15 °

max 17 ° / min 8 °

Subota

04.04.

17° / 8°

Nedjelja

05.04.

18° / 12°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 9°

Utorak

07.04.

20° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 6°

Četvrtak

09.04.

21° / 6°

Petak

10.04.

22° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Факти”: Specijalne službe Ruske Federacije koriste svoje agente iz SPC

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

„Факти”: Specijalne službe Ruske Federacije koriste svoje agente iz SPC

Piše: Vladimir Jovanović

Ruska Federacija nastavlja da destabilizuje balkanski region. Novi pokušaj se desio kada je 27. decembra 2019. u Crnoj Gori usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnome položaju vjerskih zajednica – piše Rosen Stojčev (Росен Стойчев) za bugarski portal „Факти”.

„Zakonom je predviđeno da svi religiozni objekti koji su prije 1. decembra 1918. sagrađeni državnim finansijama ili su bili državna imovina, ponovo postaju državna imovina Crne Gore. Na ovaj način Crna Gora pokušava maksimalno zaštititi svoju crkvenu tradiciju od stranih, dominantno ruskih, uticaja”.

GRČKI MEDIJI: Srpska crkva nema dokaze da je prije 1918. pośedovala crkve i hramove u Crnoj Gori

Poput niza drugih medija iz raznih zemalja, bugarski portal nema dilemu da iza najnovijih dešavanja u Crnoj Gori stoje Srbija i Rusija, pokušavajući da izazovu eskalaciju.

„Prosrpski i opozicioni poslanici iz Demokratskoga fronta, koji su kontrolisani od Kremlja, organizovali su proteste u Podgorici i blokirali puteve između većih gradova u toj zemlji”, pišu „Факти”.

„Oni će pokušati da podijele građane Crne Gore u dva zaraćena tabora. Još jednom vjerski faktor je podgrijan na Balkanu. Ne tako davno između Srbije i Kosova, a sada između Srbije i Crne Gore, dolazi do jedne vrste vjerskoga sukoba”.

„Moskva je”, navodi bugarski portal, „pokušala 2016. preko GRU-a [Главное разведывательное управление] i FSB-a [Федеральная служба безопасности] da organizuje državni prevrat kako bi se spriječio ulazak Crne Gore u NATO. Operacija je provaljena, a Crna Gora će se uspješno pridružiti NATO-u tokom 2017. godine”.

„АДРИАТИКА" – operacija ruskog GRU-a za krvoproliće i prevrat u Crnoj Gori?

„Факти”, dalje, pišu:

„Ako su tokom 2016. specijalne službe Ruske Federacije prikriveno koristile ratnike i njihovu inteligenciju, sada koristi svoje agente iz Srpske pravoslavne crkve.

„ОБОЗРЕВАТЕЛЬ”: „Pipci ruskih i srpskih specijalnih službi”

Sveštenici SPC aktivno učestvuju u pobuni, predvode protestni pokret. Upravo sa takvim ‘pastirima’ Ruska crkva je blagosiljala borce za ratove u Gruziji i Ukrajini [u kojima, kao i u Crnoj Gori, dominaniraju pravoslavci – prim.p]. Slično zagrijevanje za protestne pohode, opisano kao navodna borba protiv otuđenja imovine SPC, tipičan je ruski proizvod”.

RUKOPIS KREMLJA: „Pokušaj ruskih specijalnih službi da sprovedu DRŽAVNI UDAR br. 2 u Crnoj Gori nije uspio”

„Moskva će pokušati da oteža i spriječi prijenos kontrole parohija u jurisdikciju države ili druge Crkve”, procjenjuju „Факти”. „Naime, Kremlj ovo doživljava kao gubitak propagandnoga uticaja u regionu, koji se koristi za potkopavanje države i suvereniteta Crne Gore.

Tvrdnja Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da je na djelu sazdavanje režimu poslušne autokefalne crnogorske Crkve treba sagledati kao pokušaj da se preduprijedi dovršetak odvajanja crnogorskih pravoslavaca od uticaja Moskve. SPC ostaje slijepi satelit Ruske crkve.

„NJUJORK TAJMS“: Crna Gora do 1918. imala svoju Crkvu, srpski nacionalisti koriste retoriku iz 1990-ih

Uticaj Rusije na Srbiju gotovo potpuno reguliše politiku tamošnje vlade i religiju”.

„Зеркало”: Moskva i Beograd koriste religiju za imperijalne političke ciljeve

„Факти”, između ostaloga, navode u zaključku:

„Prije usvajanja zakona u Crnoj Gori, ruski mediji su zavikali kroz jednoglasno grlo da je to uništavanja kanonske SPC. Vjerski ekstremizam Ruske crkve pod vođstvom Putina i Kirila postaje sve jači.

Ruska Federacija sprovodi agresivnu politiku na međunarodnome planu, čiji je cilj nametanje kontrole svim crkvama kroz formu ‘jedinstva’. No, svi pokušaji sprovođenja ove doktrine vode samo izazivanju vjerskih tenzija, koje koriste religiozni fanatici i pseudopatriote”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR