15 °

max 16 ° / min 8 °

Subota

04.04.

16° / 8°

Nedjelja

05.04.

18° / 12°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 8°

Utorak

07.04.

21° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 7°

Četvrtak

09.04.

21° / 6°

Petak

10.04.

22° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moskva o najavi priznanja Makedonske crkve: Vartolomej „udario u leđa” SPC u Crnoj Gori

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

Autor: Antena M

  • Viber

Moskva o najavi priznanja Makedonske crkve: Vartolomej „udario u leđa” SPC u Crnoj Gori

Piše: Vladimir Jovanović

Predśednik Sinodalnoga odjeljenja za društvo i medije Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda prokomentarisao je namjeru Vaseljenske patrijaršije da riješi makedonsko crkveno pitanje tvrdnjom da je „Carigradski Patrijarh očigledno odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama“.

„U stvari, ovo nije ništa drugo do udarac u leđa Srpske pravoslavne crkve, kojoj u Crnoj Gori već prijeti progon”, saopštio je Legojda.

On tvrdi da Vaseljenska patrijaršija šalje poruku: „Još nemate tomos? Izlazimo vam u susret”.


Ruska agencija „Росбалт”: CRNA GORA DOBIJA TOMOS IZ CARIGRADA, TO JE PITANJE VREMENA

Državna delegacija Śeverne Makedonije, koju je predvodio premijer Oliver Spasovski, sastala se prekjuče sa Vartolomejom u śedištu Vaseljenske patrijaršije.

Spasovski: Vartolomej nas je ohrabrio

U vezi makedonskoga crkvenoga pitanja, Carigrad je saopštio da su „izložene prethodne faze pitanja, uključujući želju tamošnje Crkve [MPC-OA] da se vrati u kanoničnost, pod imenom Ohridska arhiepiskopija, u skladu sa apelacijom koja je podnijeta”.

Navodi se i da su Makedonci od Vaseljenskoga Patrijarha „dobili blagoslov za sveukupno pomjesno sveštenstvo i tamošnji narod”.

Vaseljenski Patrijarh najavio je da će pozvati predstavnike Srpske i Makedonske crkve (MPC-OA) u Istanbul na dalje konsultacije o rješavanju crkvenoga spora.

Makedonci bili kod Vartolomeja – CARIGRAD OPOZIVA TOMOS SRPSKOJ CRKVI IZ 1922. GODINE?

Vjerski analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski smatra da bi tokom ove godine moglo doći do raspleta oko autokefalije MPC-OA.

„Mislim da SPC neće ići u Carigrad na poziv Vartolomeja povodom MPC-OA, jer bi to značilo da priznaje mandat Vaertolomeju za rješavanje spora. Ali naše pitanje je nezavisno od SPC stavljeno na dnevni red. Vaseljenska patrijaršija sada djeluje kao apelacioni sud”, rekao je Đorđevski za TV „Слободна”.

Razgovori o makedonskome pitanju delegacije Vaseljenske patrijaršije i vrha SPC, koji su jesenas diskretno vođeni u Beogradu, nijesu imali nikakav rezultat: SPC je insistirala da je Makedonija njezino unutrašnje pitanje.

Prekjučerašnjim saopštenjem, Vaseljenska patrijaršija objavila je da prihvata da razmatra pitanje eklitona (apelacije) za jerarhiju MPC-OA. To, drugim riječima, znači da je potvrdila početak opovrgavanja ili revizije svoga tomosa za SPC iz 1922. godine.

Carigradska patrijaršija opoziva svoj tomos Srpskoj crkvi iz 1922. godine?

Upravo na temelju tog tomosa, SPC polaže pravo ne samo na Makedoniju, nego i na Crnu Goru kao svoju kanonsku teritoriju. Crna Gora je do tada imala svoju autokefalnu Crkvu, utemeljenu 1485, koja je nekanonski uništena u uslovima srpske vojne okupacije.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Daće Bog

Dace Bog i svi sveci da se i braci Mekedoncima ispravi nepravda kao i nama. E VIVA MONTENEGRO

Katunjanin

Bilo bi to jedino pravilno resenje ,koje bi ispravilo ,mnoge istorijske nepravde i rijesilo mnoge ,goruce Balkanske probleme .Takodje bi koliko toliko zaustavilo ,zloglasne vampire u Srpskom narodu i stabilizovalo prilike na Balkanu .