Beogradu.

Lena

SPC je politicka partija,pa ako dje treba na izbore onda je to Srbija.Prije 80godina su zaposjeli nase manastire iz kojih ne sire mir i ljubav,vec samo mrznju,nemir i huskanje na rat.Jaramazu,ja sam pravoslavka,Crnogorka i imam pravo da se molim u moji svetinjama u C.Gori,dje cu biti docekana u spokoju i bozjoj toplini,dje me nece progonit sto volim svoju zemlju i dje mi zastavu4s nece zabijati u sred oka.