Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Jedina opcija SPC da zadrži imovinu je da Amfilohija i Mitropoliju proglasi za uzurpatora i sektu"

| Postavio/la: Antena M

"Jedina opcija SPC da zadrži imovinu je da Amfilohija i Mitropoliju proglasi za uzurpatora i sektu"

Piše: Vladimir Jovanović

''Treba imati u vidu da ovo nije borba za imovinu SPC, jer je ona samo posredno vlasnik iste, preko Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC), zato što ništa u Crnoj Gori nije popisano na SPC, osim nekih svetinja Mileševske i Budimljansko-nikšićke eparhije'' – piše dr Zoran Đurović, sveštenik, osoba bliska episkopu bačkome Irineju Buloviću i episkopu kruševačkome Davidu Peroviću, članovima Sinoda Beogradske patrijaršije.

ŠOKANTNO PRIZNANJE ČLANA SINODA: U SPC kleptomani, jeretici, gejevi, masoni, pedofili, sodomisti, narkomani, alkoholičari, kamataši…

„Sva imovina je uknjižena na crnogorske eparhije, nema srpskoga imena, a narodom manipulišu da brani imnovinu SPC”, tvrdi Đurović u članku za srpski portal „Vidovdan” koji je naslovljen: „Spin mitropolita Amfilohija Radovića da su Vučić i Đukanović ortaci”.

Izjava Vučića narušava autonomiju Mitropolije, ide na ruku režimu Crne Gore

Đurović piše da „iako Amfilohije nije patrijarh, i stoga nema stavropigijalno pravo, neke svetinje u Budimljansko-nikšićkoj eparhiji su uknjižene na MCP”

„Zašto?” – pita se Đurović, i odgovara da Amfilohije „śutra, kad se odvoji od SPC”, onda „SPC neće imati nikakva pravnoga mehanizma da tu imovinu zadrži”.

Jedina opcija SPC da to spriječi je da Amfilohija i njegovu eparhiju, Mitropoliju crnogorsko-primorsku, „proglasi za uzurpatora i sektu, a time i definiše konačni raskol”.

„SPC neće moći da napravi paralelnu jerarhiju na teritoriji Crne Gore”, procjenjuje Đurović, a „Fanar [Vaseljenska patrijaršija] već formira svoje ispostave”, dok „srpski orjentisani sveštenici neće moći naći utočišta ni u Budimljansko-nikšićkoj eparhiji”.

Đurović, između ostaloga, tvrdi da sada SPC u Crnoj Gori „nema legitimnoga pregovarača, jer niko nije Amfilohija ovlastio to da radi u ime SPC”.

„Naime, jasno je iz svih do sada povučenih poteza da i Vlada Crne Gore i MCP imovinu SPC smatraju svojom, jer ona nije uknjižena na SPC”.

Kada se Amfilohije samostalno proglasio Arhiepiskopom, „on je in pectore napravio Arhiepiskopiju”. A „da bi zavarao tragove naivnima”, prenosi „Vidovdan”, Amfilohije „pušta priču da je to samo počasna i liturgijska titula”.

"Raskola u SPC još nema, Amfilohije prijeti Sinodu otcjepljenjem južnih eparhija"

„Amfilohije je napravio sve korake u smislu autokefalije, jer ne samo što se nametnuo kao jedini pregovarač i vlasnik svetinja u Crnoj Gori, nego je i do sada radio sve bez saglasnosti Sv. Sinoda (SPC)! I kada se stvari uozbilje, onda vapi za pomoć od ‘mrskoga’ Sinoda!

Tako je, bez blagoslova išao za Istanbul patrijarhu Vartolomeju, pozvao ga da se umiješa u sukob u Crnoj Gori, a sada vidimo – ne samo na primjeru Ukrajine – nego i Makedonije, što su posljedice đe Vartolomej kroči”, tvrdi Đurović.

„PO UKRAJINSKOM SCENARIJU”: Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

 

Komentari

три корне пенал,

Добро бре господине Шуковићу, ово би требао бити озбиљан портал. Преносите спин Видовдана о речима Ђуровића, бившег клирика Васељенске патријаршије у Риму (где је гле чуда био и Мираш).

Ostavi komentar

0/300